Skanios Dienos

Restoranų diena @pavasaris

Nuo tada, kai prasidėjo Restoranų dienos iniciatyva Suomijoje, man nuolatos kirbėjo mintis imt ir padaryt – atidaryt savą restoraną. Gal pradžioje trūko drąsos, gal vietos, o gal komandos, kurią užkabintų ši mintis. Restoranų diena buvo pradėta organizuoti 2011 m., ją inicijavo kultūros veikėjas Timo Santala. Ši iniciatyva pelnė ne vieną apdovanojimą, o kiekvieną kartą daugiau nei 30 šalių įkuriama apie 1500 restoranų.

Mintimi, apie dalyvavimą šioje iniciatyvoje, pasidalinau su Asta iš Villa-Alps ir tai tapo realybe. Dalis Debesų komandos narių prikepė, papuošė ir įdėję daug meilės atidarė Pop-Up Keksiukų kioskelį. Siūlėme gan didelį keksiukų meniu: su varške ir šokoladu, su karamele, su citrina, su migdolų miltais, su marcipanu, su morkomis. Saldžiausius puošėm maskarponės kepuraitėmis, vėliavėlėmis, debesėliais ir valgomais drugeliais bei morkytėmis. Turėjome ir nesaldų meniu: su šonine ir kriaušėmis, su kumpiu ir pomidorais, su kopūstais ir cukinija. Smagiausia tai, kad išdalinti daugiau nei 200 keksiukų planavome per 3 valandas, tačiau jau po poros valandų į krepšius krovėm daiktus, nes viskas buvo išragauta ir išvaišinta. 

Daugelis sustojančių buvo su vaikais, dalis atėjo sužinoję apie renginį internete, o viena žavinga ponia jaudinosi, kad nespės ir atėjusi iš kart įsidėjo 16 keksiukų! Buvo tokių, kurie atėjo išgirdę rekomendacijas Pilies gatvėje, ieškojo saldumynų draugėms prie kavos, o dar didesnis malonumas buvo, kai dalis klientų grįžo dar kartą.

Besiruošiant šiai dienai, iškilo keletas klausimų, galbūt jie padės jums besiruošiant įkurti savą restoraną:

1. Ar nebus taikomos kokios nors drausminės priemonės iš VMI, veterinarinės ar pan.? Atsakymas, jog ne. Visa tai yra traktuojama, kaip vienkartinis reprezentuojamas renginys, o maistas, kaip vaišinimas. Žinoma, jūs turite būti ne pelno siekiantys. 

2. Kaip įsirengti vietą? Svarbiausia apgalvoti kur tai darysite – lauke, viduje, užuovėjoj, ant stogo, balkone ar kitoje vietoje. Tuomet apgalvoti dekoracijas, atsižvelgiant į tai ar bus saulėta, ar bus vėjuota, ar užteks šviesos, ar darysite staliukus klientams ar tik maistą išsinešimui. Svarbiausia įdėti šiek tiek meilės ir vietą sukurti unikaliai, pagal jūsų galimybes ir idėjas.

3. Kaip sudaryti meniu? Visų pirma – pagal turimas galimybes. Įrengiant restoraną namuose/viduje galite turėti ir karštus, ir šaltus patiekalus. Mūsų atveju lauke, pasirinkome keksiukus, kadangi tai gražus, gan nesudėtingai transportuojamas valgis, kuriam nereikia papildomo paruošimo prekiavimo vietoje. Stengiamės neapsunkinti savęs.

4. Kokius kiekius pasirinkti? Mūsų patirtis rodo, kad 200 keksiukų gražią saulėtą dieną yra per mažai. Saldesni greičiau išparduodami nei nesaldūs. Tačiau mes prekiavome skverelyje prie Vilniaus Katedros, kur lankosi daug žmonių, praeina turistai. Jei jūs darysite kažkur uždaroje erdvėje, mėginkit abstrakčiai apskaičiuoti, kiek pas jus gali ateiti tikslingai ir kiek užklysti tiesiog iš gatvės.

5. Kaip pranešti kitiems, jog mes čia? Išnaudokite pilnai socialinius tinklus, sukurkit Facebook event, paprašykite žinia apie jūsų restoraną pasidalinti draugus, bendradarbius ir kaimynus. Nuolatos atnaujinkite žinias apie ruošiamą meniu ir kas, kaip bus paruošta. Vis dėl to turite sudominti potencialius lankytojus, kodėl verta ateiti būtent pas jus, o ne praleisti popietės kokioje picerijoje, namie ar tvarkant kitus reikalus. Taip pat veiksmo pradžioje priminkite visais komunikacijos kanalais, jog jūs jau atsidarėte bei praneškit, kai užsidarysit, tam, kad vėliau atėję nesijaustų apgauti.

Mes be galo džiaugiamės tais laimingais ir besišypsančiais klientams, kurie ragavo mūsų keksiukus ir džiaugėsi nedidele švente kartu. Tikiuosi, kad Restoranų dienos tradicija taps žinoma Lietuvoje, o dalyvių skaičius išsiplės iki tiek, kad bus smalsu visur spėti ir visko paragauti.

Restoranų dienoje buvo įkurdintas ir dar vienas restoranas Vilniaus g. „Ledo baras – restoranas”, kurio savininkais buvo „Menai & renginiai”. Visas baras buvo išlietas iš ledo, į kurį buvo įšaldyti įvairūs vaisiai, šalia baro ledo luitas su elektros impulsais grojo Diawara su kolega, buvo prekiauja šviežiai spaustomis sultimis (po 5 lt) bei pateikiama, spėju, su sausu ledu, kuris aplinką pavertė nedideliu šou. Įpylus sulčių imdavo kilti garai, grojo gera muzika, tad praeivių susidomėjimas buvo toks, jog teko pasistengti prasibrauti iki priekio. 

Žinoma, reikia nepamiršti, jog tai darė įmonė, kuri turi lėšų iniciatyvoms ir savireklamai, jūsų restoranas gali būti mažus, jaukus ir snobiškas. Nebūtina įtraukti šou verslo atstovus.

Kita RESTORANŲ DIENA vyks rugpjūčio 17 d. Nepraleiskit progos sudalyvauti! Mes taip pat dalyvausim ir būsim. Sekite naujienas.

RESTORANŲ DIENA Vilniuje FB > 

RESTORANŲ DIENA Lietuvoje FB > 

RESTORANŲ DIENOS internetinis puslapis > 

http://www.restaurantday.org/en