Skanios Dienos

Svarainių sirupas

  Vaikystėje laukdavau vasaros, kuomet lauke šakos linkdavo nuo vyšnių, buvau įsimylėjusi vienintelį kieme geltonąjį serbentą bei dar didžiauogį kampinį juodąjį. Niekaip nesupratau, kodėl mėlynose slyvose visuomet gyvena kirmėlės ir kam reikalingi tie niekam tikę spygliuoti krūmai aplipę neskaniais obuoliais. Pamenu mintyse tikėjausi, kad juos kas nors iškas. O viskas apsivertė aukštyn kojom taip, jog norėčiau šiuos lietuviškus geltonskruosčius vėl įkurdinti mūsų sodely. Kažkados,  kai mamos draugė turėjo daržą po daugiabučio langais Vilniuje, mano manymu tai buvo juokinga ir kvaila (gyveni mieste ir daržas po langais? wtf?), tačiau dabar tai aukso verta veikla, ne tiesa? Tikriausiai nėra nieko nepastovesnio ir netikresnio, kaip kraštutiniai įsitikinimai. 

 Dabar svarainiai sau laimingi auga mūsų vienkiemyje. Iš ten jų kvapnus derlius pasiekė mano virtuvę ir tapo švelniai geltonos spalvos sirupu už kurį skaniau kvepia tik šviežios birželio žemuogės.

 Svarainiai prilyginami lietuviškom citrinomis, kupini vitamino C ir kitų naudingų medžiagų. Šios lietuviškos gėrybės ilgai išlaikomos šaltoje vietoje, nemokamos iš savo sodo ir kaip teigia informacija internete – sunaudojama nuo svarainių lapų iki vaisiaus seklyčių. Vien dėl kvapo verta imtis jų išdarinėjimo.

SVARAINIŲ SIRUPAS

~ 1 l sirupo:

1.  Svarainius nuplauti ir išdarinėti (išimti sėklas). Supjaustyti nedidelėmis skiltelėmis. Išdarinėtų svarainių svoris turi būti 1 kg.

2.  Sudėti svarainius į 3 l stiklainį ir suberti cukrų. Stiklainį uždaryti, pakratyti ir pamiršt savaitei laiiko. Po 7 dienų sirupą perkošti ir supilti į buteliukus, stiklainius ar kitus indus. Laikyti vėsioje ir sandarioje vietoje. 

Kadangi cukraus kiekis gan didelis, sirupas išsilaikys ne vieną savaitę. Galite naudoti mažiau (~ 600 g cukraus), tačiau tuomet sirupo galiojimo laikas sutrumpėja.

Pasiūlymai:

– Sirupu saldinkite juodą arbatą (suteikia malonią rūgštelę).
– Juo galite skaninti varškės sūrį ar įsimaišyti į rytinę košę. Taip pat puikiai tinka blynams ar ledams.
– Sirupą užvirę ir pakaitinę kurį laiką, kol sutirštės, galite naudoti aplieti pyragus bei keksiukus.
– Naudokite kepiniuose vietoj cukraus sirupo arba keiskite įprastinį cukrų. 
– Sirupu, sumaišytu su cukraus pudrą, galite aplieti sausainius.
– Likusias svarainių skilteles džiovinkite orkaitėje ~4 val. 80’C temperatūroje, paskleidę ant kepimo popieriaus. Puikus užkandis. Arba nedžiovintus galite panaudoti pyragui kepti, pvz., trapiu pagrindu.
– Pamąstymas – galbūt tiktų alkoholiniams kokteiliams, pvz., balta + sirupas + spanguolių sultys arba šlakelis į šampaną ar karštą baltą vyną?

***

kai pirmadieniai kaip sekmadieniai