Skanios Dienos

Tirpstantis burnoje obuolių pyragas

Pamaniau, jog būtų smagu supažindinti su savo šaknimis. Ir galbūt viena iš priežasčių kodėl gaminu.

Nuo pat mažens valgiau skanų maistą. Na bent jau nuo tos vaikystės dalies, kai ėmiau prisiminti savo gimtadienius ir tą šokoladinį tortą kažkelinto gimtadienio progą. Kai dar gimtadieniai būdavo susėdus ratu už stalo, nukrauto vaisiais ir saldumynais, o po to žaidimais, peštynėmis, žaislais ir dovanotomis lėlėmis. O jei dar gaudavai barbę ilgais plaukais, o jei dar kojos lankstėsi! Na gerai, bet aš ne apie tai… Tai gi, kur sustojau? Va – šokoladinis tortas, vėliau naminiai koldūnai troškinti grietinėles padaže, vėliau vėl tortai (ypač kvepiantys bananais, kiek puodų puodelių išlaižyta), žuvis molyje, kepsniai ir ta klastingoji ‘uogienė’. Kaip dabar atsimenu ją, kai ateina tėtis, o aš naivi su savo naivia drauge sėdim ir mat gaunam paragauti tobulai atrodančios uogienės, stipriai raudonos spalvos. O ten! Ten – tikra b o m b a , čilių čilis. Taip taip, vanduo nepadėjo. O mes naivuolės cukrų valgėm.

Tad ši mano šaknis – tėtis. Taip, kadaise sakiau, kad na aš jau negaminsiu… Bet.
O dabar pats smagumas, jog yra su kuo pasikonsultuoti. Jis šiuo metu dirba ne Lietuvoje. Neseniai persikėlė į naują restoraną ir apie tai žiniasklaidoje galima rasti čia, čia ir čia. Nors aš nesuprantu ką ten rašo, nes su rusų kalba ne pati geriausia draugė. O čia rasite jo maisto.

Tad neesu aš meistrė ar turinti įgūdžių, bet skanų maistą atskiriu, kaip ir žinau, jog negalima čepsėti, o geriant kiti tavęs neturi girdėti.

Šį kartą saldus ir burnoje tirpstantis obuolių pyragas (juk reikia kažkur dėti tuos obuolius…). Ar valgiau skanesnių – taip, ar valgiau prastesnių – tikrai taip. Tad toks vidurinis variantas, jei jau pabodo biskvitinis tradicinis obuolių pyragas.

1 pyragas:

obuolių sluoksnis:

varškės sluoksnis:

morengui:

tešlai:

1.   Tešlos produktus sudėti į dubenį ir rankomis išminkyti iki vientisumo. Įdėti tešlą į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve ~30min.

2.  Obuolius nulupti, sutarkuoti ir sumaišyti su prieskoniais.

3.  Varškę sumaišyti su kiaušinio tryniais, cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Viską gerai sutrinti blenderiu.

4.  Kepimo formą patepti sviestu. Jos šonus ir dugną padengti tešlą. Supilti varškę, ant jos dėti sutarkuotus obuolius.

5.  Kepti 180′ C 45min. (jei per ta laiką tešlos kraštai neapskrus, įjunkite karštą orą). Kepant kiaušinio baltymus išplakite iki standumo, įberkite cukrų ir dar kartą išplakite.

6.  Po 45 min. išimkite pyragą, jo viršų aptepkite baltymu ir vėl įdėkite į orkaitę. Stebėkite kepimą, kai tik viršus apskrus, išimkite. Atvėsinkite ant grotelių.


Pasidžiaukim, kad ruduo dar lepina šiluma!

Na o štai čia vienas atradimas iš AllSaints Basement Sessions (tikrai pasigarsinam!) :

Plačiau apie tai galite rasti čia.