Salotos palaipsniui užima vis didesnę vietą mano savaitės valgiaraštyje. Ir mielai jų suvalgomą kiekį didinsiu toliau. Salotos nėra viena agurkai, pomidorai ir salotų lapai… Man be galo patinka maišytos su kruopomis, įvairiomis sėklomis, žolelėmis, skrudinta duona, kiaušiniais. Kartais vienu kitu mėsos kepsneliu. Daržovių ir vaisių pasirinkimas yra toks platus, toks spalvingas, toks kvapnus, kad variacijų galima sugalvoti n+k ir dar daugiau. Pakeistas užpilas, prieskoniai ir žolelės – gali iš karto sukurti visiškai naują rezultatą.
Tabule salotos (tabbouleh), tai vidurio rytų patiekalas, kuris gaminamas iš pomidorų, petražolių, mėtų, bulgur kruopų ir svogūnų. Paskanintas alyvuogių aliejumis, citrina ir druska. Galima kurti įvairias variacijas, skaninti papildomai česnako ar salotų lapais. Bulgur kruopas drąsiai keisti kuskusu. Tubule dažniausiai pateikiama, kaip meze – vienas iš daugelio skirtingų užkandžių ant stalo. Šie užkandžiai pateikiami prieš pagrindinį patiekalą.
Šios salotos puikiai tinka ir lietuvio skoniui. Tuo labiau, kad daugelio darželių ir sodų derlius turi visus reikiamus produktus. Galbūt yra keista dėti tiek daug petražolių, kiek naudojama šiame patiekale; arba naudoti mėtas salotose. Kažkada net susimąsčiau, kodėl lietuviškuose patiekaluose praktiškai niekur nenaudojamos mėtos? Juk jų auga praktiškai prie kiekvieno namo ar sodo. Visuomet mėtas naudodavome tik arbatai, nepamenu jokio kito jų panaudojimo būdo.
Tabule patiekiau salotų lapuose. Juos lengva susukti ir valgyti tiesiog rankomis, patiekti vakarėlio metu ar kaip vasarišką lengvą vakarienę. Pagaminti baisiai paprasta. O skonis superinis! Taip patiektas užkandis nustebins ir svečius.
- 250 g kuskuso
- 2 arb. š. alyvuogių aliejaus
- Žiupsnio druskos
- 250 ml verdančio vandens
- 50 g petražolių
- 2 šakelės mėtų (apie 15 didelių mėtų lapelių)
- 250 g vyšninių pomidorų
- ryšulėlio svogūnų laiškų
- 1 avokado
- 4 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 2 valg. š. citrinos sulčių
- ½ arb. š. česnako mitelių
- Žiupsnio druskos
- Žiupsnio maltų juodų pipirų
- Salotų lapų patiekimui
- Kuskusą suberkite į dubenį, supilkite alyvuogių aliejų ir įberkite druskos. Viską užpilkite verdančiu vandeniu, greitai išmaišykite, uždenkite ir palikite išbrinkti (apie 5 - 10 min.)
- Išbrinkusį kuskusą atidenkite ir šakute išmaišykite/išpurenkite. Palikite pilnai atvėsti.
- Petražolės ir mėtas labai smulkiai supjaustykite ir sukapokite. Sudėkite į dubenį.
- Į tą patį dubenį sudėkite į keturias dalis supjaustytus pomidorus, susmulkintus svogūnų laiškus, kubeliais supjaustytą avokadą ir atvėsusį išpurentą kuskusą. Supilkite aliejų ir citrinos sultis, suberkite visus prieskonius ir išmaišykite.
- Išmaišius paragaukite - pagal skonį galite įpilti daugiau sulčių, įberti druskos ar česnako miltelių.
- Paruoštas salotas palikite pastovėti 15 min., kad skoniai tarpusavyje susimaišytų/susijungtų.
- Šias salotas galite patiekti paprastai, arba ant salotos lapų; į lėkštę sudėkite salotų lapus, į juos įdėkite po kupiną šaukštą salotų ir patiekite kaip užkandį, garnyrą. Paėmus salotos lapą, jį tiesiog susukite ir valgykite. Visiškai sveikas salotų suktinukas. Ir super skanus!
KUO PAKEISTI KUSKUSĄ? Galite naudoti smulkias bulgur kruopas.
Parašykite komentarą