Skanios Dienos

Vasariška pomidorų salsa

Birželis yra beprotiškai greitas. Jau Joninės ne už kalnų, o aš pradedu jaustis vienas iš tų žmonių, kuris susitikęs su kuo nors nekalba apie orą, bet kalba, kaip velniškai greit lekia tas laikas. Galbūt jei tiek aš, tiek mano draugai gyventume nieko neveikdami, tas laiko pojūtis būtų kitoks. Bet dabar tik pastebi: o, jau mėnesį su tuo nesimačiau! o, jau net pusę metų praėjo! o, jau vėl jo ar jos gimtadienis!

Žinoma, galvoja tiek minčių sukasi ir tiek reikalų, kad savaitės bėgyje vis nespėju pastebėti, kad jau ne antradienis, o ketvirtadienis. Ir kad jau reikia planuoti savaitgalį. Šiuo metu gyvenu braškių sezonu ir gyvenimo pokyčiais bei artėjančiu dideliu nuotykiu, apie kurį papasakosiu šiek tiek vėliau. Bet tam nuotykiui nemenkas pasiruošimas: atsisveikinimai su kolegomis; išsikraustymas iš buto; įvairių sutarčių nutraukimas; dokumentų tvarkymas; o ką jau kalbėti apie mintis, kurios vis klausia „o tai kaip ten bus?”. Vienas iš draugų man sakė, jog jam šiuo metu trūksta jauduliuko gyvenime. Tuo tarpu aš jo turiu užtektinai. Ir dar paskolinčiau.

Atsisveikinimo gėlės ir mano superinis braškių tortas!

Vienas iš privalumų išsikraustant, tai daiktų perrinkimas; dovanojimas; išmetimas ir kitas profilaktinis atrinkimas. Po kurio lieka tik tai kas būtiniausia. Pats geriausias metas atsisveikinti su porą metų kauptais žurnalais, seniai nešiotais rūbais ir batais, nenaudojama kosmetika ir kitais mažais dalykėliais, kuriais kartais bėgant laikui apstatome namų lentynas ir užkemšame stalčius. Mane užvaldo geras jausmas, kai suprantu, jog lengva ranka galiu atsisakyti visų tų daiktų. Atrodo, net pati tampu lengvesnė.

Vasara gerai. Vasarą būna pokyčių; ir šviežio derliaus. Šią pomidorų salsą labai mėgstu. Nes laimo sultys ir kalendra yra mano vienas mėgstamiausių meksikietiškų derinių. Salsa yra lengva pagaminti, tereikia labai smulkiai supjaustyti produktus, juos sumaišyti su sultimis ir prieskoniais. Šalia patiekti tortilijos traškučių ir mėgautis. Bet ji tinkama ne tik, kaip pagardas prie mano minėtų traškučių, bet kaip papildomas padažas/pagardas šalia keptos mėsos, tortilijų.

Jei esate kalendros ir laimo mylėtojai – būtinai išbandykite. Nes vasarą nereikia riebių sūrio padažų, kai galima turėti tokį gaivų užkandį.

Pomidorų salsa
 
Pasiruošimas
Gaminimas
Visas laikas
 
Gaivus ir ryškus vasariškas užkandis.
Autorius:
Porcijos: 4
Ingredientai
  • 4 pomidorų
  • ⅓ raudonos paprikos
  • ⅓ žalios paprikos
  • ½ nedidelio raudono svogūno
  • 1 trumpavaisio agurko
  • 5 riekelių marinuoto jalapeno
  • Saujos kalendrų
  • 1 laimo sulčių
  • Žiupsnelio druskos
Gaminimas
  1. Pomidorus perpjaukite pusiau, išskobkite visas sėklytes – jų neprireiks. Likusią pomidoro dalį supjaustykite smulkiai kubeliais.
  2. Raudoną ir žalią paprikas, svogūną, agurką ir jalapeną supjaustykite smulkiai kvadratėliais ir sumaišykite su pomidorais.
  3. Į daržovių mišinį sudėkite susmulkintas kalendras, užpilkite išspaustas laimo sultis ir žiupsnelį druskos. Viską geraim išmaišykite ir patiekite iš karto arba sudėkite į sandarų stiklainėlį ir laikykite, kol prireiks.
Pastabos
KIEK LAIKO GALIMA LAIKYTI ŠALDYTUVE? Rekomenduoju salsą patiekti iš karto pagaminus, kadangi tuomet visos daržovės išlaiko gražią spalvą ir formą. Šaldytuve galite laikyti iki 3 dienų. Atkreipkite dėmesį, kad kaip ir pastovėjusios salotos, taip ir salsa pradeda tapti vandeninka/daržovės ima leisti savo sultis.
3.5.3208

Daugiau vasariškų receptų rasite mano knygoje „Maistas gamtoje”! Ją įsigyti galite knygos.lt.