Pamaniau, jog būtų smagu supažindinti su savo šaknimis. Ir galbūt viena iš priežasčių kodėl gaminu.
Nuo pat mažens valgiau skanų maistą. Na bent jau nuo tos vaikystės dalies, kai ėmiau prisiminti savo gimtadienius ir tą šokoladinį tortą kažkelinto gimtadienio progą. Kai dar gimtadieniai būdavo susėdus ratu už stalo, nukrauto vaisiais ir saldumynais, o po to žaidimais, peštynėmis, žaislais ir dovanotomis lėlėmis. O jei dar gaudavai barbę ilgais plaukais, o jei dar kojos lankstėsi! Na gerai, bet aš ne apie tai… Tai gi, kur sustojau? Va – šokoladinis tortas, vėliau naminiai koldūnai troškinti grietinėles padaže, vėliau vėl tortai (ypač kvepiantys bananais, kiek puodų puodelių išlaižyta), žuvis molyje, kepsniai ir ta klastingoji ‘uogienė’. Kaip dabar atsimenu ją, kai ateina tėtis, o aš naivi su savo naivia drauge sėdim ir mat gaunam paragauti tobulai atrodančios uogienės, stipriai raudonos spalvos. O ten! Ten – tikra b o m b a , čilių čilis. Taip taip, vanduo nepadėjo. O mes naivuolės cukrų valgėm.
Tad ši mano šaknis – tėtis. Taip, kadaise sakiau, kad na aš jau negaminsiu… Bet.
O dabar pats smagumas, jog yra su kuo pasikonsultuoti. Jis šiuo metu dirba ne Lietuvoje. Neseniai persikėlė į naują restoraną ir apie tai žiniasklaidoje galima rasti čia, čia ir čia. Nors aš nesuprantu ką ten rašo, nes su rusų kalba ne pati geriausia draugė. O čia rasite jo maisto.
Tad neesu aš meistrė ar turinti įgūdžių, bet skanų maistą atskiriu, kaip ir žinau, jog negalima čepsėti, o geriant kiti tavęs neturi girdėti.
Šį kartą saldus ir burnoje tirpstantis obuolių pyragas (juk reikia kažkur dėti tuos obuolius…). Ar valgiau skanesnių – taip, ar valgiau prastesnių – tikrai taip. Tad toks vidurinis variantas, jei jau pabodo biskvitinis tradicinis obuolių pyragas.
1 pyragas:
obuolių sluoksnis:
- 6 obuoliai,
- 1 1/2 a. š. cinamono,
- 1/2 a. š. maltos kalendros,
- 1 a. š. vanilinio cukraus (su natūralia vanile),
- 1/2 a. š. imbiero,
- 4 v. š. rudojo cukraus.
varškės sluoksnis:
- 180 g varškės,
- 2 tryniai,
- 2 v. š. cukraus,
- 1 a. š. vanilinio cukraus.
morengui:
- 3 kiaušinio baltymai,
- 4 v. š. cukraus.
tešlai:
- 250 g miltų,
- 125 g sviesto (kambario temperatūros),
- 1 kiaušinis,
- 65 g cukraus,
- 1 žiupsnelis druskos.
1. Tešlos produktus sudėti į dubenį ir rankomis išminkyti iki vientisumo. Įdėti tešlą į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve ~30min.
2. Obuolius nulupti, sutarkuoti ir sumaišyti su prieskoniais.
3. Varškę sumaišyti su kiaušinio tryniais, cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Viską gerai sutrinti blenderiu.
4. Kepimo formą patepti sviestu. Jos šonus ir dugną padengti tešlą. Supilti varškę, ant jos dėti sutarkuotus obuolius.
5. Kepti 180′ C 45min. (jei per ta laiką tešlos kraštai neapskrus, įjunkite karštą orą). Kepant kiaušinio baltymus išplakite iki standumo, įberkite cukrų ir dar kartą išplakite.
6. Po 45 min. išimkite pyragą, jo viršų aptepkite baltymu ir vėl įdėkite į orkaitę. Stebėkite kepimą, kai tik viršus apskrus, išimkite. Atvėsinkite ant grotelių.
Pasidžiaukim, kad ruduo dar lepina šiluma!
—
Na o štai čia vienas atradimas iš AllSaints Basement Sessions (tikrai pasigarsinam!) :
Plačiau apie tai galite rasti čia.
Neringa says
atrodo tikrai labai gardziai pyragas, mmm… noreciau gabalelio prie aromatingos kavos puodelio…
Neringa says
beja, pamisau pagirti tecio sedevrus – wow!
marrti says
Neringa, kava šalia jo net gi labiau tinka, nei arbata.
Tėtis turi prigimtinę gyslelę tam :).
P says
Skaniau geriasi, kai kiti tave girdi 😀
marrti says
Su tavim bus atskira kalba! 😀
Viktorija says
Pas mus namie irgi tėtis daugiausiai gamina. Tik jis, aišku ne profesionalas, o mėgėjas 🙂
Prisižiūrėjau Tavo tėčio nuotraukų. Viskas atrodo taip skaniai! Negalvojai kada įdėti į blogą jo receptų? Ar jie komercinė paslaptis? 🙂
marrti says
Vienas gražiausių vaizdų man – vyras virtuvėje.
O dėl receptų… manau bus galima kažką įdomaus sugalvoti. Tik retai kartu atsiduriam virtuvėje, bet kai tik išauš ta akimirką! 🙂
Asta says
Labai gražus pyragas. Labai užsinorėjau pagaminti, va ištraukiau iš orkaitės, bet baltymai (nors tikrai iki standumo išplakiau) ima po truputi leistis. Galvoju, ką negerai padariau. Reikėjo baigus kepti ilgai palikti orkaitėje?
marrti says
Mmm… Niekad man nėra taip nutikę. Galbūt per trumpai orkaitėje pakepei? Nespėjo baltymas sustingti? Nes maniškis pyragas išstovėjo 2 dienas ir baltymas laikėsi tvirtai. O iš orkaitės iš kart jį išėmiau. Tuomet siūlau baltymo kepimui sumažinti temperatūrą ir pakepti šiek tiek ilgiau, jei labai greit apskrunda viršus.
Danas says
…kas gali buti geriau, obuoliu pyragas vesu rudeni…
.
marrti says
Tik dar vienas obuolių pyragas…