Skanios Dienos

Arbūzų limonadas

Vasaros šilumai jau nesitraukiant – gera atsigaivinti šaltais gėrimais. Limonadas – vienas iš variantų. Ne tas iš parduotuvės su saldikliais, dirbtiniais sirupais ir neoninėmis spalvomis, o šviežias, naminis ir sveikas. Toks, kurį galima drąsiai gerti, duoti vaikams, nustebinti draugus ir būti šiek tiek trendy.

Pagaminus sulaukiau vieno pasikartojančio klausimo – ar gazuotas? Tad noriu patikslinti, jog limonadas gaminamas tiek iš gazuoto, tiek negazuoto vandens. Nuo XVIII a., kuomet buvo išrastas būdas, kaip vandenį prisotinti dujomis – jame karaliauja burbuliukai. O vėliau, ieškant pigesnių komponentų, pradėta dėti dirbtinius skonius ir spalvas. Vienas pirmųjų dirbtinių komponentų buvo – citrinos rūgštis. XIX a. limonadas tapo populiariausiu vaisiniu gėrimu. Pavadinimo kilmė labai aiški ir paprasta – Limonade (Lemon added (lt. pridėta citrina)).

Šiuo metu parduotuvių lentynos pilnos įvairiausių spalvų ir skonių limonadų. Tačiau tikiuosi, kad vis dėl susigundysit paeksperimentuoti ir pasigaminti natūralaus kvapnaus gėrimo. Kaži ar dar populiaru gaminti gėrimus/gaivas iš miltelių? Pamenu vaikystėje tokius pirkdavo. Patikinu, kad daug geriau ir madingiau pasiimti stiklainį kompoto iš kaimo ir pagardinti jį citrina. Galit ir į kokį madingą IKEA butelį supilti.

ARBŪZŲ LIMONADAS

Įrankiai:

Limonadui (4 – 6 asmenims):

Gaminimas:

1. Arbūzo minkštimą išskobti, išrinkti sėklas ir elektriniu trintuvu sutrinti iki vientisos masės.

2. Sutrintą arbūzą sudėti į medžiagos koštuvą arba sietelį. Išspausti visas sultis.

3. Iš laimo vaisių išspausti sultis į atskirą dubenėlį. Sudėti į jas medų ir gerai išmaišyti, kol medus pilnai ištirps.

4. Sumaišyti abejas sultis tarpusavyje ir supilti į paruoštą indą (pvz., ąsotį). Gautą gėrimą galima skiesti šaltu vandeniu, įmesti ledo kubelių. Jei mėgstate burbuliukas – įpilkite šiek gero mineralio vandens (2 dalys limonado : 1 dalis mineralinio).


Vasaros nuotaika smelkiasi į drabužius ir odą.