Skanios Dienos

Citrininis kremas (lemon curd)

Persukome laikrodį, dienos apsiniaukusios ir vis nukrenta snaigė viena-kita, tad ir savijauta kaip pašaukta, taip ir atsiliepia. Tokia prislopus ir tingi. Laukia vėl įpratimo prie naujo laiko (turiu vilties nustosime mes vieną kartą sukinėti valandas), saulėtų dienų ir tikros pavasario šilumos. Ir naujo įkvėpimo veikti, eiti ir atrasti kažko naujo. Oras tikrai veikia nuotaiką (ir darbingumą).

Kad dienos nors kiek prisipildytų gaivos ir žadamos šiltos dienos ateitų greičiau, rekomenduoju išbandyti citrininį desertinį kremą, angliškai vadinamą lemon curd. Išvertus reikštų – citrininė varškė. Neįsivaizduoju kodėl jis taip vadinamas, nes varškės čia nė su žiburiu nerasi, o ir skonis visiškai nevarškiškas.

Šis kremas švelnaus citrinų skonio, saldus, gardžiai geltonas ir puikiai tinka su skrebučiais, vafliais, keksiukais, rytine koše. Naudojamas pyragams, įdarams ir tart’ams. Visiems pagal skonį.

Žinau, jog Anglijoje jo yra pirkti stiklainėliuose, taip kaip šokoladinio ar riešutų kremo. Pas mus jo niekur dar nesu užtikus. Gal kas esate? Būtų įdomu išbandyti pirktinį variantą.

~1/2 l citrininio kremo:

1.  Smulkiai nutarkuoti citrinų žieveles, išspausti sultis. Į vieną dubenį sudėti kiaušinius, cukrų, išspaustas sultis, žievelės, druską ir viską lengvai išplakti/išmaišyti.

2.  Užkaisti puode vandens, ant jo uždėti dubenėlį su sviestu ir kaitinti kol ištirps. Tuomet supilti į sviestą išmaišytą citrinų ir kiaušinių masę ir plakimo mentele maišyti kol masę sutirštės. Masė turi tapti tokio tirštumo kaip vidutinė blynų tešla.

3.  Nuimti dubenėlį nuo puodo ir masę supilti į stiklainėlį. Palaukti kol atvės, tuomet kremas sutirštėja.

4.  Laikyti šaldytuve.


Skonis primena minkštus citrininius saldainius, o sesuo vis žiūrėjo, kad kuo mažiau jo išsivežčiau iš namų (matyt tai pakankamai geras įvertinimas).

Citriniškumo.

***

„When fate hands you a lemon, make lemonade.”
Dale Carnegie