Gersiu kavą, bet arbatos neišduosiu.
Arbata nuo seno siejama su senąją Rytų kultūra, tradicijomis, ritualais. Legenda teigia, kad Kinijos imperatoriui Shen Nung pietaujant jam į puodelį įkrito šalia augusio krūmo lapelis. Imperatorius taip susižavėjo šiuo gėrimu, jog liepė visada arbatą ruošti tik iš šio augalo lapo. Nuo tuomet pasaulyje ėmė plisti arbatžolės.
Visa tai nutiko ~2737 m.pr.Kr. , tačiau iki šiol arbatžolės nėra visiškai ištirtas augalas.
Arbata pasižymi tonizuojančiomis savybėmis. Kava tonizuoja ~2val, o štai arbata net ~6val. Ji malšina troškulį, malšina alkio jausmą. Taip pat arbata gali sugelti nemigą arba greitą ir gilų miegą.
Pasaulyje priskaičiuojama 3 tūkst. arbatos rūšių, besiskiriančių skoniu, išvaizda ir kaina. Kuo arbata aukščiau išauginta, tuo ji vertingesnė.
Gamybos procesas susideda iš 4 etapų: vytinimas, susukimas, fermentacija ir džiovinimas.
Yra išskiriamos 6 pagrindinės arbatos rūšys:
- Baltoji arbata. Ją sudaro viršūnėlių pumpurai „tipsai” (du lapeliai ir pumpuras). Ši arbata pati brangiausia, jos užpilas blankios šiaudo spalvos.
- Žalioji arbata (nefermentuota) (bei mano mėgstamiausioji). Daugiausiai jos išauginama Kinijoje ir Japonijoje. Rytų šalyse ji yra geriama per ceremonijas ir yra vertinama kaip vaistas. Žalioji arbata – jaunystės eliksyras. Ji stimuliuoja prakaitavimą, valo odos poras, palaiko jos drėgmę, rekomenduojama gerti norintiems numesti svorio. Taip pat ši arbata pirmoji, kurią paragavo žmonija. Ji gaminama iš tos pačios žaliavos kaip ir juodoji. Joje daugiau kofeino ir vitaminų nei kitose arbatų rūšyse.
- Juodoji arbata (matyt populiariausia). Gaminama sveikų lapelių arba tam, kad greičiau pritrauktų, iš smulkintų lapelių. Vienkartiniuose maišeliuose arbata yra labai susmulkinta, bet nebūtinai reiškia, jog jos prastesnė kokybė. Joje yra daug vandenyje tirpių medžiagų, kurios suteikia arbatai spalvą (žalioje arbatoje jų mažiau). Taip pat joje daugiau eterinių aliejų, nei žaliojoje, kurie suteikia arbatai aromato.
- Raudonoji arbata (pusiau fermentuota). Vytinimo metu arbatos lapeliuose esančios medžiagos reaguoja su deguonimi ir įgauna raudoną spalvą. Lapeliai turi būti sveiki, nesusukti ir nesusmulkinti. Pasaulio prekyboje ji vadinama „Oolong”.
- „Pouchong” arbata. Tarpinė tarp žaliosios ir raudonosios arbatos. Ji fermentuojama trumpiau nei raudonoji. Ji dažniausiai naudojama kaip pagrindas jazminų ir kitoms kvapiosioms arbatoms.
- Aromatizuota arbata. Tai gali būti bet kuri arbata, į kurią prieš pakuojant įdedamos aromatinės medžiagos.
- Presuota arbata. Gaminama suspaudus ir išdžiovinus žalius arbatžolių lapelius. Ji būna įvairių formų – rutuliukų, kvadratėlių ar net meniškų figūrėlių.
Keletas faktų:
- Plėvele nesusidarys jei gersite arbata su citrina.
- Cukrus trukdo išsiskirti aromatinėms medžiagoms.
- Užplikę arbatos specialiai pagamintos Anglijai, gali tekti ją gerti su pienu, kadangi jos skonis bus per daug aitrus.
- Tikri arbatos žinovai arbatą geria be cukraus.
- Juodąsias ir raudonąsias arbatžoles reikia užpilti vos užvirusiu vandeniu (su mažais burbuliukais).
- Žaliąsias ir baltąsias – dar žemesnės temperatūros vandeniu.
- Norint tonizuojančios arbatos – plikyti 3min., raminančios – 5-6min.
- Arbatinuko nerekomenduojama plauti su plovikliais.
- Geriausi arbatai laikyti indai porcelianiniai arba stikliniai.
- Jei per dieną išgertume 10 puodelių arbatos, tai sirgtume 30proc. rečiau, o gyvenimą pailgintume 6-7 metais.
Mėgstu išbandyti įvairias arbatų variacijas, eksperimentuoti. Viena iš mano skaniųjų ši:
ŽVALUMO SUTEIKIANTI ARBATA
(4 porcijos)
- 2 a. š. juodosios arbatas,
- 2 a. š. žaliosios arbatos,
- 8 gvazdikėliai,
- 1 a. š. cinamono,
- 1/2 a. š. kardamono,
- 1 l vandens,
- cukraus pagal skonį.
Viską užplikykite verdančiu vandeniu ir palaikykite 3 min. Tada nukoškite ir pasaldinkite.
Ši arbata tokia žiemiška, matyt dėl cinamono aromato.
***
Vakarais, kai prasideda laukti filmai ar serialai (kaip galima nežiūrėti namų šeimininkių?!), beveik visuomet lepinu save arbata su pienu, taigi:
ANGLIŠKA ARBATA:
(4 porcijos)
- 5 a. š. juodosios arbatos,
- 3 puodeliai vandens,
- 1 puodelis pieno,
- truputis cukraus.
Arbatžoles užplikykite ir palikite 15min. Į puodelius įpilkite 1/4 pieno ir užpilkite karšta arbata. Cukraus dėkite pagal skonį.
Kai už lango dar šalta, žiema niekaip nepalieka, kad ir kiek norėtume, o tik paerzina trumpais šilumos gūsiais, kurie vis primena pavasarį, mėgaukimės šiltomis arbatos popietėmis.
S.Mykolaitis – arbata.
geras info:)!,,,man labiausiai zalia, nei ryto be jos,,,,