Virtinukai su burokėliais ir šalavijais
Pasiruošimas: 
Gaminimas: 
Visas laikas: 
Porcijos: ~6 porcijos
 
Spalvingi varškės virtinukai, patiekiami sviesto padaže.
Ingredientai
Virtinukai
  • 250 g virtų burokėlių (tinka esantys parduotuvėje, patiems virti tikrai nebūtina)
  • 100 ml vandens
  • 180 g varškės
  • 470 g miltų + pabarstymui
  • žiupsnelio druskos
Padažas/patiekimas (2 porcijoms)
  • 2 valg. š. (~30 g) sviesto
  • 7 šalavijo lapelių
  • žiupsnio druskos
  • Saujelės skrudintų skaldytų lazdyno riešutų
Gaminimas
Virtinukai
  1. Burokėlius ir vandenį sudėkite į maisto trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės.
  2. Į dubenį sudėkite varškę, sutrintus burokėlius ir išmaišykite. Suberkite miltus ir druską. Viską išminkykite iki vientisos masės.
  3. Tešla turėtų beveik nelipti prie rankų, būti gan standi. Jei manote, kad ji per minkšta - įdėkite dar miltų. Jei manote, kad per kieta (sunku išminkyti) - įpilkite papildomai šlakelį vandens.
  4. Paruoštą tešlą suvyniokite į plėvelę ir palaikykite valandą laiko šaldytuve. Palaikius tešlą - su ja taps lengviau dirbti.
  5. Iš tešlos kočiokite pailgas juosteles, maždaug 1cm pločio ir supjaustykite maždaug 1cm gabalėliais. Apibarstykite gabalėlius miltais, kad jie neliptų prie šakutės ar tarkos.
  6. Gabalėlius pirštų spaudžiant braukite per šakutę (susiformuos juostelės) arba per smulkią tarką, kaip darydavo mamos (susiformuos taškiukai).
  7. Dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite apie 7-10 min.
Patiekimas (kai virtinukų išvirta 2 asmenims. Iš maždaug ⅓ tešlos)
  1. Keptuvėje išlydykite sviestą; sudėkite šalavijo lapelius ir ant vidutinės ugnies pakaitinkite, kol lapeliai ims standėti (darysis traškūs), o sviestas pradės įgauti švelnų rudą atspalvį.
  2. Į keptuvę su sviestu sudėkite išvirtus ir nukoštus virtinukus; užberkite žiupsnį druskos. Pamaišykite ir minutę laiko pakaitinkite.
  3. Patiekite lėkštėje su iškeptais šalavijo lapeliais ir lazdyno riešutais.
Pastabos
KIEK LAIKO GALIMA LAIKYTI TOKIĄ TEŠLĄ ŠALDYTUVE?
Aš pati laikau iki 2-3 dienų. Gyvenant dviese, užtenka virtinukų porai vakarienių.

AR JAUČIASI BUROKĖLIŲ SKONIS?
Burokėliai jaučiasi, tačiau labai švelniai, suteikiant žemiško skonio.

SU KUO DAR GALIU PATIEKTI?
Galite patiekti su spirgučių ir grietinės padažu; patiekti su pesto; tinka ir kiti padažai, kuriuos galbūt naudojant prie makaronų. Būtų galima juos valgyti ir saldžiai, kaip vaikystėje - su grietine ir cukrumi.
Recipe by Skanios Dienos at http://skaniosdienos.lt/virtinukai-su-burokeliais-ir-salavijais/