Turiu knygą, kurią myliu be galo, be krašto. Mūsų namuose ji nuo mano vaikystės, kai tėtis ją parsivežė iš Vokietijos. Ši knyga užkariauja širdis dėl nuostabių kepinių receptų, o dar labiau dėl jos praktiškumo. Visi skyriai suskirstyti pagal tešlos tipus: trapi, mielinė, biskvito, varškės, sluoksniuota… Kiekvieno skyriaus prasideda nuo išsamių nuotraukų per du puslapius, eigos aprašymo ir pagrindinio, klasikinio recepto. Tolimesniuose puslapiuose pateikiamos įvairios variacijos ir receptai. Pamenu dar maža vartydavau šią knygą kaip fotoalbumą ir svajodavau apie sausainius ir tortus. Dar pamenu kaip tortų kremus laižydavau iš dubens, bet tikriausiai čia jau kita istorija.
Mielinis pyragas taip pat iš šios knygos. Kvapnus, minkštas ir skaniausias su aviečių uogiene šalia arbatos.
MIELINIS PYRAGAS arba bulka
Receptas: „Die Besten Backrezepte von A-Z“
1 gan didelis pyragas:
- 250 ml pieno,
- 40 g mielių,
- 500 g miltų,
- 60 g cukraus,
- 1 žiupsnelis druskos,
- 1 kiaušinis,
- 100 g minkšto sviesto
- 1 kiaušinis + 1 trynys aptepimui.
Gaminimas:
1. Šiltame piene ištirpinti mieles. Į pieną dėti po kelis šaukštus miltų ir maišyti, kol gausite tirštą tešlą – panašią į tirštą manų košę. Tam nereikia sudėti visų miltų, prireiks maždaug pusės – 250 g. Šią masę uždenkite drobiniu rankšluosčiu ir palikite pakilti 30 min. Pasirinkite nemažą dubenį ar puodą, kadangi masė bekildama gali imti tekėti per kraštus.
2. Į kitą dubenį sudėkite likusius miltus, cukrų, druską, kiaušinį, gabalėliais supjaustytą sviestą ir supilkite pakilusią mielių masę. Viską gerai išminkyti rankomis iki vientisos masės. Jei tešla limpa prie rankų, įberkite dar miltų. Ji turi būti minkšta, lanksti ir tik tik baigus lipti prie rankų.
3. Išminkytą tešlą palikite pakilti po rankšluosčius, kol padvigubės. Iš pakilusios tešlos formuokite norimos formos pyragą ir palikite pakilti 15 min. Aš suformavau pailgą stačiakampį, iš abiejų pusių įkirpau ir gavau po 2 ilgas kojas galuose. Abiejuose kraštuose jas susukau vidurio link.
4. Lengvai išplakite kiaušinį ir kiaušinio trynį. Aptepkite juo pyrago paviršių ir kepkite 180 ‘C 30 – 40 min., kol kepinys gražiai paskrus. Atvėsusį pyragą apibarstykite cukraus pudra ir laikykite uždengtą, kad nesudžiūtų.
Liepatuja says
Labai grazus jusu blogas. Klausau jusu muzikos, ziurineju nuostabias nuotraukas ir ieskau ikvepimo. Sekmes !
marrti says
Ačiū už šiltus komplimentus.