Skanios Dienos

Grikių miltų pyragas su karamelizuotais persimonais

 

 

Nežinau kaip jus, bet mane žiema užklupo netikėtai – pabudai – ir žiema. Ne, nu tai taip, gražu, balta, šerkšnas… Bet širdyje tikėjau, kad tas šaltas baltas laikas taip ir praslinks pro šalį, o su vasariu ateis ir pavasaris. Naivi višta – juk faktas kaip blynas, kad taip būti ir negalėjo. Šaltasis metas tarsi įpareigoja kepti pyragus, kaisti puodą karšto šokolado, pasinerti į cinamoną, valgyti trintas sriubas ir orkaitėje keptą vištą. Bet čia ir išlenda problema iš maišo, man pavasaris atėjo anksčiau  Po visų žiemos švenčių = valgymų, cukraus poreikis sumažėjęs, o mintyse salotos, jogurtiniai desertai ir sveika mityba. Turbūt geriau anksčiau nei vėliau, ane? 

Tikiuosi nučiuošit nuo kalno bent keletą kartų, aš dar nespėjau, bet mano visi namiškiai jau išbandė. Ir piknikavo, laužą kūreno lauke. Sakau – gera mintis, draugai.

—————————————————————————————

 

Grikių miltai pasimaišė po akimis parduotuvėje, juk negalėjau neišbandyti. Grikiai vienos naudingiausių medžiagų kupinos kruopos, tad miltai neprastesni. Planuose buvo lietiniai blynai su daržoviu įdaru, bet mamos pilnas puodas balandėlių pakeitė planus į grikių pagrindo pyragą. Pyragas ne per saldus, sakyčiau pats tas, kai pabosta cinamonu kvepiantys žiemiški obuolių pyragai. 

Taip pat neseniai spintelę papildė avižiniai miltai. Kepiau blynus. Nepasakyčiau, kad labai jautėsi avižos, bet juk naudinga.

 

GRIKIŲ MILTŲ PYRAGAS SU KARAMELIZUOTAUS PERSIMONAIS

~12 gabalėlių

Tešlai:

Įdarui:

1. Į dubenį suberti miltus, cukrų, druską, įmušti kiaušinį ir sudėti kubeliais supjaustytą sviestą. Viską gerai rankomis išminkyti iki vientisos masės. Tešlą įsukti į maistinė plėvelę ir palikti šaldytuve pusei valandos.

2. Persimonus supjaustyti nedideliais gabalėliais. Gilesnėje keptuvėje ištirpinti sviestą, suberti cukrų, kardamoną ir druską. Kaitinti kol cukrus ištirps, ims karamelizuotis. Tuomet suberti supjaustytus vaisius, viską gerai išmaišyti ir palikti 15 – 20 min. pakepti karts nuo karto pamaišant. Keptuvės dangčiu nedenkite, turi nugaruoti sultys. Baigus nukelkite nuo ugnies.

3. Tešlą iškočioti apskritimo forma ant kepimo popieriaus. Per vidurį sudėti paruoštą įdarą ir išsklaidyti po pagrindą, paliekant neužteptus kraštus. Tuomet užlenkti apskritimo kraštus į vidų. Viską su kepimo popieriumi perkelti ant kepimo skardos.

4. Kepti 190’C 25 min. Kepiau 15 min. kaitinant viršų ir apačią, likusias 10 min. kartu su karšto oro funkcija. 

Pastabos
Jei parduotuvėje pirktas persimonas dar kietokas, palikite jį pastovėti porą dienų namuose ir tuomet naudokite pyragams.
Galite rudąjį cukrų keisti baltu.

***

Negaliu nustot