Skanios Dienos

Keptas varškės sūris su smilgomis

Manau nemažai kas stebėjo tris vyrus virtuvėje – Alį, Alfą ir Martyną. Taip, tai tie patys „Virtuvės mitų griovėjai„, kurie žadėjo ir žada griauti virtuvėje nusistovėjusius mitus, kad cepelinai negali būti rausvi, kad grikiai tik košei, o alus tik gėrimas. Ir daug kitų keistenybių arba mūsų virtuvėje dar neapsilankiusių receptų. Manau tai viena labiausiai pasisekusių kulinarijos laidų Lietuvoje.  Na bent kiek aš pamenu per savo 20 metelių – Gustavo enciklopedijos kulinarine laida nepavadinsi, Bilas iš ŽAS’ų nežavi, na dar Linas iš „IKI”, bet jis neperspjauna šių trijų vyrų arba pačios laidos idėjos. Ji stilinga, ji paprasta, ji patraukli akiai ir kupina kūrybiškumo. Nors manęs visiškai nesužavėjo Pareigytės ar Valinskienės pasikvietimas į laidą. Galbūt nežavėjo ir kitų žvaigždžių apsilankymas joje. Kaži ar jų lankymasis pakelia reitingus. Nors… kas čia žino. Jei galėčiau, pasiūlyčiau kviesti labiau maistu kvėpuojančius ir daugiau ką turinčias pasakyti asmenybes. Ar nebūtų įdomiau?!

Neseniai į rankas paėmiau jų leidinį, kuriuo jie be galo didžiuojasi –  „L’officiel„. Mados žurnalas maistui. Jame keletas iškylos idėjų skirtingoms vietoms: miestui, paplūdimiui, kaimui ir kt. Receptai nėra labai sudėtingi, suskirstyti temomis, o patiekalų nuotraukos žaidžia spalvomis ir madingo maisto nuotaika. Ar man patinka? Taip, nes tai kažkas naujo, bent jau lietuviškoje maisto spaudoje.

Išbandžiau vieną jų receptų – keptą varškės sūrį su smilgomis (arba eglišakiais, arba šienu). Skanus vakarinis užkandis su čiobreliu arbata. Viskas viskas aplinkui pakvimpa vasara.

1 vidutinis sūris (iki 1kg):

1.  Varškės sūrį aptempti medumis, pabarstyti druską ir pipirais. Apdėti čiobreliais ir susmulkintu česnaku.

2.  Ant viršaus uždėti smilgas ir užpilti alyvuogių aliejų.

3.  Paruoštą sūrį suvynioti į sviestinį popierių, tada į aliuminio foliją ir kepti orkaitėje (įjungus ventiliatorių) ~30min. Originale nurodyta kepti 18min, tačiau bent jau man, sūris tinkamai neįkaito.

Taip pat vietoj smilgų galima naudoti eglišakius arba šieną.

Dar vieną jų keptą sūrį, kurį norėčiau išbandyti, galite rasti čia > http://www.youtube.com/watch?v=PO1pYmyfsWI 

Skanių jums bandymų !

Receptas: „L’officiel” nr. 01/2011 VASARA