Klasikinis humusas
Pasiruošimas: 
Gaminimas: 
Visas laikas: 
Porcijos: vidutinė pietų dėžutė
 
Humusas - maistinga ir skanus pagardas / užtepėlė. Puikiai tinka su skrebučiu; su daržovėmis; ar tiesiog kabinti šaukšteliu.
Ingredientai
  • 300 ml (1½ stilinės) nevirtų avinžirnių + vandens mirkimui
  • 1 valg. š. sodos (nebūtina)
  • 2 kupinų valg. š. sezamų pastos (tahini)
  • 6 skiltelių česnako
  • 1 citirinos sulčių
  • ½ arb. š. druskos
  • ¾ arb. š. malto kumino
  • 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 100 ml nuoviro nuo virtų avinžirnių
Gaminimas
  1. Avinžirnius nuplaukite, užpilkite šaltu vandeniu, įdėkite sodą ir palikite per naktį išbrinkti. Soda nėra būtina, tačiau galite paeksperimentuoti su ja ar be jos. Rezultate dėl sodos išvirę avinžirniai turėtų būti minkštesni.
  2. Išmirkusius avinžirnius nuplaukite, sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu ir virkite apie 1½ val, kol jie išvirs ir bus minkšti. Išvirus nukoškite (pasilikite stiklinę nuoviro humusui) ir palikite atvėsti.
  3. Atvėsusius avinžirnius sudėkite į maisto trintuvą; keletą avinžirnių galite atidėti papuošimui. Kartu sudėkite likusius produktus, įpilkite nuoviro ir sutrinkite iki vientisos masės. Jei masė atrodo per tiršta ar trintuvas sunkiai mala - įpilkite šiek tiek daugiau nuoviro.
  4. Sutrintą humusą paragaukite; jei jums trūksta druskos, citrinos sulčių ar kitų pagardų - įdėkite ir dar kartą viską sutrinkite.
  5. Paruoštą humusą laikykite sandariai šaldytuve. Patiekdami lėkštėje papuoškite virtais avinžirniais; užberkite kumino; apibarstykite smulkintomis petražolėmis.
Pastabos
AR GALIU NAUDOTI KONSERVUOTUS AVINŽIRNIUS?
Galite, tačiau nerekomenduoju dėl maistinės vertės. Kadangi gaminsite sveiką užkandį, pasistenkite išgauti visus privalumus. Tad naudokite nevirtus avinžirnius.

SU KUO VALGYTI HUMUSĄ?
Tepkite ant trapučio, skrebučio, duonos; patiekite su įvairiomis daržovėmis, kaip morkos, salierai, paprikos, pomidorai; skanaukite su krekeriais ar pitos duonele.

KIEK LAIKO GALIU LAIKYTI HUMUSĄ?
Aš drąsiai laikau savaitę laiko; ilgiau nesu laikiusi. Tačiau vadovaukitės sveika nuojauta ar užtepėlė dar gera :)
Recipe by Skanios Dienos at http://skaniosdienos.lt/klasikinis-humusas/