Skanios Dienos

Arbatos memuarai

Gersiu kavą, bet arbatos neišduosiu.

Arbata nuo seno siejama su senąją Rytų kultūra, tradicijomis, ritualais. Legenda teigia, kad Kinijos imperatoriui Shen Nung  pietaujant jam į puodelį įkrito šalia augusio krūmo lapelis. Imperatorius taip susižavėjo šiuo gėrimu, jog liepė visada arbatą ruošti tik iš šio augalo lapo. Nuo tuomet pasaulyje ėmė plisti arbatžolės.
Visa tai nutiko ~2737 m.pr.Kr. , tačiau iki šiol arbatžolės nėra visiškai ištirtas augalas.
Arbata pasižymi tonizuojančiomis savybėmis. Kava tonizuoja ~2val, o štai arbata net ~6val. Ji malšina troškulį, malšina alkio jausmą. Taip pat arbata gali sugelti nemigą arba greitą ir gilų miegą.

Pasaulyje priskaičiuojama 3 tūkst. arbatos rūšių, besiskiriančių skoniu, išvaizda ir kaina. Kuo arbata aukščiau išauginta, tuo ji vertingesnė.
Gamybos procesas susideda iš 4 etapų: vytinimas, susukimas, fermentacija ir džiovinimas.

Yra išskiriamos 6 pagrindinės arbatos rūšys:

Keletas faktų:

Mėgstu išbandyti įvairias arbatų variacijas, eksperimentuoti. Viena iš mano skaniųjų ši:

ŽVALUMO SUTEIKIANTI ARBATA
(4 porcijos)

Viską užplikykite verdančiu vandeniu ir palaikykite 3 min. Tada nukoškite ir pasaldinkite.
Ši arbata tokia žiemiška, matyt dėl cinamono aromato.

***

Vakarais, kai prasideda laukti filmai ar serialai (kaip galima nežiūrėti namų šeimininkių?!), beveik visuomet lepinu save arbata su pienu, taigi:

ANGLIŠKA ARBATA:
(4 porcijos)

Arbatžoles užplikykite ir palikite 15min. Į puodelius įpilkite 1/4 pieno ir užpilkite karšta arbata. Cukraus dėkite pagal skonį.

Kai už lango dar šalta, žiema niekaip nepalieka, kad ir kiek norėtume, o tik paerzina trumpais šilumos gūsiais, kurie vis primena pavasarį, mėgaukimės šiltomis arbatos popietėmis.
S.Mykolaitis – arbata.