Hemingvėjaus kiaušinis (Eggs Hemingway), dar vadinamas Eggs Atlantic arba Eggs Copenhagen. Naujojo Zelandijoje, kur šis patiekalas populiarus, kiaušiniui suteikiami Eggs Royalte, Eggs Monreal vardai. Iš esmės, šis paprastas pusryčių patiekalas nuo Benedikto kiaušinio skiriasi tuo, jog vietoj šoninės ar kumpio naudojama rūkyta lašiša. Pagrindui – angliška bandelė, ant jos dedamas rūkytos lašišos gabalėlis, tuomet be lukšto minkštai virtas kiaušinis (poached egg), o ant viršaus užpilama Hollandaise padažo.
Pasigaminti šį skanėstą yra paprasčiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kadangi maniau, jog pirmu kartu nepavyks tinkamai išvirti kiaušinio, tempiau ir tempiau laiką iki tinkamos akimirkos tai pagaminti. Prieš tai porą kartų Benedikto ragavau restoranuose ir, reikia pripažinti, tai tikrai didžiulis gėris iš ryto. Nepriklausomai nuo to, ar vakar būta gero vakarėlio ar ne. Tiesa ta, kad pagaminti ši patiekalą yra labai lengva. O virti kiaušinius be lukšto yra paprasčiau nei iškepti. Suvalgėm šį Hemingvėjų, o kitą rytą vėl viriau ir dėjau ant skrebučio su pesto. Tik laižyti pirštus beliko. Dveji pusryčiai iš eilės buvo be galo užskaityti.
Originaliam receptui naudojamos angliškos bandelės (English Muffin), bet jos nėra mūsų šalyje populiarios ir jų rasti reiktų pasistengti. Tad rinkitės nesaldžias sumuštinių duoneles, itališką ar prancūzišką duona, tam tinka ir skrudinimo duona ar lietuviška juoda. Jei iškeptumėte savo, iš vis būtų fantastika!
Kiaušinius naudokite tik šviežius, geriausiai tinka laisvėje laikytų, ūkininkų vištų kiaušiniai, kadangi jų trynys ryškesnis ne tik spalva, bet ir skoniu.
Padažui pagaminti naudojamas sviestas – negudraukit ir rinkitės tik gerą virš 80 % riebumo sviestą. Pakaitalai, riebalų mišiniai ar margarinas tam nėra tinkami. Taip pat šalia pasiruoškite šviežių daržovių salotų. Mano silpnybė pusryčiams, kurie lėkštėje turi begalę spalvų, skonių ir tekstūrų.
HEMINGVĖJAUS KIAUŠINIS
Įrankiai:
- Nedidelis puodas kiaušiniams virti,
- garų vonelė: puodas su verdančiu vandeniu ir stikliniu arba metaliniu dubeniu ant viršaus (padažui),
- nedidelis dubenėlis/puodelis,
- keptuvė duonai skrudinti,
- laikrodis netoliese.
2 sočios porcijos:
- 4 švieži kiaušiniai,
- 1/2 a. š. acto,
- 3 kiaušinio tryniai,
- 130 g sviesto,
- 1 v. š. citrinos sulčių,
- 1 a. š. garstyčių,
- žiupsnelis aitriosios paprikos,
- 4 riekelės pasirinktos duonos,
- rūkyta lašiša,
- druska ir pipirai,
- salotos.
Gaminimas
Hollandaise Padažas:
1. Visų pirmą reikia pasigaminti padažą. Stikliniame arba metaliniame dubenyje, kurį kaitinsite virš ugnies, sumaišykite kiaušinio trinius, citrinos sultis, garstyčias, aitriąją papriką ir žiupsnelį druskos iki vientisos masės. Atskirai išlydykite sviestą. Dėkite dubenį virš garų (vanduo turi neliesti dubens apačios), ir maišydami plakimo šluotele, lėtai supilkite sviestą.
2. Kiaušinių masę nuolatos maišykite, kol kiaušinio tryniams sustandėjus, masė taps tirštesnė. Taps kaip skystesnis kremas, kuomet pamaišius lieka maišymo pėdsakai. Tuomet padažas bus baigtas, nukelkite nuo garų, padėkite netoliese.
Kiaušiniai ir duona:
3. Užkaiskite puodą su vandeniu, į jį įdėkite acto ir šiek tiek druskos. Iš karto užkaiskite keptuvę, kurioje skrudinsite duoną.
4. Vandeniui užvirus, ugnį sumažinkite iki minimumo,kad vanduo neburbuliuotų, kadangi burbuliuojantis vanduo išdarkytų kiaušinius. Po vieną kiaušinį įmuškite į mažą dubenėlį ar puodelį, iš jo greitai ir atsargiai pilkite kiaušinį į verdantį vandenį. Taip pakartokite su visai kiaušiniais. Arba tiek, kiek telpa jūsų pasirinktam puode. Kiaušinius reikia virti 3 min., tad nepamirškite pasižiūrėti į laikrodį.
5. Kiaušiniams verdant, į keptuvę sudėkite duonos riekeles ir apskrudinkite iš visų pusių. Sudėkite į paruoštas lėkštes ir uždėkite po riekelę lašišos.
6. Ar kiaušinis išvirtas tinkamai, galite patikrinti iškėlę iš vandens paspaudę jo trynį. Baltymas turi būti standus, tačiau trynys minkštas, kaip šviežia mocarela. Išvirtus kiaušinius dėkite ant lašišos, o ant viršaus užpilkite Hollandaise padažo. Viršų apibarstykite šviežiai maltais pipirais. Patiekite iš kart.
Patarimai:
- Kiaušinio virimui nebūtinas actas. Teigiama, jog jis padeda išlaikyti kiaušiniui standumą.
- Jei padažas ėmė stingti, kai jau dedate kiaušinius, galite jį šiek tiek pašildyti virš garų vonelės, jog viduje esantis sviestas atsileistų.
- Taip virtą kiaušinį galite naudoti ir be padažo – dėti ant skrebučių, salotų, nesaldžių pusryčių košių. Skystas kiaušinio trynys visiems patiekalams tampa, kaip švelnus padažas.
- Geriau vieną kart pamatyt, nei 10 kart perskaityt. Kaip 3 skirtingais būdais išvirti kiaušinį dalinosi Jamie Oliver > video čia.
Parašykite komentarą