Skanios Dienos

Kvepia rudeniu | Obuolių keksiukai su riešutais ir karamele

Kai lauke taip vėsu, įjungti orkaitę apsimoka ne tik dėl saldaus rezultato, bet ir dėl šiltos virtuvės, kurioje bent tuomet nesijaučiu sustirusi ir šaltomis kojomis, kurios mane lydės visą rudens/žiemos sezoną. Antras didelis džiaugsmas, mėgautis arbata ir draugija, kuri džiaugiasi galutiniais rezultatais. Sakau jums, jei kelias į vyrų širdį ne per skrandį, tai bent jau į dureles širdies pabelsti gerai. 

Vėsesniais, ilgėjančiais vakarais daugiau namūdinės veiklos. Didžiuojuosi savo įdirbiu vėl skaityti. Rekomenduoju  Žydronės Lukšytės knygą  „Pietų Amerika. Metai su kuprine Naujojo pasaulio keliais” , kuri įkvėps bet kurį spirganti keliauti. Bent jau man suteikė dar daugiau noro ir paskatų stengtis, kuo greičiau pasiekti savus tikslus ir ruoštis nuveikti/pamatyti kažką didelio. 

Šiuo metu skaitau Hayden Herrera „Frida: Fridos Kahlo autobiografija. Nemažai apie ją vis pamatydavau, išgirsdavau iš aplinkos, tad nusprendžiau, jog reikia iki galo išsiaiškinti apie šią charizmatišką menininkę meksikietę. Maištinga, revoliucionierė, talentinga moteris gyvenusi XX a. pirmoje pusėje. Tikriausiai jos išskirtinė išvaizda mane galutinai paspyrė tą knygą perskaityti – tankūs antakiai ir ryškus meksikietiškas stilius. 

Vakarais tiek namie, tiek ne, gera ir vieną/kitą filmą pažiūrėti. Abi dalis: „Sin City” ir  „Sin City: A Dame To Kill For”. Lietuviškas kinas auditorijai pristatė „Lošėją” – su lietuviams būdingais scenų užtęsimais, bet įdomiu siužetu. Lengvesniam moteriškam vakarui – „Vicky Cristina Barcelona”

Jei ne skaityti ir filmus žiūrėti, tuomet rekomenduoju karts nuo karto įsijungti Creative Live – įdomūs online kursai.

Ruduo geras metas sužiūrėti ir suskaityti viską, kam nebuvo laiko vasarą. 

Keksiukai iškepti pagal pyrago receptą. Galite paruoštą tešlą kepti kekso formoje maždaug 1 val 20 min. arba kepti atskirus keksiukus. Viduje jie tikrai be galo minkšti, o viršus traškus. Karamelė sudeda visus paskutinius taškus, kurie jiems reikalingi. Keksiukuose naudojamas tik cinamonas, tačiau galite įmaišyti ir kitų prieskonių, kaip muskatas, juodieji pipirai, kardamonas… Taip pat rinkausi lazdyno riešutus, nes graikiškus nelabai mylime – jūs galite rinktis būtent juos.

OBUOLIŲ KEKSIUKAI SU RIEŠUTAIS IR KARAMELE

Receptas: BBC Good Food 

12 – 16 vienetų:

Gaminimas:

1. Sviestą, cukrų ir vanilę išsukite elektriniu plaktuvu iki purumo. Gerai įplakite po vieną kiaušinį. 

2. Į sviesto masę įplakite miltus, grietinę ir cinamoną.

3. Nulupkite obuolius, pašalinkite jų sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Kubelius šaukštu įmaišykite į tešlą. 

4. Tešlą sudėkite į keksiukų formeles, ant viršaus šiek tiek užbarstykite skaldytų lazdyno riešutų. Kepkite 160’C apie 40 min. arba kol viršus bus gražios rudos spalvos, o patikrinus mediniu smeigtuku – jis liks sausas. 

5. Kol keksiukai kepa, į nedidelį puodą sudėkite karamelinius saldainius ir grietinėlę. Kaitinkite ant ugnies ir maišykite, kol masė taps vientisa. Tuomet palikite atvėsti, kol taps šiek tiek standesnė ir klampesnė. 

6. Iškepusius keksiukus atvėsinkite. Ant viršaus užpilkite po vieną/du šaukštelius paruošos karamelės ir užbarstykite dar šiek tiek skaldytų lazdyno riešutų. 

———————————————————————————————————-

Dviese rudenį šilčiau.