Skanios Dienos

Angliški biskvitiniai sausainiai su šiek tiek citrinos

Aš dievinu ir garbinu arbatą. Geriu ją ryte, geriu per pietus, prieš miega. Geriu kai neturiu ką veikti, geriu kai nenoriu nieko veikti ar tiesiog reikia pertraukos atsipūsti nuo veiklos (nors dažniausiai tai tampa piktnaudžiavimu ir pereina į punktą ‘nenorėjimas nieko veikti’). Išgeriu jos prieš svarbius įvykius, geriu kai būnu su savimi, kai vaišinu draugus. Labiausiai ją mėgstu kai grįžtu iš žiema alsuojančio lauko sušalusiomis rankomis ir skruostais. Tuomet balinta juoda arbata mane sutinka plačiais savo garais. O tada, kai vasaros karščiai vis kankinančiai kelia troškulį, manęs niekad neapvilia didelis puodelis vos šiltos žalios arbatos su citrinos nuotaika.

Bet vis viena man pačios maloniausios akimirkos būna fikos metu. Fika (tariama fyka) tai švedų žodis, neverčiamas į kitas kalbas. Galbūt jis skamba nemaloniausia, tačiau jo reikšmė labai patraukli. Tai kavos pertraukėlė, kai mėgaujantis popietės gėrimu ir saldumu burnoje sustoja laikas. Ir visai nesvarbu, kad aš nesu kavos mėgėja, tačiau kartais kavos puodelis su šviežiais, šiltais, su meile ruoštais sausainiais sustabdo ir mano laiką.
◊◊◊

2 skardos sausainių:

1. Atskirti kiaušinių trinius nuo baltymų. Trynius su cukrumi ir druska gerai išplakti, kol masė taps balkšva.
2. Nuplauti citriną. Nutarkuoti jos žievelę ir įdėti į trynių masę, taip pat išspausti pusės citrinos sultis. Viską išplakti.
3. Baltymus išplakti iki standumo (apvertus dubenį jie neturi iškristi) ir įmaišyti į trynių masę. Atskirame inde sumaišyti miltus ir krakmolą. Galiausiai juos įsijoti ir viską gerai išmaišyti.
4. Kepimo blėką užtiesti kepimo popieriumi. Šaukštu formuoti apvalius sausainius. Kepti 200’C apie 10min. (kepiau 7min kaitinant viršų ir apačią, o likusioms 3min + karštas oras, tam kad apskrustų).

5. Iškepusius sausainius išimti ant grotelių ir atvėsinti.

6. Karšto vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą ir į jį iki puses pamirkykite sausainius. Palikite sustingti.

Skanaus nuo manęs ir mano plėšrūnės !