Skanios Dienos

šokoladinis idiotų pyragas

Gyvendama kaime turiu dar vieną kaimą. Tik nuošaliau, už miško su uogomis ir grybais, šalia žavaus Musės vingio ir dviejų skardžių. Tai vieta, kurioje sutelpa visos teigiamos auros, nuotaikos ir dvasiniai jutimai. Galbūt todėl, jog namelis stovintis ten mena ne vienerius metus ir apipintas įvairiomis gyvenimų istorijomis, o galbūt todėl, jog mintyse atgimsta vaizdai, kai po ilgo vakaro ir aušros su savais ir artimais, pirmoji pramerkus akis dar galiu pasidžiaugti rasa po kojomis. Ir paukščiais, ir gaiva, ir rūko likučiais, ir čiurlenimu, ir skaisčiais spindinčiais lašais ant medžių lapų, krūmų ir gėlių stiebelių.

Ši stebuklinga užuovėja, Pamusys, tikriausiai yra iš tų vietų, kur būdamas vienas jautiesi ramus. Kartais bėgioju, kartais atminu dviračiu iki šio savo taško. Apeinu kiekvieną kampelį, paklibinu senas duris, ieškau neatrastų smulkmenų tarp senų rakandų, mėginu pajausti šimtus metų, kuriuos nugyveno namų sienos. Galbūt pačią aurą dar labiau nusako supynės, kurios ant ilgų ilgų virvių kabo pakabintos nuo aukštos pušies šakos: maloni nesvarumo būsena, žolė po kojomis, aukščiau dangaus ir gilūs įkvėpimai, apsvaigusios mintys ir užmerktos akys, ausys girdinčios kasdienį paprastumą.

Ten auga žemuogės, kiškiakopūsčiai ir rūgštynės. Ten žydi liepos, raktažolės ir kvepia čiobreliais. Ten krenta obuoliai nuo šakų, sirpsta kriaušės ir žydi vienišas bijūnas. Ten dega laužai, skamba muzika laukuose, kvepia pietūs ir ateina pusiausvyra.

Štai ten atgimsta noras kvėpuoti ir leisti laiką su savais, artimais. Atrasti save iš naujo. Bei dalintis šiuo džiaugsmu.

—————————————————————————————————

Kepiau jau trečią šokoladinį pyragą pagal David Lebovitz receptą. Nei venas nenuvylė, o jo receptai užkariavo mano pasitikėjimą. Manau, kad tai, ką jis sukuria iš šokolado, visuomet pataiko į dešimtuką ir į mano širdį. Kaip teigia David, šis pyragas tinka idiotams, nes net ir jiems turėtų pavykti jį pagaminti. Be miltų, labai turtingo skonio, labai ryškus ir rėkiantis šokoladu. Naudokit gerą, mėgstamą ir kokybišką šokoladą ir neprašausit pro šalį. Mėgstu tokius genialius, bet paprastus receptus.

ŠOKOLADINIS IDIOTŲ PYRAGAS

Receptas: David Lebovitz

23 – 23 cm skersmens kepimo formai:

Gaminimas:

1. Ištirpdykite šokoladą ir sviestą, išmaišykite iki vientisos masės.

2. Dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi, įplakite šokolado masę.

3. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir pabarstykite kakava. Jei manote, kad skarda nėra sandari apačioje (pvz., išrenkamos skardos), tuomet apačią apgobkite folija. Taip pat folija uždenkite pyrago viršų.

4. Į didesnę kepimo skardą pripilkite karšto vandens, įstatykite kepimo formą su šokolado mase. Vandens turi būti tiek, kad apsemtų skarda tiek, kiek joje yra tešlos. 

5. Kepkite 175 ‘C 1 val. 15 min. Išimkite iš orkaitės, nuimkite foliją, išimkite iš vandens ir palikite pravėsti. Patiekite kambario temperatūroje, šaldytuve galite laikyti kelias dienas.

—————————————————————————————————