Velykos mūsų šeimoje niekuomet nebuvo užstalės šventė. Nei baltų mišrainių, nei mėsų, nei giminės suvažiavimų, nei bažnyčios. Tik pusryčiai prasidėdavo margučių sudaužimu ir šaukšteliu krienų. Dieną prieš, kiaušinių išsukimas iš skudurėlių, būdavo vienas iš labiausiai intriguojančių pasiruošimo darbų jau nuo vaikystės. Kiekvienas vis kitoks, vis margesnis, vis tykai to, kurį pats suvyniojai. Nors bobutės jau nėra, vis dar dažom kiaušinius taip, kaip ji dažė, tada mama, o dabar aš. Po velykinių pusryčiu visi sugriūdavom išpūstais pilvais ir patenkintais veidais, o po valandėlės jau kraudavom į krepšius užkandžius, gėrimus, arbatos termosus, padažus, mašinoje įtaisydavom turistines kėdes, kirvuką ir važiuodavom į gamtą.
Gamta jau būdavo atgimstanti, svetingesnė ir šiltesnė nei šiais metais. Susirinkdavo tėvų draugai, kurdavo laužą, skindavome žibuokles, vaikščiodavome, užkandžiaudavome. Pokalbiai, gamta ir judėjimas. Tikriausiai tai ir būdavo tas pagrindinis taškas, kuomet atidarydavome išvykų į gamtą sezoną. Šiemet pavasaris pakišo koją ir nei gamtos, nei laužo, nei pavasarinių gėlių nebuvo. Tad ir Velykos ne velykiškos – įaugę į kraują ne namie prie stalo tūnoti, o į lauką išlįsti. Kai naktį važiavome namo iš draugės, snigo snigo ir snigo, o mintyse galvojau „ar tikrai po dviejų mėnesių bus vasara?”.
Jei šis tortas būtų tik su maskarponės sūriu, tikriausiai nebūtų toks gaivus, tačiau citrininio kremo rūgštelė yra tas raktas į sėkmę, kuris pakelia tortą į kitą lygį. Lengvas, pavasariškas desertas. Puošybą rinkitės pagal savo norus, stilių ir mintis. Man patinka minimalistiškai, jei būtų vasara, būčiau visą nukrovusi šviežiomis uogomis.
MASKARPONĖS TORTAS SU CITRININIU KREMU
Biskvito receptas: „Die Besten Backrezepte von A-Z“
26 – 28 cm skersmens tortas
Biskvitas:
- 4 kiaušiniai,
- 2 v. š. šilto vandens,
- 120 g cukraus,
- 75 g miltų,
- 75 g krakmolo,
- žiupsnelis druskos.
Maskarponės kremas:
- 400 ml grietinėlės (~36 % riebumo),
- 500 g maskarponės,
- 6 v. š. cukraus pudros,
- 1 1/2 v. š. želatinos,
- 1 a. š. vanilės cukraus su natūralia vanile arba vanilės ekstrakto.
Citrinio kremo (lemon curd) receptas
Gaminimas
Pagaminkite citrininio kremo, kadangi jam reiks šiek tiek laiko atvėsti.
Biskvitas:
1. Atskirkite kiaušinio trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su vandeniu, supilkite 2/3 cukraus ir plakite, kol masė taps tiršta ir puri, o cukrus visiškai ištirps.
2. Kiaušinio baltymus išplakti iki purumo. Supilkite likusį cukrų, druską ir dar kartą gerai išplakite kol cukrus bus ištirpęs.
3. Į trynių masę įdėkite 1/3 baltymų ir išmaišykite mediniu šaukštu. Tuomet sudėkite likusius baltymus ir vėl išmaišykite. Įmaišant iš karto ne visus baltymus, jie mažiau sukrenta.
4. Dubenėlyje sumaišykite miltus ir krakmolą. Įsijokite juos į tešlą ir išmaišykite.
5. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, ištepkite svietu, pabarstykite miltais, supilkite tešlą. Supilus tešlą, mentele ją tolygiai paskirstykite formoje ir kepkite 30 min. 180 ‘C orkaitėje.
6. Iškepusį biskvitą išimkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
Kremas:
1. Želatiną užpilkite šaltu vandeniu, kad išbrinktų.
2. Išplakite grietinėlę. Kai ji ims standėti, supilkite cukraus pudrą, vanilinį cukrų ir baikite plakti iki standumo. Maskarponę lengvai išplakite šluotele, sudėkite į grietinėlę ir elektriniu plaktuvu, mažiausiu greičiu išmaišykite iki vientisos masės.
3. Pakaitinkite išbrinkusią želatiną kol ištirps (aš tam naudoju metalinį dubenėlį). Lėtai plakant, nedidele srovėle supilkite želatiną į kremą.
Surinkimas:
1. Biskvitą horizontaliai perpjaukite į 3 dalis. Dėkite pirmą lakštą į torto formą, užtepkite pusę turimo citrinio kremo, dėkite maskarponės kremo ir paskirstykite tolygiai po pagrindą. Tuomet dėkite kitą biskvito lakštą, užtepkite likusį citrininį kremą, maskarponės kremo ir dėkite paskutinė biskvito lakštą. Palikite šiek tiek kremo puošybai.
2. Dėkite tortą į šaldytuvą kelioms valandoms sustingti. Sustingusį išimkite iš formos, aptepkite likusiu kremu ir puoškite pagal savo norus.
Pastabos:
- Aš pamiršau sulaistyti biskvito lakštus, tačiau jie nebuvo sausi. Jūs galite prieš surenkant tortą, lakštus apšlakstyti citrinos sirupu ar juoda arbata.
- Būtinai ragaukite kremą. Jei manote, kad trūkstą saldumo, įdėkite daugiau cukraus pudros.
- Torto gėlytes padariau iš migdolų plokštelių ir spanguoli
Žinai, labai panašios nuotaikos ir per mano velykas šiemet tvyrojo…tarsi kažkas ne taip. Ir tas tylus šio įrašo liūdesys (gal tik pasirodė, kad liūdesio čia būta) toks artimas…
p.s. aš tik dabar tavo atsakymą į ankstesnį savo komentarą perskaičiau. Tai galim kada šiaip kokį pasimatymą susiorganizuot, nors Sarkozy jau ir aplankytas 🙂
p.s. reikia kitą neaplankytą vietą išsirinkti ir aplankyt drauge. Ką tu į tokį planą? 🙂
Aš už! Einu tau emailo rašyt 🙂
Labas:) Kokios čia uogytės vidury tų gėlyčių? 🙂
Spanguolės, bet tinka tokios, kokias turi.
Tortas puikus! Tik darant tiksliai pagal receptą šonams aptepti kremo nepakako. Na bet dažniausiai darydama tortus pagal naujus receptus kremo darau 1,5 normos, kitaip per mažai būna. Šįkart šonus palikau tokius „au naturel”, man taip irgi gražu.
Pats tortas labai gaivus ir visiems ragavusiems labai patiko. Būtinai kepsiu darkart, ačiū už puikų receptą!
Labai šaunu matyti tokius komentarus 🙂
Su kremais ir man pasitaiko tokia bėda, jog kartais nežinau kokiu storiu kremą susluoksniuoja recepto autorius.
Labai skanus tortas 🙂 tik man norėtųsi daugiau citrinos, ir kremo, ir sulaistyme, ir gal net į grietinėlę nepagailėčiau. O gal aš tiesiog pernelyg dievinu citrinas 😀 Puikus receptas!
Jėtau, net šypsausi po tokių komentarų :)!
Geda, bet man biskvitas neiskilo.