Skanios Dienos

Klasikiniai vafliai

Dar dabar pamenu, kaip visai maža būdama laižydavau skanumynų tešlas iš dubens. Ir tikrai daug kas man pritartų, jog viena skaniausių tešlų – traškių, sviestinių vaflių, kuriuos dažnai kepdavo mamos ir tetos mokyklinėms šventėms nusinešti. Pirmieji jie ir dingdavo iš pintinių.

Namuose tešlą maišydavo bobutė, o aš vis smaližiaus pirštu kabindavau tešlą ir sukdavau dar karštus vaflius į gražius ritinius ar kūgius. Ir kiekvieną kartą, kai visa tešla jau būdavo iškepta ir pateikta trapių skanėstų forma, man akyse pasirodydavo nusivylimas – „tik tiek? Juk čia tik keletas, pora akimirkų ir neliks.” Taip ir šį kartą. Iškepiau, pažiūrėjau ir tas pats nusivylimas – man du, tam du, anam… ir nieko nelieka.

Bet tas nuostabus saldus vaflių kvapas, smaližių sukinėjimasis aplink ir pirštai tešloje verti stovinėjimo ir kantrybės prie senus laikus menančios vaflinės.

KLASIKINIAI VAFLIAI
Receptas: iš prisiminimų 

vidutinė pintinėlė vaflių:

1.   Išlydyti sviestą ir palikti atvėsti.
2.  Dubenyje gerai išplakti kiaušinius su cukrumi, brendžiu ir vaniliniu cukrumi. Įplakti miltus. 
3.  Supilti pravėsusį sviestą ir dar kartą gerai išplakti.
4.  Įkaitinti vaflinę. Patepti jos vidų sviestu (geriausia tai daryti sviestą laikant sviesto popieriuje), dėtį didelį šaukštą tešlos, uždaryti. Jie kepa gan greit, tad vis žvilgtelėkit šiek tiek pakėlę viršų. Išimkite ir susukite. O tuomet kartokite iš naujo: svietas, tešla, keletas sekundžių vaflinėje ir vynioti.  
Pastabos: vaflius vyniokite iš kart išėmę, kol jie dar karšti. Jei norite traškesnių vaflių, galite pamėginti įdėti porą šaukštelių krakmolo.

Linksmiausia ir patogiausia šį darbą dirbti dviese – vienas kepa, kitas susukinėja.

Skanaus.

***

on repeat:
Naujas atradimas iš Ukrainos. Viena gražiausių mano girdėtų vaikiškų lopšinių.