Migdolų ir lazdyno riešutų pyragas
Pasiruošimas: 
Gaminimas: 
Visas laikas: 
Porcijos: 8 - 10
 
Riešutų pyragas tinkantys ne tik kasdienai, bet ir šventėms. Su tikrai daug riešutų!
Ingredientai
Tešlai:
  • 125 g sviesto
  • 140 g cukraus
  • 1 citrinos žievelės
  • 1 kiaušinio
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 200 g miltų
Įdarui:
  • 300 g cukraus pudros
  • 200 g maltų migdolų (galite susmulkinti tiesiog elektriniu smulkintuvu)
  • 200 g maltų lazdyno riešutų (galite susmulkinti tiesiog elektriniu smulkintuvu)
  • 1 kiaušinio
  • 3 v. š. migdolų likerio/romo
Aptepimui:
  • 1 kiaušinio
Papuošimui:
  • Apie 20 skiltelių migdolų
Gaminimas
Tešla
  1. Minkšta sviestą, cukrų, citrinos žievelę, kiaušinį, kepimo miltelius ir miltus rankomis suminkykite iki vientisos masės.
  2. Gautą tešlą įdėkite į šaldytuvą ir palaikykite 30 min.
Įdaras
  1. Įdarui sumaišykite maltus riešutus su cukraus pudra.
  2. Į riešutų masę įdėkite kiaušinį, supilkite migdolų likerį ir viską išmaišykite.
Surinkimas
  1. Ant stalviršio pabarstyto miltais iškočiokite pusę turimos tešlos. Su apvalios kepimo formos viršumi (~23 cm skersmens) išspauskite apskritimą. Tada dar kartą padarykite tą patį su kita puse tešlos. Dabar Jūs turite turėti du apskritimus ir likusios tešlos gabalėlį, iš kurio padarysite sienelę pyragui.
  2. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi.
  3. Ant dugno dėkite pirmąjį apskritimą.
  4. Iš likusio tešlos gabalėlio padarykite ilgą virvutę, kurį apjuostų visą jūsų kepimo formą.
  5. Virvutę įdėkite į kepimo formą ir prispauskite pirštais prie kraštų, kad pasidarytų sienelė.
  6. Sudėkite riešutų masę į kepimo formą.
  7. Likusį tešlos apskritimą subadykite šakute ir užklokite pyrago viršų.
  8. Pyrago paviršių patepkite kiaušinių. Sudėkite ratu migdolo skilteles ir jas patepkite kiaušiniu.
  9. Kepkite 180° įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių, kol gražiai apskrus.
  10. Išėmus iš orkaitės palaukite maždaug 30 min., kad truputį atvėstų. Tada išimkite iš formos. Palaukite, kol visiškai atvės ir patiekite.
Pastabos
Jei neradote, kur nusipirkti luptų ir smulkintų riešutų:

1. Migdolus užplikykite verdančių vandeniu ir pamirkykite maždaug 2 min. Tada perkoškite šaltu vandeniu ir odelės nuo migdolų turėtų lengvai nusilupti. Riešutus nusausikite ir virtuviniu kombainu sumalkite iki mažų gabalėlių.

2. Lazdynų riešutus paskrudinkite maždaug 10 min. apie 190° įkaitintoje orkaitėje. Juos suberkite ant vienos rankšluosčio pusės, kita rankšluosčio puse uždenkite ir patrinkite - odelės turi lengvai nukristi. Nuluptus riešutus sumalkite iki mažų gabalėlių.
Recipe by Skanios Dienos at http://skaniosdienos.lt/migdolu-ir-lazdyno-riesutu-pyragas/