Mano ir kavos draugystė prasidėjo vos prieš porą metų. Niekad anksčiau jos daug negėriau ir nesigėrėjau, o ir nieko nuostabaus, kai geriausia ką turėdavai, tai Paulig. Buvau žalios arbatos gerbėja, o rytais gerti kavą buvo gan neįprasta – atrodė, jog jos sunkesnis svoris neatgaivina taip, kaip arbata. Ir dar dabar manau, jog yra tame tiesos, tačiau rytas be kavos, rytas be proceso, jau ne rytas. Kartais jei nėra kavos – atrodo, jog nėra ryto.
Šis gėrimas dienotvarkėje atsidaro prieš dvejus metus, kai buvome Amerikoje. Žinoma, kava ten tokia, kokios galima prisižiūrėti holivudiškuose filmuose – daug, už centus ir nemokamai papildoma. Visiška pigi amerikano. Bet dirbant ryte vien kavos kvapas pažadindavo, o vėliau keliaujant kava ir pusryčiai buvo, kaip geriausias dienos metas, kuomet atsipūsdavom prieš ilgą ir nuotykių kupiną dieną. Buvo ten ir ganėtinai geros kavos – nedidelė kavos manufaktūra miestelyje, kuriame gyvenome, ir, žinoma, Sturbucks.
Grįžus ėmiau dažniau gerti kavą. Vėliau nepastebimai tai peraugo į kasdienį vartojimą. Mėgindavau ieškoti kažko gero ir padoraus parduotuvių lentynose, kažko, kas nebūtų per kartu – nes daugiau kavos skonių ir nežinojau. Karti arba ne, rūgšti arba ne, susirauki arba ne. As simple as that. Ir net atrodė keista, kad toks gėrimas, kuris iš esmės neatrodė pats skaniausias, gali būti taip užvaldęs visą pasaulį.
Vėliau pasitaikė galimybė išbandyti ir paragauti šviežio skrudinimo kavos. Pirmas kartas, kuomet pajaučiau tikrą kavos kvapą, kuris turi kiek kitokį prieskonį nei parduotuvių kava, buvo prieš daugiau mažiau metus – Taste Map manufaktūroje. Tiksliai nė nepamenu kokias kavas ragavome, tačiau ragaujant keletą skirtingų kavų – atradau keletą skirtingų kvapų, o jas užplikius dar ir keletą skirtingų skonių. Manyčiau, tai buvo diena, kuomet pasikeitė mano kavos poreikiai, skoniai ir supratimas – kad kava turi istoriją. Peržiūrėjau tuomet beveik visą dokumentiką apie kavą, kurią radau internete ir pradėjau vertinti tai kitu kampu. Ir iš tiesų, kol neparagauji ir nesudalyvauji degustacijoje, mažai gali suprasti apie tai, ką rašau. Nes juk kava yra tik kava. Bet pasirodo ne tik. Tai ir mėlynių, bananų, bergamočių, cinamono, žalių pomidorų, citrusų ir kiti aromatai.
Šį kartą Taste Map vyko afrikietiškų kavų degustacija – ragavome apie 10 skirtingų kavų bei tris atsivežtas iš manufaktūros Lenkijoje. Jei nežinote, kas yra Taste Map – tai kavos manufaktūra, kuri priklauso labai smagiai porai, be galo mylinčiai tai ką daro – Domui ir Ievai. Jie importuoja žaliavą, patys skrudina, ruošia ir parduoda. Norite skanios kavos – kreipkitės į juos. Šiuo metu jie turi virš 20 skirtingų rūšių – virš 20 skirtingų skonių. Tad kurį laiką galėsite tik bandyti, ragauti ir ieškoti savo skonio, savo aromato toms kavos ceremonijoms, kurios suteikia startą dienai.
Kavos degustacija vyksta štai taip:
Visų pirma į stiklines supilama šviežia, ką tik malta kava. Ji pauostoma, ieškoma atpažįstamų aromatų ir galimai išsirenkamas favoritas.
Tuomet kava užplikoma neverdančių, maždaug 95’C vandeniu. Tai, jog kavą reikia plikyti verdančiu vandeniu yra mitas, kuris iš kavos atima papildomus aromatus. Tad ruošdami kavą ir patys neskubėkite – palaukite kol vanduo nustos burbuliuoti.
Užplikyta kava vėl uostoma. Aromatai dažniausiai jau būna pasikeitę – tai, jog kvepėjo sausa, nereiškia, jog taip pat kvepės užplikyta. Vėliau šaukštu, tris kartus braukiant, pralaužiama kavos plutelė, kartu stengiantis įkvėpti atsiskleidžiančius aromatus. Galiausiai šaukštais nuimama viršuje susidariusi puta, kurioje lieka šiek tiek nuosėdų.
Kai kava būna šiek tiek atvėsusi iki tinkamos ragauti temperatūros (maždaug 70’C), šaukštu semiama ir siurbiama tam, kad kava pasiskirstytų burnoje po visus skonio receptorius.
Ragaudamas atrandi skirtingus skonius – nuo labai švelnių iki rūgštesnių sulčių. Kava gali nustebinti. Tereikia išbandyti.
Ėjimas į degustacijas yra gerai jau vien dėl to, kad sudaroma puiki proga išsirinkti kavą, kurios norėtumėte savo virtuvių lentynose. Šį kartą mūsų favoritė buvo Ethiopia Tcheme, kurią mums sumalė specialiai plikymo būdui.
Su gera kava šeštadienio rytais derinami vasariški ritmai.
Parašykite komentarą