Citrinų ir šilauogių kremo tortas su morengo kepure
Autorius: 
Pasiruošimas: 
Gaminimas: 
Visas laikas: 
Porcijos: 12
 
Įspūdingai atrodantis vasariškas ir šventinis tortas.
Ingredientai
Biskvitas
  • 6 kiaušinų
  • 1½ a.š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
  • 220 g cukraus
  • 80 g aliejaus
  • 280 g miltų
  • 8 g kepimo miltelių
  • 130 g šilauogių
Citrininis kremas
  • 6 kiaušinių trynių
  • 130 g cukraus
  • 1 nutarkuotos citrinos žievelės
  • 80 g citrinos sulčių
  • Žiupsnelis druskos
  • 120 g sviesto
Šilauogių kremas
  • 400 g maskarponės
  • 200 g plakamosios grietinėlės
  • 120 g šilauogių
  • 30 g cukraus
  • 2 v.š. vandens
  • 3 v.š. cukraus pudros
Zefyrinis kremas
  • 6 kiaušinių baltymų
  • 480 g cukraus
  • 12 v.š. vandens
  • Žiupsnelio citrinos rūgšties arba 1 a.š citrinos sulčių
  • Žiusnelio druskos
Biskvitų sulaistymui
  • 1 puodelio vandens
  • ⅓ citrinos sulčių
  • 2 v.š. cukraus
Gaminimas
Biskvitas
  1. Kiaušinius su cukrumi ir vanilės cukrumi (ar ekstraktu) išplakite iki baltumo, kol masė padidės maždaug 4 kartus. Tai gali trukti apie 6 minutes.
  2. Toliau plakant pamažu, plona srovele supilkite aliejų.
  3. Į išplaktą masę persijokite trečdalį miltų sumaišytų su kepimo milteliais ir atsargiai išmaišykite. Vėliau persijokite kitą trečdalį ir tada paskutinį trečdalį. Visada maišykite tešlą į vieną pusę.
  4. Į paruoštą tešlą suberti šilauoges ir atsargiai išmaišykite.
  5. Kepkite 180 C orkaitėje apie 35 min. Ar iškepęs biskvitas patikrinkite mediniu smeigtuku - įkiškite jį į biskvitą ir ištraukite. Jei jis aplipęs tešlą tada biskvitas dar neiškepęs , jei smeigtukas švarus biskvitas jau paruoštas.
Citrininis kremas:
  1. Kambario temperatūros sviestą supjaustykite kubeliais.
  2. Į prikaistuvį sudėkite trynius, cukrų, citrinos žievelę, citrinos sultis ir išmaišykite.
  3. Prikaistuvą užkaiskite ant vidutinės ugnies. Masę visą laiką maišykite su mediniu šaukštu (jei neturite, kuo puikiausiai turėtų tikti ir paprastas šaukštas) iki kol masė bus tirštoka. Maišyti gali tekti apie 8 min.
  4. Masę užvirkite ir pavirkite 2 min. Nukaiskite nuo ugnies.
  5. Į masę įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
  6. Tada į karštą masę dėkite po vieną kubelį sviesto ir išmaišyti kol jis ištirps.
  7. Masę sudėkite į dubenėlį ir uždenkite maistine plevele, kad ant jos nesusidarytų plevelė.
  8. Įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
Zefyrinis kremas
  1. Baltymus išplakite iki standžių putų. Įberkite citrinos rūgšties ir dar kart1 trumpai paplakite.
  2. Cukrų ir vandenį sudėkite į prikaistuvą ir kaitinkite ant vidutinės ugnies kol susidarys sirupas. Kad patikrinti ar geras sirupas - tiesiog įmerkite šakute ir uždėkite lašą ant lėkštutės. Uždėtas lašas turi neplatėti ir likti tokios pat formos, kokį uždėjote. Arba galite įmerkti šakute, ištraukti ją ir išpusti burbulą.
  3. Tuomet prikaistuvą su sirupu trumpam (apie 30 sekundžių) įmerkite į šaltą vandenį, kad nustotų virti sirupas, Nušluostykite indo apačią, kad vandens nepakliūtų į baltymus.
  4. Plakant baltymus, ploną srovelę pilkite dar karštą sirupą. Plakite greitai, kad sirupas nesustingtų.
  5. Įberkite druskos ir ją įplakite. Kremas turi būti standus ir gerai išlaikyti formą.
Šilauogių kremas:
  1. Prikaistuve sudėkite šilauoges, cukrų ir vandenį. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Su šakute sutraiškykite kelias šilauoges, kad išsileistų sultis. Tada pakaitinkite porą minučių. Nuimkite šilauoges nuo viryklės ir sutrinkite jas su blenderiu. Palikite jas atvėsti.
  2. Dideliame dubenyje išplakite maskarponę su grietinėle iki vientisos masės. Supilkite atšalusias šilauoges ir gerai išplaikite dar kartą. Kremas turi būti ne per daug standus, bet vis vieną laikyti išlaikyti formą.
  3. Jei kremas jums yra nesaldus - įsijokite cukraus pudrą ir įplakite.
Sulaistymas (citrinų sirupas)
  1. Į puodelį įpilkite vandenį, citrinos sultis, įberkite cukrų ir išmaišykite.
Surinkimas
  1. Biskvitą perpjaukite į tris dalis.
  2. Ant tortinės uždėkite formos, kurioje kepėte tortą, šoną/sienelę. Į jo vidų dėkite pirmąjį biskvitą. Jį sulaistykite citrinų sirupu. Tada dėkite pusę citrininio kremo ir jį tolygiai užtepkite.
  3. Tada dėkite kitą biskvitą. Jį taip pat sulaistykite ir sutepkite likusiu kremu.
  4. Dėkite paskutinį biskvitą ir jį sulaistykite.
  5. Tortą įdėkite į šaldytuvą 30 min.
  6. Nuimkite šonus nuo torto.
  7. Tada aptepkite išorę šilauogių kremu.
  8. Zefyriniu kremu ant viršaus pastatykite viršūnėles konditerinio švirkšto pagalba.
  9. Zefyrinį kremą apdeginkie degikliu.
  10. Patiekite iš karto arba laikykite vėsioje vietoje iki patiekimo.
Pastabos
Šilauoges drąsiai keiskite mėlynėmis!
Recipe by Skanios Dienos at http://skaniosdienos.lt/citrinu-ir-silauogiu-kremo-tortas-su-morengo-kepure/