Skanios Dienos

Obuolinis pyragas

Ar žinot, mielieji, kaip reikia gydyti ilgesį rudens vakarais?
Karštais obuolių pyragais, šiltomis vilnonėmis kojinėmis ir cinamonu kvepiančia raudona arbata.

Bumpt bumpt  bumpt… krenta obuoliai viens po kito, o ilgakojai vorai jau suka tinklus ant užsilikusių smilgų, medžių šakų ar kambario kampų (kad ir kaip jie ten nepageidaujami). Labai ryškus ir aiškus ženklas – RUDUO. Ir atbildėjusi bobų vasara, kuri dar leidžia nusimesti švarkelį, išsitraukti akinius nuo saulės (o ne skėti) ir dalinasi jau raudonais medžių lapais.

Žinoma, ruduo nebūtų ruduo jei nepakištų kojos. Taip taip, liga neaplenkė ir manęs. Garuoja didelis puodelis liepžiedžių ir čiobrelių arbatos, rankoje šaukštas dar šviežio medaus, pėdos pasislėpusios šiltose raštuotose kojinėse, o visas likęs kūnas tūno dideliame (milžiniškame) megztinyje. Laukiu kada jis atsigaus ir vėl galėsiu kepti obuolių pyragą.

Šį kartą obuolinis pyragas trapiu pagrindu ir tobulai tinkantis su ledais ar karšto vyno puodeliu. Et, jau norisi šiltų jaukių vakarų namuose.

1 pyragas:

tešlai:

1.  Tešlos produktus sudėti į dubenį ir rankomis išminkyti iki vientisumo. Įdėti tešlą į maistinę plėvelę ir palaikyti šaldytuve ~30min.

2.  2/3 tešlos iškočioti ant miltais pabarstyto pagrindo ir iškočiotą ‘blyną’ dėti į sviestu ir miltais pabarstytą skardą.

3.  Obuolius nulupti, išpjauti jų graužtukus ir galiausiai supjaustyti skiltelėmis. Jas gražiai išdėlioti ant paruošto tešlos pagrindo, apšlakstyti amaretto likeriu, suberti razinas, apibarstyti (per sietelį) cinamonu, kardemonu, muskatu. Užberti cukrumi.

4.  Į likusią tešlos dalį įdėti 1 v. š. miltų ir 1 v. š. cukraus. Rankomis minkyti ir trupinti į trupinius. Tuomet viską užberti ant obuolių sluoksnio.

5.  Kepti 190’C ~50min. Paskutines 5min. kepiau įjungus ventiliatorių, kad gražiai apskrustų. Iškepusį pyragą galima patiekti dar karštą.

Neperšalkit ir prisiminkit, kad rudens vakarai patys šilčiausi su artimu žmogumi. 

Skambesys ilgėjantiems vakarams ♪