Skanios Dienos

Kokosiniai šokoladiniai putėsiai

Neseniai buvau susimąsčiusi, ar iš ties mano valgomas maistas daro įtaka savijautai. Ar pusryčiai gali turėti tokią didelę reikšmę, kaip kad rašo ne viename straipsnyje, ne viena pasaulio kalba. Ar saldūs pusryčiai gerai? O kaip desertai? Ką iš tiesų reikėtų valgyti pietums?

Tiesą sakant, nesu pamišusi nei dėl vienos mitybos krypties. Leidžiu sau ir pasmaližiauti, ir į macdonaldą nueiti. Bet tai būna taip retai! Ir ne dėl to, kad sau drausčiau, varžyčiau ar būčiau įsikalusi kokią nors teoriją – tiesiog, įpratus prie šiek tiek kitokios mitybos, visa to nesinori. Palyginti, kiek anksčiau užkandžių turėdavau darbe, kiek sausainių namuose, tai dabar nuėjusi į parduotuvę ne visada ir pagalvoju apie tai, jog reikia užpildyti saldumynų atsargas.

Kuo mažiau saldaus maisto valgau, tuo mažiau patinka itin saldūs desertai. Cukraus kiekis pyraguose proporcingai mažėja, o ji ir naudoju tik kepiniams. Netgi kažkada namuose abu pastebėjome, kad atėjus svečiams, jiems pasiūlome arbatos, tačiau jau natūraliai neprisimename ir nepasiūlome cukraus. Netgi cukrinės neturime, viskas supilta įstiklainėlį ir guli saugiai tamsioje spintelės pusėje.

To pasekoje įvyko keli dalykai – pradėjus valgyti pusryčiams ne bandeles – pirma dienos pusė tapo iš ties produktyvesnė, daugiau energijos, netgi kavos natūraliai norisi mažiau. Kitas aspektas – man iš ties neauga svoris ir nieko ypatingo dėl to nedarau. Valgau sočiai, bet apgalvotai. Sportuoti žinome reiktų daugiau, bet su laiku tikiu, tai taps mano kasdienybę. Taip pat daugiau suvalgome natūralių skanumynų, kurie turi vitaminų (!): vaisių, riešutų, namuose pati gaminu granolą.

O šis desertas taip pat gerietis. Jis pagamintas iš kokosų pieno, kakavos ir mažo kiekio cukraus. Jį galite keisti alternatyviais saldikliais, kurie yra pateikiami miltelių pavidalu. O skonis puikus! Drąsiai galima duoti vaikams, draugams ar šeimai. Ir neturėti sąžinės kaltės, kad vėlai vakare smaližiaujate desertu.

Tinka ir vegetarams, ir veganams, ir visavalgiams. Tokie alternatyvūs desertai (jei galima juos taip vadinti) dažnai nustebina, nors jų pati gaminu iš ties nedaug. Tačiau rekomenduoju bandyti ir eksperimentuoti. Bandymas po bandymo, virtuvėje gaminsite vis sveikesnius patiekalus savo šeimai.

Kokosiniai šokoladiniai putėsiai
 
Pasiruošimas
Gaminimas
Visas laikas
 
Sveikas ir lengvai paruošiamas desertas.
Porcijos: 6-8
Ingredientai
  • 800 ml kokosų pieno (2 skardinės po 400 ml)
  • 2 valg. š. cukraus pudros
  • 3 valg. š. kakavos
  • žiupsnelio drukos
  • 20 g juodojo šokolado (+ šiek tiek papuošimui)
Gaminimas
  1. Kokosų pieną pastatykite į šaldytuvą pernakt. Per tą laiką jis sustings.
  2. Išimkite kokosų pieną iš šaldytuvo ir atidarius skardinę nuimkite nuo jo viršaus susidariusių kietą sluoksnį į dubenį. Likusio skysčio nereiks.
  3. Į dubenį su sustingusiu kokosų pienų įdėkite cukraus pudrą ir išplakite iki purios masės.
  4. Atidėkite į šalį porą šaukštų plakto pieno (bus papuošimui)
  5. Į likusią dalį sudėkite kakavą, druską ir smulkiai sutarkuotą šokoladą. Viską gerai išplakite iki vientisos masės.
  6. Gautą masę sudėkite į stiklines, ant viršaus uždėkite atidėto kokosų pieno ir apibarstykite tarkuotu šokoladu. Patiekite iš karto arba laikykite šaldytuve.
3.5.3208