Skanios Dienos

Apelsininė panna cotta su mėlynėmis

Neseniai persikraustėm. Iš vieno Vilniaus krašto teko viską persivežti ir perkraustyti į kitą kraštą. Jei ankščiau mačiau televizijos bokštą kairėje, dabar matau dešinėje, autobusai važiuoja nežinomais maršrutais, o pirmos mintys buvo, kur aš papuoliau, po velniais. O gi tiesiai į Lazdynus. 

Pirmoms mintims nusėdus ir pagaliau užgesinus atmetimo reakciją, kurios buvo per akis, kiekvieną dieną perstūmus po vieną daiktą į kitą vietą, užsėjus palanges salotomis, bazilikais, pipirnėmis ir kitomis gėrybėmis, išgėrus rytinės kavos bei pamerkusi žaliuojančio krūmo šakelių, kurias radau namo kieme, pagaliau tai įgavo namų nuotaikos. Nors P dažniausiai ir nepastebi smulkmenų, bet man visada reikia viską padaryti pagal save, kad net vonios kilimėlis gulėtų tinkamoje vietoje, o kiekvienas prieskonių indelius rastų savo kampą. Kad būtų taip jauku, jog norėtųsi savaitgaliais kepti blynus, o kambariai kvepėtų pavasariu. 

Apsidairant aplink naujas apylinkes, labai gerą vietą aptikom. Šalia, vos už keturių namų, Karoliniškių valstybinis kraštovaizdžio draustinis, su atodanga ir vaizdų į Vilnių. Toliau daug miško takelių, daug žalumos, žibuoklių, kalnelių ir erdvės. Viena gražiausių Vilniaus vietų, kurias esu kada atradusi. O šalia namų, užlipus nemažai laiptelių, vakare galima suptis, negirdėti miesto šurmulio ir matyti sostinės žiburius. Jei gyvenčiau netoliese ant kalno esančiam daugiaaukščiame name, viršutiniame aukšte, Lazdynai man patiktų, vaizdas nebūtų prastesnis nei iš Konstitucijos prospekto dangoraižių. Bet dabar tenka įsikurti pirmame aukšte ir vėl būti be elektrinės viryklės. Tačiau stay positive ir kaip Paulius sako – viskas čia gerai. Bet jei ir toliau man bus įkvėpimas gaminti, tuomet bakalauro neparašysiu, sako jis. Bet… žinau, viską spėsiu laiku.

Kai viryklės nėra, belieka imtis nekeptų desertų, o vienas greičiausių ir skaniausių – panna cotta. Jei naudosite neriebią grietinėlę, pasukas, cukrų keisite medumi ir naudosite daug uogų, turėsite netgi maistingą ir sveiką desertą. Taip taip, ir sveikas, ir skanus. 

APELSININĖ PANNA COTTA SU MĖLYNĖMIS

6 – 7 porcijos:

Mėlynių žėlei:

Gaminimas:

1. Želatina užpilkite šaltu vandeniu, tiek kad apsemtų ir palikite išbrinkti.

2. Nedideliame puode užkaiskite grietinėlę, į ją suberkite cukrų, smulkiai tarkuotą apelsino žievelę ir supilkite vanilės ekstraktą. Kaitinkite, kol negalėsite piršto išlaikyti grietinėlėje, užvirti nereikia.

3. Išbrinkusią želatiną pakaitinkite kol ištirps ir supilkite į grietinėlę.

4. Į šiek tiek praaušusią grietinėlę supilkite pasukas ir gerai išmaišykite. Supilstykite viską į 6 – 7 stiklines ir padėkite į šaldytuvą sustingti.

5. Mėlynių žėlei skirtą želatiną taip pat užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išbrinkti.

6. Trintas mėlynes sumaišykite su apelsinų sultimis. Išbrinkusią želatiną pakaitinkite ir sumaišykite su mėlynėmis. 

7. Mėlynių želė užpilkite ant sustingusių pasukų ir palikite sustingti. 

Pastabos:

——————————————————————————————————————————