Skanios Dienos

Cinamono ritinėliai (rolls)

Vienas iš mano pačių mėgiamiausių prieskonių – cinamonas. Jis tinka bandelėms, kavoms, vynui, sausainiams, žuviai, mano mylimai manų košei… Ir niekada negalėčiau išsižadėti savo cinamono indelio, kurį pravėrus ore pasklinda jo dulkelės ir visa virtuvė pakvimpa šio šilto prieskonio kvapu.

Visada maniau, jog man ir mielinei tešlai ne pakeliui. Pirma, anksčiau niekada nežinojau ką daryti su tomis mielėmis, girdėjus buvau jog jos gali būti gan įnoringos, mat turi būti nei per šilta, nei per šalta (jos miršta kai joms negerai, man buvo sakyta). Antra, niekada nepasižymėjau didele kantrybe ir tas laukimas… kai turi sulaukti kada pakils. O juk dar būna nekartą reikia kildinti !
Bet štai supratau, kad mielės nebūtinai priešas (juk kažkada turėsiu tai išmokti), tad ėmiau ir apsiginklavus sekmadienio kantrybe iškepiau cinamono ritinėlių pyragą.

Pavyko tikrai skaniai. Gardžiausias buvo dar šiltas kartu su šilta balinta arbata.

1 cinamono pyragas:

barstymui ir kočiojimui:

1.  Pašildyti pieną, išleisti jame mieles, įdėti 1 a. š. cukraus ir palikti jas pakilti.
Jei naudosite tirpias mieles, jas ištirpdykite piene su su 1 a. š. cukraus. Laukti kol pakils nereikia.

2.  Į dubenį įsijoti miltus, įdėti cukrų, kubeliais supjaustytą sviestą ir supilti ištirpdytas mieles. Viską gerai išminkyti (jei tešla limpa prie rankų, įdėkite dar miltų). Palikti šiltai, kad šiek tiek pakiltų.* Pakilusią tešlą švelniai paminkyti.

3.  Cukrus ir cinamoną sumaišyti. 2/3 šio mišinio naudoti kočiojant – pasibarstyti kočiojimo pagrindą, ir tešlos viršų (gausiai).

4. Iškočioti kvadratinį lakštą 30×40.

5.  Supjaustyti tešlą 3 cm pločio juostelėmis ir susukti į ritinėlius. Galite sukti viso ilgio, arba juostelę padalinti į dvi dalis ir sukti mažesnius ritinėlius.

6.  Ritinėlius sudėti į sviestu išteptą apvalią formą (26 cm). Viršų apibarstyti likusiu cukrumi su cinamonu. Leisti dar šiek tiek pakilti.*

7.  Kepti 190 ‘C maždaug 40 min. (kaitinant apačią ir viršų).

* tešla kildinu užkaitus puodą vandens, uždengtą padėklu. Ant padėklo padedu indą su tešla. Tai pakankamai greitas variantas nekantriems.

Tinka šiltam pasisėdėjimui ar sotiems pusryčiams (juk kam pirkti bandeles su įtartina sudėtimi, kai galima dar skaniau pasigaminti pačiam).

Skanaus.