Skanios Dienos

Medaus ledai (semifreddo) | Medaus Kalnas

Tikriausiai taip ir nepapasakojau apie visas mūsų kiemo bites, avilius ir medų spintelėse. Ir jau net pamirštų, kur visos istorijos šaknys gludi, atrodo, jog bitės su mumis ne porą metų, o visą amžinybę. Grįžus į kaimą galima ne tik uogienės parsivežti, bet ir medaus.

Auginu jas visai ne aš. Namuose bitininkas – Vytas. Aš tik padedu kuo galėdama internete, etiketėse ir kituose dalykuose, kuriuos geriau išmanau nei koriai ar motinėlės siuntimasis paštu. Vytas dirba policijoje ir vėliau, labiau įsigilinusi į bitininkų tendenciją, supratau, kad jis ne pirmas šios specialybės atstovas. Tai tas, tai anas policininkas turi bičių. Galbūt sutapimas, galbūt likimas, galbūt laiminga žvaigždė. Bet ar ne nuostabu, kokius hobius žmonės susiranda?

Kartą esu ėjusi padėti iš arčiau, pažiūrėti į bites ir medų. Jausmą galėčiau apibūdinti, kaip nejaukų. Dažniausiai bitę pamatęs imi rėkti „sūru” arba vyti šalin, tikėdamasis, jog baigsis geruoju. Tą kartą teko ramiai stovėti, elgtis gražiai. Tarsi mintyse prisijaukinti šiuos nuostabius kūrinius, gyvenančius šeimose ir sunešančius gintaro spalvos medų.

Mūsų namų bitynas –  Medaus Kalnas. Ir iš ties jis ant kalno, apaugusio pievomis, o netoliese miškai. Rojus bitėms.

Vytas Medaus Kalno naujienomis nuolatos dalinasi facebook puslapyje, jei smalsu iš kur ir kaip atsiranda medus – sekite naujienas.

Iš paskutinio praeito sezono medaus gaminu desertus ir skaninu skrebučius. Šį kartą išmėginau medaus semifreddo. Tai nuostabūs ledai, kuriems nereikia ledų mašinėlės ar didelio kiekio produktų. Šiek tiek kantrybės ir ledai, daug skanesni nei iš bet kurios parduotuvės, bus jūsų šeimos desertui ar draugų vakarui. Arba tik jums dviems… arba galiausiai vienam. Pamatysite, kad pradėjus gaminti ledus patiems – į pirktinius nenorėsite žiūrėti arba bent pradėsite skaityti sudėtį.

Pažadu šį sezoną pasidalinti keliais puikiais ledų receptais. 

MEDAUS LEDAI (SEMIFREDDO)

Receptas: Nigella

Įrankiai:

6 – 8 skanios porcijos:

Gaminimas:

1. Šaldymo formą išklokite maistinę plėvelę ir atidėkite į šalį.

2. Kiaušinį, trynius ir medų sudėkite į dubenį virš garų. Plakimo šluotele maišykite/plakite, kol masė taps balkšva ir tiršta. Masė bus panaši į plakto trynio ir cukraus masę/vaikystėje valgytą gogel mogel. Visas šis procesas užims šiek tiek laiko, tad turėkite kantrybės. Taip pat nepalikite masės nemaišomos, kadangi ims kepti prie dugno. Paruoštą masę nuimkite nuo garų ir palikite atvėsti. Aš papildomai įstatau dubenį į šaltą vandenį, kad masė atvėstų greičiau.

3. Kitame dubenyje iki standumo išplakite grietinėle. Į ją supilkite atvėsusią kiaušinių masę ir gerai įmaišykite. Viską išmaišius supilkite į šaldymo formą ir įdėkite į šaldiklį bent 4 val., geriausiai per naktį.

4. Sustingusius ledus išverskite ant lėkštės, nuimkite plėvelė ir apliekite medumi. Riešutus suskaldykite ir šiek tiek paskrudinkite keptuvėje, tuomet užberkite ant viršaus. Patiekite iš karto. Likusius ledus dėkite atgal į šaldiklį.

Patarimai: