Skanios Dienos

Jogurtinė pana cotta su vanile ir trintomis uogomis

????????????????????????????????????

Persikraustėm visus 5 metrus į kitą – didesnį kambarį. Tėtės ir dėdės padažė patapetavo pagražino prisuko, kad mergaitės gražiai gyventų. Kartu perstatėm visą vyno butelių kolekciją, sukauptą per ilgus boho vakarus, ant naujos spintos. Gražiai sudėliojom rūbus į lentynas bent pirmam mėnesiui, išmetėm nereikalingus buteliukus, daikčiukus ir niekučius, kurie buvo okupavę stalčius.  Pakabinom lemputes, dabar patenkintos sėdim ir būnam savo pinterest. Laukiam naujo gyventojo.

———————————————————————————

Gaivus itališkas desertas – pana cotta. Į pagrindinį jo receptą įeina grietinėlė, pienas ir cukrus, sumaišyti su želatina, tuomet desertas paliekamas sustingti. Manasis variantas su jogurtu ir grietinėle. Pana cotta’os receptų internete galite rasti begalę: su kava, vaisiais, uogomis, sirupu, aguonomis, žolelėmis, arbata. Ši su vasarą rinktomis ir vėliau užšaldytomis žemuogėmis. Desertui puikiai tiktų ir visos kitos jūsų uogos saugomos šaldiklyje.

JOGURTINĖ PANA COTTA SU VANILE IR TRINTOMIS UOGOMIS

8 porcijos:

1. 3 šaukštelius želatinos užpilti vandeniu tiek, kad apsemtų ir palikti išbrinkti. Grietinėlę supilti į prikaistuvę, suberti cukrų. Išilgai įpjauti vanilės lazdelę ir peiliu perbraukus išimti sėklytes, jas suberti į grietinėlę, kartu įmesti likusią vanilės lazdelę.

2. Grietinėlę kaitinti, kol cukrus ištirps, tačiau jos neužvirti. Ištirpus cukrui nukelti nuo ugnies ir palikti atvėsti. Atvėsus ištraukti vanilės lazdelę.

3. Į atvėsusią grietinėlę supilti jogurtą ir gerai išmaišyti. Į išbrinkytą želatiną įpilti šlakelį vandens ir kaitinti ant ugnies maišant kol ištirps*. Ištirpintą želatiną iš lėto plakimo šluotelę įmaišyti į jogurto masę.

4. Paruoštą masę supilstyti į stiklines ir įdėti į šaldytuvą sustingti.

5. Atšildykite šaldytas uogas arba sutrinkite šviežias ir pasaldinkite pagal skonį. Želatiną paruoškite taip pat kaip jogurto masei ir įplakite į paruoštas uogas.

6. Pilkite uogas ant sustingusio jogurto ir dar kartą palikite sustingti. 

*dažniausiai želatiną brinkau metaliniame dubenėlyje, kurį vėliau kaitinu virš ugnies.

***

Šilti prisiminimai iš seno grojaraščio