Persukome laikrodį, dienos apsiniaukusios ir vis nukrenta snaigė viena-kita, tad ir savijauta kaip pašaukta, taip ir atsiliepia. Tokia prislopus ir tingi. Laukia vėl įpratimo prie naujo laiko (turiu vilties nustosime mes vieną kartą sukinėti valandas), saulėtų dienų ir tikros pavasario šilumos. Ir naujo įkvėpimo veikti, eiti ir atrasti kažko naujo. Oras tikrai veikia nuotaiką (ir darbingumą).
Kad dienos nors kiek prisipildytų gaivos ir žadamos šiltos dienos ateitų greičiau, rekomenduoju išbandyti citrininį desertinį kremą, angliškai vadinamą lemon curd. Išvertus reikštų – citrininė varškė. Neįsivaizduoju kodėl jis taip vadinamas, nes varškės čia nė su žiburiu nerasi, o ir skonis visiškai nevarškiškas.
Šis kremas švelnaus citrinų skonio, saldus, gardžiai geltonas ir puikiai tinka su skrebučiais, vafliais, keksiukais, rytine koše. Naudojamas pyragams, įdarams ir tart’ams. Visiems pagal skonį.
Žinau, jog Anglijoje jo yra pirkti stiklainėliuose, taip kaip šokoladinio ar riešutų kremo. Pas mus jo niekur dar nesu užtikus. Gal kas esate? Būtų įdomu išbandyti pirktinį variantą.
~1/2 l citrininio kremo:
- 3 kiaušiniai,
- 2 didelės citrinos,
- 120 g sviesto,
- 200 g cukraus,
- žiubsnelis druskos.
1. Smulkiai nutarkuoti citrinų žieveles, išspausti sultis. Į vieną dubenį sudėti kiaušinius, cukrų, išspaustas sultis, žievelės, druską ir viską lengvai išplakti/išmaišyti.
2. Užkaisti puode vandens, ant jo uždėti dubenėlį su sviestu ir kaitinti kol ištirps. Tuomet supilti į sviestą išmaišytą citrinų ir kiaušinių masę ir plakimo mentele maišyti kol masę sutirštės. Masė turi tapti tokio tirštumo kaip vidutinė blynų tešla.
3. Nuimti dubenėlį nuo puodo ir masę supilti į stiklainėlį. Palaukti kol atvės, tuomet kremas sutirštėja.
4. Laikyti šaldytuve.
Skonis primena minkštus citrininius saldainius, o sesuo vis žiūrėjo, kad kuo mažiau jo išsivežčiau iš namų (matyt tai pakankamai geras įvertinimas).
Citriniškumo.
***
„When fate hands you a lemon, make lemonade.”
Dale Carnegie
Viktorija says
Labai gardžiai atrodo. Anądien mačiau tokio pirkti Marks&Spencer parduotuvėje Gedimino pr.
marrti says
Kaip pati nesusimąsčiau, jog ten jo gali būti. Ačiū.
Neringa says
pas mane jis irgi stovi eileje, tik vis neprisiruosiu, noriu padaryti lemon curd’a ir prie jo iskepti trapiu vaniliniu sausainiu
marrti says
Turėtų būti labai skanu. Manau kitą kartą aš mėginsiu tart’ą su juo padaryti.
Indre says
Yra pirkti Vilniuje Marks&Spencer – turiu nusipirkusi, neblogas, bet kažko trūksta lyginant su naminiu. Esu kažką panašaus gaminusi, kai dariau citrinų pyragą su morengo sluoksniu.
marrti says
Sutapimas – aš ir mąsčiau apie morenginį viršų! Skaniai gavosi?
Dažniausiai namuose gamintam maistui pirktinis neprilygsta :).
Asta says
Labai skanus šitas kremas, esu kadais pati tokį ar bent jau labai labai panašų virus. Pamenu, kad buvo sunku save sulaikyti nuo dar vieno šaukštelio :))
Danas says
,,,uh, super! :), keksiukai ir nuostabiai atrodo:)
Ingrida says
kiek mazdaug laiko reikia ant garu virti,kad sutirstetu?
marrti says
Na, užima kelias – kelioliką minučių. Turi gautis kaip tirštesnė blynų tešla. Vadovaukitės nuojauta 😉
Edita says
Susigundziau ir as sio kremu! 🙂
Tik sakykit, ar to kaitinimo pakanka, kad kiausiniai butu tinkamai apdoroti? Mat mes visa seima labai sunkiai prasirgom salmonelioze, tai dabar stengiuosi buti atsargesne……
marrti says
Na padažas sutirštėja todėl, kad kiaušinis ima „trauktis”, kaip pvz., verdant kiaušinienę piene, tačiau šiuo atveju nuolatos maišant, jis tolygiai pasiskirsto. Tad kiaušinis nebūna žalias. Norint apsidrausti, galima šiek ilgiau pakaitinti kremą, tokiu būdu užsitikrinant, kad tikrai neliko jokių žalio kiaušinio pėdsakų.
Beje, tikiuosi daugiau tokios nemalonios patirties neteks išgyventi 😉
Ingrida says
jau antra karta darau si krema,bet man jis netirsteja 🙁 ant garu voneles 20min,bet konsistencija kaip vandens. nieko nesuprantu
marrti says
Mano pasiūlymas būtų rinktis platesnį dubenėlį ir platesnį puodą, kad darai apimtų kuo didesnį indo plotą bei padidinti dujinės kaitra, kad garai būtų intensyvesni.
Ingrida says
Gal numanot kiek laiko galima laikyti kremą šaldytuve?
marrti says
Ingrida, iki dviejų savaičių.
Ingrida says
Super! ačiū!