Mano pirmieji prisiminimai apie daržą nukeliauja užu ūkinio pastato į gryno molio dirvą, kurioje augo burokai. Berods, ir man ką nors yra tekę ten ravėti, gal kokius kopūstus ar svogūnus. Tikrai garantuoju, jog rasdavau kaip pasimuliuoti, jog nereiktų ravėti. Dar kelios lysvės buvo po namo langais, apjuostos aukšta gyvatvore ir įsitaisiusios šalia keliuko į kiemą. Dabar jų vietoje žaliuoja pievelė ir nė pėdsako apie jokias daržoves nelikę. Ten augdavo žirniai, morkos, šparagai, agurkai… ir visa kita ko nepamenu. Ravėti man patikdavo tik vėliau, jau vėlesnėj paauglystėj. Išskirtinai tuomet, kai jau vakarėdavo, oras tapdavo gaivus po vasaros kaitros, imdavo giedoti lakštingalos, svirpti svirpliai, o oras alsuodavo vasariškais kvapais. Tupėdavau kokioje nors vagoje ir raudavau piktžoles. Patikdavo man tai daryti vienai, kaip ir dabar, galiu tai sulyginti su pyrago kepimu ar kavos gaminimu. Tomis akimirkos pasineri į savo meditacinius nukrypimus. Neskubi, mėgaujiesi, romantiškąją sielą pailsini.
Šiuo metu daržo neturim ir toje molėtoje dirvoje. Stovi ten du dūzgiantis bičių aviliai ir viena vieniša obelis. Belikęs tik šiltnamis, be kurio neįsivaizduoju savo vasaros. Be tų saldžių, sultingų pomidorų, kuriuos, kaip ir serbentus, valgau, kai tingiu gamintis vakarienę. Kaip obuolius nusiskini, sukremti, o vėliau gailiesi, kad tų jų sulčių nu niekada neišplausi iš baltų marškinėlių. Ten apsigyvena ir salotos, bazilikai, krapai, paprikos, agurkai. Tokia žiauriai super vieta, pilna kvapų ir skonių! Šalia šiltnamio yra nedidelis plotelis prieskoninėms žolelėms: petražolėms, čiobreliui, jonažolei, pipirmėtei, raudonėliui… Na o svogūnai iškeliauja į mamos draugės daržą, kur dirva geresnė.
Vasarą planuose daugiau laiko kaime, dėl naujų projektų ir minčių atgaivinti seną sodybą už poros kilometrų nuo namų. Tad pamaniau reik užsėt viską, ką galiu, kažkuo įdomesniu nei svogūnai ir morkos. Prisipirkau sėklų. Bobėju, žinau, bet kaip puiku bus rauti violetines morkas, skinti vyšninius pomidorus, dėti į kokteilius citrinžoles ir būti visišku romantiku, tikint jog savo rankomis išaugintas maistas yra stebuklingas, nuoširdus ir turi sielą.
Savo pirkimų dar nepabaigiau, bet noriu pasidalinti ką įdomesnio jau turiu kolekcijoje. Galbūt kažkam šaus mintis pasidalinti ir savo mintimis apie tai, ką žada išauginti savo auksinėmis rankomis ir kam visą tai panaudoti. Jei kažkas brangu ar sunku rasti parduotuvėje, tai žinokit, net balkone galit užsiauginti mini darželį, kuris visą vasarą džiugins šviežiais produktais, o salotas pakels į šimteriopai aukštesnį lygį.
– Špinatai. Tinka salotoms, troškiniams, sriuboms, įdarams… Kai nori įdėti špinatų į kokį maistą, turi pirkti tą pačią dieną šviežius, nes didelį tikimybė, jog šaldytuve jie suvis. Jei pasisėsite savų, galėsite darže ar sode, visuomet tokių turėti. Ant pakelio parašyta, jog derlius bus birželį. Žinoma, galima jų pasėti dar kartą ir dar kartą, kaip salotlapių, kad visą vasarą užtektų.
– Žemuoginiai špinatai. Pirkau, nes pavadinimas kabina. Lapai ir uogos naudojami maistui gardinti. Iš pastarųjų net ir uogienę galima virti. Tad kaip nenusipirksi? Derlius visą vasarą.
– Okra. Stuomeningas tikras amerikietiškas vyras su raudonu džipu atsinešdavo marinuotų okrų į mano darbą. Jos buvo nuostabius, šiek tiek aštrios, šiek tiek traškios ir jau tada buvau susimąsčius, kur jų rasti reikės, nes labai užkabino. Tėtis sakė, kad jos veliasi burnoje valgant, kaip koks muilas. Bet marinuotos kitas reikalas. Aprašyme teigiama, jog okros žydi gražiais žiedais, maistui naudojami jauni 3 – 6 dienų vaisiai bei turi tirštinamųjų savybių, tad puikiai tinka padažams, sriuboms.
