Tiramisu tai vienas populiariausių itališkų desertų. Jis gaminamas iš sausainių savoiardi pamirkytų kavoje, kremo, kuris gaminamas iš kiaušinių trinių, cukraus ir mascarpone’s bei naudojama kakava pabarstymui. Ar verta išbandyti? Tikrai TAIP !
Tiramisu atradau praeitais metais. Landžiojau, šniukštinėjau po įvairius foodblog’us, skaičiau apie itališka virtuvę ir kažkaip netyčiomis užtikau šį nuostabų desertą. Skaičiau įvairiausius receptus, ieškojau būtent to, kuris mano manymu būtų aukso viduriukas visiems esantiems variantams. Ir atradau Eglės blog’e. Pagal jos receptą gaminau jau 5-tą kartą. Ir būtent 5-tas kartas man nemelavo ! Desertas pavyko puikiai ! Perfettamente! Sausainiau buvo minkšti, bet neištežę, kremas minkštas ir neskystas, o valgant tiramisu jis tiesiog tirpo burnoje (mmm…).
Šis desertas yra vienas mėgstamiausių mano namuose. Jis iš tų, kurių vėl nepagaminti negali. Žinot, o vis dėl to tiramisu yra nr.1 !
- 500g mascarpone’s,
- 400g savoiardi (ladyfingers) sausainių,
- 5 kiaušinių baltymai,
- 4 kiaušinių tryniai,
- 5 v. š. cukraus,
- puodelis stiprios kavos,
- 50 g romo/brendžio/likerio,
- juodojo šokolado,
- konditerinės kakavos.
1. Kiaušinio trynius ir cukrų gerai išplakti elektriniu plaktuvu. Plakti kol masė taps balkšva ir tąsi. Į ją įplakti mascarpone.
2. Iki standumo išplakti kiaušinio baltymus (kad apvertus indą, jie laikytųsi). Atsargiai baltymus įmaišyti į mascarpone masę ir maišyti kol taps vientisu kremu.
3. Paruošti kavą sumaišytą su romu/brendžiu/likeriu. Sausainius sudrėkinti kava (tradiciškai sausainiai 0,5 sekundei šakute pamerkiami į kavą, Eglė siūlo juos sudrėkinti purškiant kavą purkštuvu, o aš sausainius drėkinu taip – laikau sausainį rankoje ir šaukštu pilu kavą ant jo iš visų pusių (nepagailint). Taip jis neištežta. Man mėginant mirkyti tradiciškai išėjo nei šiaip nei taip, per daug skystai).
4. Padengti indo dugną sudrėkintų sausainių sluoksniu ir užtepti ant jų pusę paruošto kremo. Paviršių apibarstyti kakava ir tarkuotu šokoladu (atsargiai su kakava, nepadauginkit – bus per kartu).
5. Dėti antrą sluoksnį sudrėkintų sausainių, ant jų užtepti likusį kremą ir gausiai pabarstyti kakava ir šokoladu.
6. Desertą maždaug 5-6 val. laikyti šaldytuve, kol skoniai susimaišys. Geriausia palaikyti per naktį.
Ruošiant tiramisu naudokite tik šviežius kiaušinius.
Receptas: Žaidimų aikštelė
***
I want to have a good body, but not as much as I want dessert.
Jason Love
Neringa says
super! dievinu tiramisu, o taviskis atrodo puikiai!
Reda says
mmm seilė nutyso:) tikrai labai super skaniai atrodo:)
Egle says
Gražuolis! Šaunu, kad receptas tiko. Tikras itališkas 🙂
Et, o kad man dabar taip kas kąsnelį kokį, jau baigiu pamiršti, ką reiškia malonumas virtuvėj su ‘puodais bliūdais’ tarškėti…
marrti says
Neringa, kaip matau tiramisu gerbėju ratas didėja :).
Reda, išbandyk pasigaminti. Yra skaniau nei atrodo 😉
Egle, receptas labai tiko. Namiškiai jau džiaugiasi vien nuo minties apie jį 🙂
Nėra laiko tau… bet galbūt kiti darbai taip pat suteikia malonumo? Bet ech, jei man atimtų laiką, skirtą virtuvei, būtų gaila.
Danas says
…desertas kuri valgyti gali, kol bloga pasidaro:)
marrti says
Būtent taip ir būna.
kurte says
Receptas puikus..
Bet uzkliuvo rasybos klaideles 🙂 trynys,o ne trinis..
Jolanta says
Sveika, o kokių matmenų tavo naudota forma? Maniškė nedidelė, 18x24cm, todėl mąstau, kiek kokių produktų reikėtų dėt, kad išeitų gerai ir tinkamai: nei per daug, nei per mažai, per viduriuką. 😉
Gabi says
O kokia ta konditerine kakava? Ar galima berti tos geriamos milteliu kakavos?
marrti says
Konditerinė kakava, tai geriama netirpi kakava.
Indre says
Norėjau paklausti kokioje parduotuvėje perkat tuos sausainius,nes maximoj neradau..:(
marrti says
Visose parduotuvėse galima rasti. Tiek Rimi, Iki ar Maximoje. Siūlau paklausti pardavėjos :).