Skanios Dienos

Maskarponės tortas su citrininiu kremu

Velykos mūsų šeimoje niekuomet nebuvo užstalės šventė. Nei baltų mišrainių, nei mėsų, nei giminės suvažiavimų, nei bažnyčios. Tik pusryčiai prasidėdavo margučių sudaužimu ir šaukšteliu krienų. Dieną prieš, kiaušinių išsukimas iš skudurėlių, būdavo vienas iš labiausiai intriguojančių pasiruošimo darbų jau nuo vaikystės. Kiekvienas vis kitoks, vis margesnis, vis tykai to, kurį pats suvyniojai. Nors bobutės jau nėra, vis dar dažom kiaušinius taip, kaip ji dažė, tada mama, o dabar aš. Po velykinių pusryčiu visi sugriūdavom išpūstais pilvais ir patenkintais veidais, o po valandėlės jau kraudavom į krepšius užkandžius, gėrimus, arbatos termosus, padažus, mašinoje įtaisydavom turistines kėdes, kirvuką ir važiuodavom į gamtą.

Gamta jau būdavo atgimstanti, svetingesnė ir šiltesnė nei šiais metais. Susirinkdavo tėvų draugai, kurdavo laužą, skindavome žibuokles, vaikščiodavome, užkandžiaudavome. Pokalbiai, gamta ir judėjimas. Tikriausiai tai ir būdavo tas pagrindinis taškas, kuomet atidarydavome išvykų į gamtą sezoną. Šiemet pavasaris pakišo koją ir nei gamtos, nei laužo, nei pavasarinių gėlių nebuvo. Tad ir Velykos ne velykiškos – įaugę į kraują ne namie prie stalo tūnoti, o į lauką išlįsti. Kai naktį važiavome namo iš draugės, snigo snigo ir snigo, o mintyse galvojau „ar tikrai po dviejų mėnesių bus vasara?”.

————————————————————————–

Jei šis tortas būtų tik su maskarponės sūriu, tikriausiai nebūtų toks gaivus, tačiau citrininio kremo rūgštelė yra tas raktas į sėkmę, kuris pakelia tortą į kitą lygį. Lengvas, pavasariškas desertas. Puošybą rinkitės pagal savo norus, stilių ir mintis. Man patinka minimalistiškai, jei būtų vasara, būčiau visą nukrovusi šviežiomis uogomis.

MASKARPONĖS TORTAS SU CITRININIU KREMU
Biskvito receptas:  „Die Besten Backrezepte von A-Z“

26 – 28 cm skersmens tortas

Biskvitas:

Maskarponės kremas:

Citrinio kremo (lemon curd) receptas

Gaminimas

Pagaminkite citrininio kremo, kadangi jam reiks šiek tiek laiko atvėsti.

Biskvitas:

1. Atskirkite kiaušinio trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su vandeniu, supilkite 2/3 cukraus ir plakite, kol masė taps tiršta ir puri, o cukrus visiškai ištirps. 

2. Kiaušinio baltymus išplakti iki purumo. Supilkite likusį cukrų, druską ir dar kartą gerai išplakite kol cukrus bus ištirpęs.

3. Į trynių masę įdėkite 1/3 baltymų ir išmaišykite mediniu šaukštu. Tuomet sudėkite likusius baltymus ir vėl išmaišykite. Įmaišant iš karto ne visus baltymus, jie mažiau sukrenta.

4. Dubenėlyje sumaišykite miltus ir krakmolą. Įsijokite juos į tešlą ir išmaišykite. 

5. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, ištepkite svietu, pabarstykite miltais, supilkite tešlą. Supilus tešlą, mentele ją tolygiai paskirstykite formoje ir kepkite 30 min. 180 ‘C orkaitėje.

6. Iškepusį biskvitą išimkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.

Kremas:

1. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, kad išbrinktų.

2. Išplakite grietinėlę. Kai ji ims standėti, supilkite cukraus pudrą, vanilinį cukrų ir baikite plakti iki standumo. Maskarponę lengvai išplakite šluotele, sudėkite į grietinėlę ir elektriniu plaktuvu, mažiausiu greičiu išmaišykite iki vientisos masės. 

3. Pakaitinkite išbrinkusią želatiną kol ištirps (aš tam naudoju metalinį dubenėlį). Lėtai plakant, nedidele srovėle supilkite želatiną į kremą.

Surinkimas:

1. Biskvitą horizontaliai perpjaukite į 3 dalis. Dėkite pirmą lakštą į torto formą, užtepkite pusę turimo citrinio kremo, dėkite maskarponės kremo ir paskirstykite tolygiai po pagrindą. Tuomet dėkite kitą biskvito lakštą, užtepkite likusį citrininį kremą, maskarponės kremo ir dėkite paskutinė biskvito lakštą. Palikite šiek tiek kremo puošybai.

2. Dėkite tortą į šaldytuvą kelioms valandoms sustingti. Sustingusį išimkite iš formos, aptepkite likusiu kremu ir puoškite pagal savo norus.

Pastabos:

————————————————————————–