Skanios Dienos

Kepti kiaušiniai orkaitėje su cukinija ir karamelizuotais svogūnais

Šeštadienio pusryčiai vis dar neišsemiama tema ir namų ritualas, kartu su dideliu kavinuku kavos. Jau gaminau croissant sumuštinįHemingvėjaus kiaušinį su lašiša, kepiau orkaitėje kiaušinius individualiomis porcijomis. Planuose košės, batonėliai, granola, omletai ir kiti fantastiški ryto pradžios patiekalai, kuriais būtinai su jumis pasidalinsiu. Vienas keistesnių/įdomesnių, kuriuos esu nusimačius, tai plakta manų košė/pudingas su uogomis. Bet apie šiuos eksperimentus, kituose įrašuose. 

Tokie savaitgalio pusryčiai turi kelias puses, kurios įtraukia tiek jus, kaip skaitytojus, tiek mane, kaip besisukančia virtuvėje su fotoaparatu šalia. Būna, kai kurie neįsivaizduoja savo virtuvės be plaktuvo, gero peilio ar kito įrankio, o aš be fotoaparato. Grįžtant prie pusryčių:

1. Skanūs rytai – daugiau veidų su šypsenomis.

Pusryčiais lepinu savo antrąją pusę. Jūs galite lepinti mylimus, tėvus ar vaikus, o galbūt ir draugus, kurie vėlyvą rytą užsuka kavos puodelio. Nes šeštadienio rytai lėtesni, šviesesni ir nusipelnė apdovanojimo po savaitės veiklos ir greičio. Kartais bėgime pritrūksta laiko paieškoms, ką pagaminti, tad pasidalinsiu savo išbandytais receptais, kurie galbūt taps jūsų paruoštuke iš ryto.

2. Šviesa už lango – šviesa nuotraukose.

Tamsusis metų sezonas jau traukiasi į galą, bet vis dar per tamsu fotografuoti po darbo. Dienos metu taip pat yra vos keletas valandų, kurias galima skirti maisto fotografijai natūralioje šviesoje. Tad stengiuosi jas išbandyti kiek galima dažniau. Netgi iš anksto pagamintų skanumynų kartais nevalgau, kol neateina savaitgalis. Tuomet rytais, dar su pižama ir savo Nikon, galiu staipytis aplink maistą.

3. Šiltos, šiltos ir mielos namų tradicijos.

Gera turėti savo ritualus, kad ir tokius smulkius, kad šeštadienio pusryčiai. Kuomet bus šis tas naujo, kuomet lėtai gersi kavą, kuomet pusryčiausim dviese. Ar su didesne šeima. Kai saulė kutens skruostus pro langą. Ir galiausiai visuomet laukiu šių rytų, nes jie atspindi, kas turėtų būti tikrasis savaitgalis – lėtas pasimėgavimas smulkiais gyvenimo džiaugsmais, kurių nepastebim šiokiadieniais.

4. Kūryba, tobulėjimas ir iššūkiai. 

Reikia sudaryti rutiną, kad tikrai imčiausi naujų projektų ir įgyvendinčiau idėjas. Būna, jog kai kuriais penktadieniai nuleidžiu rankas ir galvoju, jog nieko kitą dieną nenoriu gaminti. Tačiau vis viena, galiausiai suimu save. Suprantu, kad be valios nebus gerų dalykų, be patiekalo – neturėsiu ką fotografuoti. Nefotografuosiu – netobulėsiu. Jei neišbandysiu naujų technologijų ir receptų – taip pat toli neisiu, o receptai tinklaraštyje bus per daug primityvūs. 

Kalbant apie ritualus, gera juos turėti. Ypač šeimoje. Jie gelbsti, kai ilgai sukate galvą ką nuveikti ir galbūt galiausiai neradę ką, eilinį kartą įsijungiate TV. O jei kiekvieną šeštadienį su šeima gertumėte arbatą kur nors parke, kur nors gamtoje? Nesvarbu kokiu oru? Būtų kur kas daugiau emocijų ir iššūkių. Galiausiai turėtumėte daug šypseną keliančių šeimos akimirkų. Bet kuri ateinanti diena puikus metas pradėti. Jei arbatos nemėgstate, galbūt reiktų imtis metų eksperimento ir nusifotografuoti (selfie ar ne) visiems kartu kiekvieną metų sekmadienį? Kažkas nuostabaus, kai metų pabaigoje padarytumėte iš to milžinišką koliažą.


ORKAITĖJE KEPTI KIAUŠINIAI SU CUKINIJA IR KARAMELIZUOTAIS SVOGŪNAIS

Įrankiai:

2 išalkusiems arba 4 norintiems tik paragauti:

Gaminimas:

1. Cukiniją supjaustykite skiltelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite skilteles, apibarstykite druska ir pipirais. Pakepinkite trumpai iš abiejų pusių, kol šiek tiek suminkštės. Tik neperkepkite, nes tuomet cukinija praras savo formą. Sudėkite pakepintas skilteles ant kepimo formos dugno, kurią dėsite į orkaitę.

2. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais, pakepinkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi. Jiems suminkštės įberkite druskos, pipirų, supilkite balzamiko kremą bei medų. Pakepinkite dar pusę minutės, kol svogūnai karamelizuosis. Paskleiskite į kepimo formą ant cukinijų.

3. Lašišą supjaustykite smulkiais kubeliasi ir paskleiskite ant svogūnų ir cukinijų.

4. Į kepimo formą sudėliokite pomidoriukus, įmuškite ant viršaus kiaušinius, apibarstykite juos druska ir pipirais. 

5. Kepkite įkaitintoje iki 180 ‘C laipsnių orkaitėje apie 15 min. arba kol kiaušinio baltymai sustandės.

6. Iškepusius apibarstykite žolelėmis, patiekite su šviežia duona.