– Valgomosios gelteklės. Daugiametės, dietinės daržovės. Maistui naudojamos šaknys, turinčios riešutų skonio. Pati nesu ragavusi šios daržovės, bet jų išvaizda ir mano smalsumas nekantrauja jas išbandyti. Derlius nuimamas vėlai rudenį.
– Valgomosios morkos. Morkos kaip morkos, bet spalva! Ar įsivaizduojate salotas ir sriubas su jomis? Tikrai nustebintumėte savo šeimą ir vaikus pakeitę nusibodusią oranžinę spalvą. O ir patiems įdomiau gyvent bus.
– Vaistinės ramunėlės. Mintis tokia, jog geriau skirti porą litų sėkloms, nei vėliau pirkti arbatą po penkis litus. „Arbata vartojama uždegimui slopinti, apetitui gerinti. Žiedų užpilai lygina raukšles, valo, ramina ir atgaivina odą.”
– Citrinžolės. Angosturos romo vakarėlyje, teko ragauti kokteilio su citrinžole. Nepamenu ar kokteilis buvo labai skanus, bet aromatas buvo beprotiškas. Ji puikiai tinka ne tik gėrimams, bet ir desertams, sriuboms. Derliu galimą nuolatos skabyti ir dėti į patiekalus.
– Mišinys maisto puošimui. Tikiu, jog čia vien valgomos gėlės. Pirkau, nes papirko aprašymo teiginys: „oranžiniai žiedai – puikus šafrano pakaitalas, jie nudažo ryžius, pyragus ir sviestą geltonai”.
– Vyšniniai pomidorai. Sultingi, saldūs, ryškiai raudoni džiaugsmeliai, kurie aplips visą augalo stiebą. Pirkau šiek tiek ale brangesnes sėklas, nes teigiama, jog ant vieno augalo būna labai daug pomidorų, nuo 650 iki 750 vaisių.
Jie vis dar manote, kad daržas vien kančia, skausmas ir vargas, pamėginkite atsisakyti kai kurių visuomet auginamų daržovių. Geriau per pus mažiau svogūnų, bet šalia pasodinti porų. Naujas augalas, kaip kokia gera knyga. Sodini, laistai, o vėliau lauki, kokia atomazga. Tikiuosi, man kantrybės užteks. Kad daugiau motyvacijos būtų, galit ir gražius kastuvėlius ,grėbliukus įsigyti. Dabar madinga grįžt į kaimą stilingam ir romantikos ieškoti.
***
Įsivaizduokit skanią vakarienę su draugais ir chill’inimą basomis kojomis, rasa kvepiantį vasaros vakarą.
Forelle says
Aš mėgstu visokias egzotikas bandyt užsiauginti, bet uoginiai špinatai iš pakelio išdygo tik trys ir tie neužaugo, citrinžolč auginau šiltnamyje, bet irgi nepastebėjau, kad gerai augtų, tokios smilgutės ir liko, bet šitų neaugimui įtakos galėjo turėti žemė, visgi smėlis Dzūkijoje. Okra gundausi, bet bijau, kad gali vėl neaugti. Morkos puikiai auga, tik baltų skonis truputį kitoks, ne visai morkiškas (pvz., vyrui jis nepatinka), violetines (jų skonis morkiškas, viduj jos oranžinės) geriausia naudoti salotoms termiškai neapdorotas, nes bet kur įdėjus viską nudažo violetine spalva. Geltekles seniau tėvai augino, bet visiems atsibodo, tai jau net neatsimenu kaip sekėsi joms augti.
Dar rekomenduočiau mangoldus bei šparaginius žirnius, be šių jau keli metai neįsivaizduoju savo virtuvės, o ir auga puikiai.
marrti says
Na žiūrėsim kaip man augs, tikiuosi pasiseks geriau. Kiek supratau, tėvai kažkada mėgino okrą auginti, bet berods skonis nepatiko ar kažkas.
Mangoldai, pamenu, ir pas mus būdavo. Reiks prigriebt kažkur. O šparaginiai žirniai gerai auga? Nes viliojasi būti pasėjami.
Forelle says
Šparaginiai žirniai puikiai auga, kaip ir įprastiniai, nespėju derliaus imti 😉 buvau šiemet vieną lysvelę jų pasėjus, o ankščių – pusę šaldymo kameros prigrūdau.