Omleto receptas – labai paprastas ir gan greitas būdas paruošti pusryčius šiek tiek ypatingiau. Anksčiau maniau, jog tam reikia didesnio išmanymo ir pastangų. Įvairiuose receptuose matydavau, kad naudojamas tai pienas, tai grietinėlė, o dar ir sviesto kepant deda. Proporcijos skirdavosi skirtinguose šaltiniuose, tad į omletus buvau numojus ranka, nes juk koks geras tiesiog keptas kiaušinis!
Tiesa ta, jog geram omletui nereikia jokių išskirtinių priedų. Pagrindų pagrindas – 3 kiaušiniai ir žiupsnis geros druskos bei šviežiai maltų pipirų. Viskas suplakama ir kepama keptuvėje. Nedidelių įgūdžių ir pajautimo prireiks kiaušinius maišant/stumdant keptuvėje, kol jie sustandės. Tačiau toliau įraše pasidalinu video, kur galite matyti, kaip šis procesas atliekamas. Po vieno, kito karto tai bus labai paprasta, o omletas visuomet pavyks tobulai. Yra įvairiausių omletų rūšių: prancūziškas, japoniškas, kaimiškas ir dar įvairiausių. Dalis jų skiriasi technologijomis ir sudėtimi. Siūlau jų imtis – susidraugavus su paprasčiausiu receptu.
Omletą įdarau tuo, ką tuo metu turiu šaldytuve, auga kaime arba randu turguje. Dažniausiai tai lapinės salotos bei pomidorai, kurie suteikia gaivos bei papildo pusryčius maistingomis medžiagomis. Kepant omletą, taip pat naudoju kietąjį sūrį. Jis kaip prieskonis – suteikia šiek tiek sūrumo, šiek tiek pilnumo bendram skoniui. Naudoju Džiūgo sūrį, kartais parmezaną arba turiu kokio nors išskirtinio sūrio atsivežusi po atostogų. Nerekomenduoju naudoti fermentinio ar panašaus tipo sūrio – jis bus per sunkus ir rezultatas gali būti ne toks subtilus.
Kiaušinius visuomet renkuosi tik naminius. Jau ne vienerius metus Pauliaus mama turi nedidelį vištų ūkį, kurių kiaušinius parduoda. Vištos auga taip, kaip reikia: natūrali žolė, grūdai, saulė, laisvė ir grynas oras. Tokių kiaušinių galite rasti pas patikimus ūkininkus bei kai kuriuose prekybos centruose.
Kai išmoksite gaminti omleto pagrindą – galėsite drąsiai improvizuoti su šaldytuvo ir daržo turiniu!
- 3 kiaušinių (jei valgote mažiau, galite naudoti 2)
- Žiupsnio druskos ir šviežiai maltų pipirų
- Aitriųjų paprikų padažo (Siracha) (nebūtina)
- Gabalėlio kietojo sūrio (pvz., Džiugas, parmezanas)
- Gabalėlio ožkų pieno sūrio (tinka tiek kietesnis, tiek minkštas)
- Saujos špinatų
- Keleto vyšninių pomidorų
- Petražolių lapelių
- Kiaušinius, druską ir pipirus sudėkite į dubenį ir išplakite iki vientisos masės.
- Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir sumažinkite ugnį iki vidutinės.
- Supilkite kiaušinių masę į keptuvę ir silikonine mentele stumkite kiaušinius iš šonu į vidurį. Taip darykite aplink visą keptuvę. Jei į susidariusius tuščius plotus nesubėga skysta kiaušinio dalis - pavartykite keptuvę. Taip darykite, kol kiaušinių masė gan sustandės ir to daryti nebegalėsite. (procesas matyti nuotraukose bei video pateiktame įraše).
- Omleto pagrindą apšlakstykite aitriųjų paprikų padažu (jei norite).
- Ant omleto viršaus užtarkuokite kietojo sūrio bei ožkos sūrio. Jei ožkos sūris minkštas - jo gabalėliais apdėliokite tą pusę, ant kurios dėsite daržoves.
- Visą tai atlikus, kiaušiniai jau turėtų būti sustandėję - nukelkite keptuvę nuo ugnies.
- Nukėlus keptuvę, ant vienos omleto pusės sudėkite špinatus ir supjaustytus pomidorus, užberti smulkintų petražolių.
- Mentelės pagalba perlenkite omletą per pusę.
- Keptuvę su omletu imkite į rankas, laikykite virš lėkštės, palenkite keptuvę ir tarsi nuo čiuožyklos mentelės pagalba perkelkite omletą į lėkštę.
- Patiekite iš karto.
Vyriškai porcijai naudoju 3 kiaušinius, tuo tarpu sau gaminu iš 2 kiaušinių. Tokiu atveju omletas būna plonesnis ir greičiau sustandėja (daug trumpiau reikia jį judinti mentelę)
KUO GALIU ĮDARYTI OMLETĄ?
Siūlau rinktis šviežias lapines salotas: špinatus, sultenes, burokėlių lapus, garžgarstes ar kitas, jūsų mėgstamas. Taip pat įdėti šviežių daržovių: pomidorų, agurkų, paprikų. Bei užbarstyti žolelių: bazilikų, petražolių, kalendros, raudonėlio ir pan.
KOKIUS KIAUŠINIUS RINKTIS?
Naudoju tik laisvėje laikomų vištų kiaušinius, kurios ganosi pievoje ir buvo užaugintos su rūpesčiu. Labai rekomenduoju jums taip pat rinktis tik tokius.
Parašykite komentarą