Skanios Dienos

Apelsininis morkų pyragas

Pastaruoju metu norų iškepti ir pagaminti sąrašas neproporcingas mano laikui, lėšoms ir galimybėms. Kiekvieną savaitgalį stengiuosi išbandyti kažką naujo ir neatrasto, su tikslu pagilinti ir pagerinti savo įgūdžius, atrasti naujas technologijas, o išmokus pagrindinius receptus, imtis neribotos improvizacijos. Pavyzdžiui, jei moki iškepti klasikinį cheesecake, tuomet žinai kaip jį patobulinti uogomis, šokoladu, mėtomis ir kitais priedais. Jei moki pagaminti tradicinius koldūnus, jausi kaip improvizuoti su įvairiais įdarais ar kaip pakeisti tešlos spalvą. Jei sugebėsi iškepti plonus, traškiais krašteliais lietinius, tuomet žinosi kaip juos paskaninti romu, šokoladu ar žolelėmis. Jei gebėsi pagaminti varškės ir sviesto, suprasi kaip juos paįvairinti prieskoniais ir vaisių žievelėmis.

Mano manymu, klasikinės technikos ir jų mokėjimas, suteikia žinių apie tinkamas tekstūras, temperatūra, spalvas. Nežinodamas ir nesidomėdamas tuo, kas yra naudojama metai iš metų ir besistengdamas išrasti savo dviratį, kai jis jau išrastas, galima prašauti pro šalį. Tarkim nežinosi kokia temperatūra turi būti mėsoje ir ji visuomet bus sausa. Nežinosi kaip troškinti daržoves, kad jos išlaikytų formą – visuomet turėsi košę. Nežinosi kokio velnio reikia duonriekio ir visuomet pjaudamas šviežią kvapnią baltą duoną, ją suplosi. Tad rekomenduoju prieš imantis sudėtingų receptų variacijų – išmokti pagrindinių esminių taisyklių. Tarkim prieš gaminant panna cotta su čiobreliais ir citrinų kremu, pagaminkite paprastą klasikinį šio deserto variantą tam, kad susipažintumėte su tikru grynu jo skoniu. Tai kelias lengviau kurti savo variacijas, o ne tik vadovautis kitų idėjomis. Jei moki padaryti paprastai, mokėsi ir mandrai.

—————————————————————-

Iškepiau pirmąjį savo morkų pyragą. Jis drėgnas, pavasariškos spalvos ir kvepia apelsinais. Puikia tinka prie juodos arbatos ar kavos. Kitą kartą įpilčiau šlakelį romo bei įberčiau maltų riešutų ir tuomet jis taptų iš šaunaus į labai šaunų. 

APELSININIS MORKŲ PYRAGAS

12 – 16 porcijų:

Gaminimas:

1. Kiaušinius, fariną, cukrų, vanilinį cukrų ir druską išsukite iki vientisos purios masės ~ 5 min., kol cukrus ištirps, o masė padvigubės.

2. Morkas sutrinkite virtuviniu kombainu, elektriniu trintuvu ar smulkia tarka. Įplakite į kiaušinių plakinį.

3. Į masę įmaišykite aliejų, įtarkuokite apelsino žievelę ir išspauskite sultis. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įplakite į tešlą.

4. Kepimo forma ištepkite sviestu ir pabarstykite džiūvesėliais. Kepkite 180’C, 50 – 60 min. Stebėkite kada viršus gražiai apskrus. Kai tikrinsite medinius smeigtuku vidų, jis dar šiek tiek apsivels, tačiau vidus nebus skystas. Iškepus palikite akimirkai atvėsti.

***

J. Viewz atlieka „Teardrops” daržovėmis.