Skanios Dienos

Kriaušės virtos baltame vyne

Poire belle Helene – 1864 metais sukurtas desertas, pavadintas panašaus pavadinimo operetes vardu (La belle Helene). Už šio pavadinimo slypi  kriaušės virtos cukraus sirupe, patiekiamos su ledais ir šokolado glajumi.

Šis desertas ganėtinai subtilus, elegantiškas, labai paprastas ir tikrai nerealaus skonio. Neseniai gaminau jas naudodama raudoną vyną, nemažai šeimos vakarienei. Visi suvalgė tyliai besišypsodami, o vėliau su komplimentais, kad buvo puiku. Tą vakarą jas patiekiau su maskarponės kremu (išplakiau 200 ml grietinėlės ir įplakiau į ją 200 ml maskarponės, įbėriau cukraus pudros ir įlašinau vanilės esencijos).

Neseniai kirpėja, pas kurią kerpuosi jau nemažą laiko tarpą, užsiminė, jog nori pagaminti pavlovą vaikų gimtadieniui. Klausė ar sudėtinga, ar nereikia daug darbo, ar patiks vaikams. Aš visų šimtu procentu sakiau, kad tai puikus desertas, kad jį lengva adaptuoti savo skoniui, kad vaikams be galo patiks, o prireiks tik kantrybės, kol iškeps morengas. Išgyriau be galo, be krašto, kaip gerai bus.

Ši istorija, nebūtų istorija, jei viskas nebūtų taip gražu ir rožėm klota. Paskambino ji gimtadienio dienos rytą su žinia, jog baltymai niekaip neišsiplaka. Nei pirmą, nei antrą kartą. Berods daugiau nei 10 kiaušinių buvo tam sunaudota. O mane tada užklupo tokia vidinė atsakomybė, kad taip įtikinau, o taip gavosi. Tuo labiau, jog negalėjau matyti nei kokį plaktuvą turi, nei kaip baltymai atrodo ar važiuoti 50 km, kad visa tai patikrinti. Galiausiai ji nusipirko tortą parduotuvėje, o mano geri norai ir patarimai nepadėjo.

Bet… šiuo atveju. Šių virtų kriaušių neįmanoma sumauti. Nebent paliksite ilgai ilgai virti ir galiausiai turėsite uogienės puodą. O jei jums pavyks ir pavlovą iškepti, tai jas galėsite uždėti ant viršaus ir turėsi fantastišką rudenišką desertą. Kriaušių nereikia nei ypatingai kepti, ar stebuklingai virti. Tiesiog įmesti į puodą su vynu ir viskas. Paprasčiau nebūna. Ši karta tikrai šimta procentų.

Kriaušės virtos baltame vyne

Įrankiai:

 4 kriaušės (4 asmenims):

Patiekimui:

Gaminimas:

  1. Nulupkite kriaušes. Kriaušių apačias šiek tiek nupjaukite, kad galėtumėte jas pastatyti stačiai.
  2. Nuluptas kriaušes sudėkite į nedidelį puodą (jei naudosite per didelį puodą – vynas kriaušių neapsems). Kartu suberkite visus prieskonius, įdėkite medų ir supilkite vyną.
  3. Puodą uždenkite ir užkaiskite ant ugnies, kol užvirs. Užvirus dar virkite apie 25 – 30 min., kol kriaušės išvirs, o smeigiant peilį – jis labai lengvai įsismeigs.
  4. Patiekimui sumaišykite jogurtą su vanilės ekstraktu ir medumi.
  5. Patiekite iš karto dar šiltas kriaušes su kupinu šaukštu jogurto padažo.

Patarimai: