Skanios Dienos

Kulinarijos ir gyvenimo būdo tinklaraštis

  • Apie
  • Kontaktai
  • Receptai
  • Dirbkime kartu

2013-01-15

Grikių miltų pyragas su karamelizuotais persimonais

 

 

Nežinau kaip jus, bet mane žiema užklupo netikėtai – pabudai – ir žiema. Ne, nu tai taip, gražu, balta, šerkšnas… Bet širdyje tikėjau, kad tas šaltas baltas laikas taip ir praslinks pro šalį, o su vasariu ateis ir pavasaris. Naivi višta – juk faktas kaip blynas, kad taip būti ir negalėjo. Šaltasis metas tarsi įpareigoja kepti pyragus, kaisti puodą karšto šokolado, pasinerti į cinamoną, valgyti trintas sriubas ir orkaitėje keptą vištą. Bet čia ir išlenda problema iš maišo, man pavasaris atėjo anksčiau  Po visų žiemos švenčių = valgymų, cukraus poreikis sumažėjęs, o mintyse salotos, jogurtiniai desertai ir sveika mityba. Turbūt geriau anksčiau nei vėliau, ane? 

Tikiuosi nučiuošit nuo kalno bent keletą kartų, aš dar nespėjau, bet mano visi namiškiai jau išbandė. Ir piknikavo, laužą kūreno lauke. Sakau – gera mintis, draugai.

5

—————————————————————————————

 

Grikių miltai pasimaišė po akimis parduotuvėje, juk negalėjau neišbandyti. Grikiai vienos naudingiausių medžiagų kupinos kruopos, tad miltai neprastesni. Planuose buvo lietiniai blynai su daržoviu įdaru, bet mamos pilnas puodas balandėlių pakeitė planus į grikių pagrindo pyragą. Pyragas ne per saldus, sakyčiau pats tas, kai pabosta cinamonu kvepiantys žiemiški obuolių pyragai. 

Taip pat neseniai spintelę papildė avižiniai miltai. Kepiau blynus. Nepasakyčiau, kad labai jautėsi avižos, bet juk naudinga.

 

GRIKIŲ MILTŲ PYRAGAS SU KARAMELIZUOTAUS PERSIMONAIS

~12 gabalėlių

Tešlai:

  • 150 g šalto sviesto,
  • 170 g kvietinių miltų,
  • 100 g grikių miltų,
  • 100 g rudojo cukraus,
  • 1 kiaušinis,
  • žiupsnelis druskos.

Įdarui:

  • 1 1/2 v. š. sviesto (~ 50 g),
  • 3 v. š. rudojo cukraus,
  • 1/2 a. š. kardamono,
  • žiupsnelis druskos,
  • 2 prinokę persimonai. 

1. Į dubenį suberti miltus, cukrų, druską, įmušti kiaušinį ir sudėti kubeliais supjaustytą sviestą. Viską gerai rankomis išminkyti iki vientisos masės. Tešlą įsukti į maistinė plėvelę ir palikti šaldytuve pusei valandos.

2. Persimonus supjaustyti nedideliais gabalėliais. Gilesnėje keptuvėje ištirpinti sviestą, suberti cukrų, kardamoną ir druską. Kaitinti kol cukrus ištirps, ims karamelizuotis. Tuomet suberti supjaustytus vaisius, viską gerai išmaišyti ir palikti 15 – 20 min. pakepti karts nuo karto pamaišant. Keptuvės dangčiu nedenkite, turi nugaruoti sultys. Baigus nukelkite nuo ugnies.

3. Tešlą iškočioti apskritimo forma ant kepimo popieriaus. Per vidurį sudėti paruoštą įdarą ir išsklaidyti po pagrindą, paliekant neužteptus kraštus. Tuomet užlenkti apskritimo kraštus į vidų. Viską su kepimo popieriumi perkelti ant kepimo skardos.

4. Kepti 190’C 25 min. Kepiau 15 min. kaitinant viršų ir apačią, likusias 10 min. kartu su karšto oro funkcija. 

Pastabos
Jei parduotuvėje pirktas persimonas dar kietokas, palikite jį pastovėti porą dienų namuose ir tuomet naudokite pyragams.
Galite rudąjį cukrų keisti baltu.

***

Negaliu nustot

Pasidalinkite su draugais:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email
  • Twitter
  • Print

Filed Under: KEPINIAI IR DESERTAI, Pyragai, RECEPTAI

« Jogurtinė pana cotta su vanile ir trintomis uogomis
Angosturos romo kokteilių maišymo vakaras »

Comments

  1. Aušra says

    2013-01-19 at 19:28

    Grikių miltai tikrai jaučiami kepiniuose daug intensyviau nei avižų. Su avižų miltais man patinka ką nors kepti, kepiniai pasidaro minkšti ir skanūs 🙂 O tavasis pyragas atrodo labai gardžiai! Beje, kieti persimonai ne bėda, ypač greit prisirpsta tarp obuolių 🙂

    Atsakyti
    • marrti says

      2013-01-22 at 20:33

      Bet man patinka tas grikių miltų skonis. Nors mama man nepritartų 😀

      O apie persimonus, geras patarimas dėl tų obuolių!

      Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Sveiki!

marta

Esu įsimylėjusi skanų maistą, gamtą ir keliones. Skanios dienos, tai mano gyvenimo būdo tinklaraštis, kuriame dalinuose receptais, idėjomis ir įvairiomis istorijomis.

Paieška

Mano knyga!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Rekomenduoju

Vynuogių salotos su riešutais

Vynuogių salotos su riešutais

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

❤

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Populiariausi šiuo metu

Bananų duona
Traškūs senoviniai vafliai
Blynai ir greitai pagaminama tešla
Garstyčių ir medaus salotų padažas

Jums taip pat gali patikti

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Rawnola – nekepta granola

Rawnola – nekepta granola

Apelsininis keksas

Apelsininis keksas

Klasikinis humusas

Klasikinis humusas

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.