Tikiuosi dar spėju laiku ir šeivamedžiai nespėjo nužydėti. Tikiu kur nors pavėsyje dar rasite jų žiedynų, o jų prisiskynę pasigaminsite puikų sirupą (jei vis dar to nepadarėte). Šeivamedis, tai baltai žydintis krūmas (nors jų esama ir kitų spalvų, tačiau kiek pati esu mačiusi, tai pagrindinė spalva Lietuvoje). Žiedai išsidėstę kekėmis, jiems nužydėjus formuojasi uogos, iš kurių taip pat galima gaminti skanumynus. Kvapas yra labai išskirtinis, netgi negalėčiau pasakyti, ar tai malonus ar nemalonus kvapas. Labai savotiškas. Kai tik sužinosite, jog tai jų kvapas – niekada šio augalo nesumaišysite su jokiu kitu.
Šeivamedžio žiedų sirupas pagaminamas labai lengvai – užverdamas cukraus sirupas, į jį sudedami šeivamedžio žiedai, citrusiniai vaisiai (dėl papildomo aromato ir papildomos rūgštelės) ir paliekama pernakt. Po nakties viskas perkošiama ir supilstoma į dailius butelius. Sirupas puikiai tinka skaninti kokteilius, gaminti desertus, pilti ant ledų. Jį reiktų laikyti vėsioje vietoje, o jei planuojate laikyti ilgesnį laiką – reiktų dar kartą užvirti ir supilstyti į iškaitintą tarą, kadangi kitu atveju jis pradės pelyti ar vykti kiti nesmagūs dalykai.
Tokiu principu, kai žolelės užpilamos karštu cukraus sirupu, galite gaminti sirupus ir iš kitų augalų, kaip mėtos, čiobreliai, liepžiedžiai, ramunėlės, pienės, levandos… O jį naudoti maišant su romu, džinu, degtine, šampanu. Arba tiesiog vandeniu ir ledukais.
Šeivamedžio žiedų sirupas puikiai tinka paprasčiausiam naminiam limonadui: įpilate sirupo, įdedate ledo ir užpilate gazuotu vandeniu. Galite papildomai įdėti citrinos skiltele. Kvapnu, gaivu, skanu.
- 20 šeivamedžio žiedynų
- 1 citrinos
- 1 apelsino
- 700 g cukraus
- 700 ml vandens
- Nuskintus žiedynus palikite keletai minučių ant balto paviršiaus, kad visi ten galimai esantys vabalėliai išsibėgiotų. Žiedų neplaukite - svarbu, jog liktų visos žiedadulkės.
- Žiedelius nukarpykite, kad liktų ant plonų stiebelių.
- Nuo citrinos ir apelsino skustuku nupjaukite odeles. Po odelę esančią baltą dalį apipjaustykite peiliu, kad liktu nuluptas vaisius. Baltos dalies nenaudosite, kadangi ji suteiktų kartumo. Visiškai nuluptą vaisių supjaustykite skiltelėmis.
- Į puodą suberkite cukrų ir supilkite vandenį. Užvirkite ir virinkite, kol cukrus pilnai ištirps. Ištirpus cukrui, nukelkite nuo ugnies, sudėkite šeivamedžio žiedus, vaisių odeles ir vaisių skilteles. Viską išmaišykite, uždenkite ir palikite stovėti pernakt/parai.
- Paruoštą sirupą perkoškite ir supilkite į butelį. Sandariai uždengus laikykite vėsioje vietoje.
- Jei planuojate sirupą laikyti ilgą laiką - reiktų jį vėl užvirti ir supilstyti į iškaitintą tarą.
Parašykite komentarą