Kartais nemylimi dalykai, gali būti baisiai naudingi. Pavyzdžiui, dilgėlės.
Kai buvau maža tikrai nesvarsčiau, jog ši pikta, visuomet rankoms ir kojoms niežulį sukelianti žolė, gali būti valgoma. Namuose mes jų niekada nenaudojome, nors už ūkinio pastato ir laukuose aplink buvo galima rasti ne viena, ne dvi, o begalę. Atrodydavo, kad nešienautos jos užauga iki dangaus ir užtveria trumpuosius keliukus į kitą kaimo pusę. Trumpi sijonai, šortai ir basutės tik apsunkindavo visą kelionę. Bet tas begalinis noras sutrumpinti kelią vis vieną nugalėdavo. Ir išmokus manevruoti, pavykdavo nukeliauti beveik be nuostolių.
Šias dilgėles rinkau kaime, ten kur gaivus oras, o mašinų eismas toli. Jei norėsite jų prisirinkti prisiminkite kelis aspektus:
- Rinkite jaunas, dar tik išdygusias dilgėles. Arba šiek tiek vyresnių dilgėlių pačias viršūnes.
- Skinkite toliau nuo kelio ir purškiamų zonų esančias dilgėles.
- Skindami naudokite pirštines ir žirkles – taip apsaugosite savo rankas.
- Nuskintas dilgėles galite laikyti uždengę šaldytuve. Gerai išsilaikys kelias dienas. Tad jei prisiskinsite savaitgalį – galėsite jas naudoti pirmadienio/antradienio vakarienei.
Dilgėlės gerai vertinamos dėl jose esančių vitaminų ir mineralų, kurie puikiai veikia kraują. Įdomus faktas tas, kad dilgėlėse vitamino C yra 5 kart daugiau nei citrinose! Iš ties, kaip retai susimąstom apie visus vitaminus ir gėrybes, kurios auga čia pat, dažnai po kojomis.
Apie dilgėles daug informacijos galite rasti internete – jų privalumus ir visas gerąsias savybes. Jei labai trumpai – dilgėlės padeda sustiprinti organizmą. O stiprybės jam prireikia, norint turėti stiprų imunitetą ir kovojant su ligomis.
Kai eisit pasivaikščioti – nepraeikit abejingai pro kupstelį jaunų dilgėlių. Jas verta pasiimti su savimi namo (mirkt).
- 100 g sviesto
- 1 didelio poro (arba 2 mažų)
- 2 didelės saujos jaunų dilgėlių
- 450 g bulvių (maždaug 4 vidutinės bulvės)
- 1 l daržovių sultinio
- druskos ir pipirų
- Patiekimui: grietinėlės, alyvuogių aliejaus, pavasarinių daigų, virtų kiaušinių
- Vidutinio dydžio puode išlydykite sviestą.
- Į karštą sviestą sudėkite supjaustytą porą ir porą minučių apkepkite. Tuomet sudėkite nuplautas dilgėles ir viską dar kartą išmaišykite.
- Į puodą su porais ir dilgėlėmis sudėkite nuluptas ir smulkiai supjaustytas bulves. Supilkite sultinį ir virkite apie 30 - 35 min.
- Išvirusią sriubą nuimkite nuo ugnies. Elektriniu trintuvu sutrinkite sriubą iki vientisos masės. Jei tam naudosite kokteilinę - būtinai atidarykite dangčio viduryje esančią skylę, kitaip garai iškels dangtį ir galite apsiplikyti.
- Sutrintą sriubą sudėkite atgal į puodą, paragaukite. Įberkite druskos ir pipirų pagal skonį.
- Patiekite su virtais kiaušiniais, šlakeliu grietinėlės ir alyvuogių aliejaus. Papildomai uždėkite pavasarinių daigų.
Parašykite komentarą