Apverstas bananų pyragas su vanile
Pasiruošimas: 
Gaminimas: 
Visas laikas: 
Porcijos: ~12
 
Minkštas ir drėgnas apverstas bananų pyragas. Atrodo išskirtinai - o bananai padengti karamele (smalyžių rojus).
Ingredientai
Pyrago tešlai
  • 175 g miltų,
  • 1½ arb. š. kepimo miltelių,
  • ½ arb. š. druskos,
  • ½ arb. š. malto cinamono,
  • 115 g kambario temperatūros sviesto,
  • 150 g cukraus,
  • 2 didelių kiaušinių,
  • 125 ml pieno,
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto (jei neturite natūralaus - nenaudokite jokio dirbtinio kvapiklio, geriau jokio).
Bananų ir karamelės sluoksniui
  • 4 - 5 vidutinio dydžio bananų,
  • 55 g sviesto,
  • 110 g rudojo cukraus,
  • 1 vanilės ankšties.
Gaminimas
Pyrago tešla
  1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.
  2. Į kitą dubenį sudėkite minkštą (kambario temperatūros) sviestą ir cukrų. Viską išplakite iki purumo. Tuomet įmuškite po vieną kiaušinį - po kiekvieno gerai išplakdami.
  3. Į sviesto ir kiaušinių plakinį sudėkite pusę miltų mišinio ir supilkite pusę pieno. Viską gerai išplakite nedideliu greičiu. Tuomet sudėkite likusią dalį miltų, pieno ir įpilkite vanilės ekstrakto. Dar kartą gerai išplakite nedideliu greičiu. Svarbu, kad tešla taptų vientisa - kai ji tampa vientisa, iš karto nustokite plakti.
Bananų ir karamelės sluoksnis
  1. Bananus nulupkite ir perpjaukite išilgai į dvi dalis.
  2. Į keptuvę sudėkite sviestą, cukrų, iš vanilės ankšties išimtas sėklytes. Viską užkaiskite ant ugnies ir lėtai pamaišydami kaitinkite, kol masė ims burbuliuoti/užvirs.
  3. Gautą karamelę supilkite į sviestu išteptą formą (karamelė gali staigiai atvėsti, bet tai nėra problema), tolygiai ją paskleiskite ant formos dugno, tuomet perpjauta puse žemyn, sudėkite bananų puseles. Ant viršaus sudėkite tešlą ir tolygiai ją paskleiskite.
Kepimas
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 'C. Kepkite pyragą 45-50 min.
  2. Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės, palikite 10 min atvėsti/pastovėti.
  3. Uždėję serviravimo indą ant kepimo formos, išverskite pyragą. Būkite atsargūs, kad nenudengintų karšta karamelė.
Pastabos
Patiekite dar šiltą su ledais ar graikišku jogurtu.
Skanus tiek šiltas, tiek atšaldytas.
Pyragas saldus - tad jei mėgstate mažiau saldžius kepinius, pamėginkite sumažinti cukraus kiekį biskvite. Tuomet dėkite 75 - 100 g (arba tiek, kiek iš patirties žinote, jog jums užtenka).
Recipe by Skanios Dienos at http://skaniosdienos.lt/apverstas-bananu-pyragas-su-vanile/