Skanios Dienos

Moliūgų pyragas

Ar jums ruduo nėra toks metas, kai darbus krauname į didelį maišą, kuris persipildo su kaupu, o galiausiai kratyk nekratęs – kaip pilnas taip pilnas? Lyg stebuklingas Kalėdų senelio maišas, kur dovana viena už kitą labiau stebina. Taip ir su tais darbais. Bet juk godi esu. Reikia dar. Ir dar. Ano, to, ir štai va šito dar neišbandžiau. Kažkada sakiau draugei „tu nemoki pasakyt – NE”. Pati į tą pačią duobę įkliuvau ir toliau kasuosi kitas, dar gilesnes duobes. Na gerai, iš tiesų aš visai nesiskundžiu. Tik kartais, anksti rytais. Bet ir tada ne taip jau blogai (faktas, jog jau kokius 5 kartus nenuėjau į rytines paskaitas daug ką reiškia). O kol kas – kuo daugiau įdomios veiklos, tuo geriau jaučiuosi.

Neseniai Gedimino prospekte šurmuliavo Tautų mugės prekybininkai (na, gal jau ne taip ir neseniai). Deja, ilgai vaikštinėti, kuistis ir plepučiuotis neturėjau laiko (tik su malonia moteriške, kuri buvo be galo guvi ir galiausiai nusipirkau jos sūrio su prieskoniai – silpnavalė aš, papirko savo žavesiu ir istorija kaip gaminą tai nuo 199(kažkelintų) ). Vienas skaniausių ir žaviausių kadrų, kurį aptikau – spurgytės! Be galo, be krašto, kaip iš saldžios pasakos, jos spirgėjo ir viliojo savo kvapu. Nebūčiau tokia tinginė, arba dažniau daryčiau tai, ką sugalvoju – jau dabar jos šiltai pūpsotų prie vakarinės arbatos puodelio. Bet et…

Na, o ko nepatingėjau pasigaminti tai moliūgų pyragas. Pirmą kartą keptas, pirmą kartą ragautas. Turiu pasakyti: perpjauti moliūgą – iššūkis, nuskusti moliūgą – iššūkis. Arba man trūksta jėgos, arba tikrai reikėjo prieš tai pasidomėti kaip tai daryti.

1 pyragas:

tešlai:

1.  Tešlos produktus sudėti į dubenį ir rankomis išminkyti iki vientisumo. Įdėti tešlą į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve ~30min.

2.  Kiaušinius, kiaušinio trynį išplakti su cukrumi, druska, prieskoniais, romu ir grietinėle. Įplakti moliūgų tyrę.

3.  Kepimo formą ištepti sviestu, pabarstyti miltais. Dugną ir šonus padengti tešlą.

4.  Supilti į paruoštą formą moliūgų masę.

5.  Kepti 180 ‘C ~50 min., kol masė taps standi. Pyragas gali atrodyti dar šiek tiek ‘judrus’ ar šiek tiek ‘kliunksintis’, tačiau jam atvėsus jis sustandės.

Patiekti atvėsintą su plakta grietinėle ir žiupsnelio cinamono arba vaniliniais ledais.

Ar pyragas buvo skanus? Taip, tačiau skonis gan neįprastas, kadangi ši daržovė nesilankydavo mano virtuvėje. O dar vienas moliūgas ant rūsio laiptų  tyliai laukia savo eilės. Gal sriuba? Ar pakepti su cinamonu orkaitėje? Apkepas? Blyneliai? … ?

Šypsomes.

***

Pastaruoju metu repeat (už vaizdą ir garsą kartu):

Apie J. Viewz ir lyderio – Jonathano Dagano interviu galite rasti manoMuzika tinklalapyje. manoMuzika tai pusmetį gyvuojanti kitokios muzikos naujienų svetainė (t. y. kokybiškos arba labiau orientuotos į specifinę klausytojų grupę). Naujas atradimas. Aktyviai skaitomas. Tikiuosi patiks ir Jums.