Skanios Dienos

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

Jautienos didkepsnis (steikas) – vienas iš patiekalų, kuriuos visada norėjau išmokti kepti; ir vienas iš patiekalų, kuriam pagailiu pinigų restoranuose. Gera mėsa visuomet kainuoja daugiau nei pigi (be atsakomybės užauginta) paukštiena. Vadovaujuosi tuo, kad geriau mažiau, bet geriau. Tad mano džiaugsmui, per pastaruosius metus parduotuvėse ėmė atsirasti brandintos jautienos kepsnių, kuriuos išsikepus namuose – rezultatas džiugina; ir dar pigiau nei restorane.

Šį kartą bandžiau Feel the Beef jautieną, kuri yra brandinta 30 dienų. Brandinimo metu įvairūs mikrobai (taip, taip mikrobai) visaip sąveikauja su mėsa. Tuomet jautiena tampa ryškesnio skonio; joje sumažėja drėgmės kiekis ir svoris (dėl šios priežasties brandinta jautiena brangesnė). Malonu žinoti, jog turime tokių kokybiškų lietuviškų produktų. Požiūris į maisto produktus auga akyse. Brandinta mėsa minkštesnė, sultingesnė.

 

Iš savo dar gan trumpos kepsnių patirties, išskirčiau tokias pagrindines taisykles. Manau, jos padės atsakyti į klausimą, kaip kepti jautienos kepsnį/steiką:

  1. Prieš kepimą brandintos jautienos nereikia gardinti jokiais prieskoniais. Nei druska, nei pipirais. Žinau, jog kai kurie užberia prieš pat kepimą žiupsnį šio bei to, bet tikrai to daryti nėra būtina.
  2. Mėsą palaikykite bent 30 min. (o geriau dar ilgiau) kambario temperatūroje. Ji turi atšilti/tapti kambario temperatūros. Tai padės jautienos didkepsniui iškepti tolygiau; sultingiau.
  3. Įkaitinkite keptuvę ant aukštesnės vidutinės ugnies; kai keptuvė gerai įkaitus – kaitrą sumažinkite iki mažesnės vidutinės kaitros ir dėkite kepsnį. Mano pirmo karto klaida buvo, jog perkaitinau ir ant aukštos kaitros laikiau keptuvę. Taip pat šį kartą naudojau ketaus griliaus keptuvę. Dedant kepsnį į keptuvę, mėsa iš karto pradeda šnekėti/čirkšti. Jei naudosite ne tokią storą keptuvę, pasidomėkite, kokia kaitra jai rekomenduojama.
  4. 5 min. taisyklė. Kepsnys bus vidutiniškai iškepęs, jei jį kepsite po 5 min. iš abiejų pusių. Nevartykite kepsnio pirmyn/atgal. Pakepkite iš vienos pusės, tada iš kitos ir išimkite iš keptuvės. Jei norite įsitikinti ar jautiena jau iškepusi – galite tai padaryti specialiu termometru. Mėsos viduryje turėtų būti apie 51-56 ‘C laipsnius.
  5. Iškepusį kepsnį būtinai palikite pailsėti. Išėmus iš keptuvės, užberkite druskos, pipirų; uždenkite folija (tai padeda išlaikyti šilumą) ir palikite 5 min. Pailsėjęs kepsnys bus sultingas; tik prapjovus iš jo neištekės sultys ir mėsa taip greit neišdžius.
  6. Kepsnį patiekite visą; pjaustykite plonai ir dėkite ant salotų; į sumuštinius. Gerai mėsai reikia geros rankos; ir mažai prieskonių.

Nurodyti patarimai yra mano patirtis. Jei kažkas darote kitaip – pasidalinkite komentaruose. Mielai išbandysiu ir kitas technologijas.

Iškeptą didkepsnį supjausčiau plonai ir patiekiau su salotomis (garžgarstės, burokėliai, apelsinai, puikus padažas). Taip patiekiant kepsnį, jo gali užtekti didesniam žmonių skaičiui. Pvz., jei patiekiate visą kepsnį – jis dažniausiai skirtas vienam asmeniu. Jei patiekiate supjausčius ir su salotomis – jautienos gali užtekti dviems asmenims. Tad čia jums skaičiuoti ir galvoti.

Apačioje rasite daugiau eigos nuotraukų, kurios padės pradedantiems.


Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)
 
Pasiruošimas
Gaminimas
Visas laikas
 
Sultingas jautienos didkepnis su žiemiškomis salotomis. Puikus patiekalas vakarienei ir pietums.
Porcijos: 2
Ingredientai
Salotų padažas
  • 1 arb. š. skysto medaus
  • 1 valg. š. balzamiko acto
  • 2 arb. š. grūdėtų garstyčių
  • 5 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio šviežiai maltų juodų pipirų
Salotos (dvi porcijos)
  • 3 didelių saujų garžgarsčių
  • 2 didelių virtų burokėlų / arba 4 mažų (galite naudoti keptus orkaitėje)
  • 1 didelio apelsino
  • ½ puodelio virtų lęšių
  • rišulėlio svogūnų laiškų
Jautienos didkepsnis
  • Brandintos jautienos kumpio didkepsnio
  • Žiupsnio druskos
  • Žiupsnio šviežiai maltų juodų pipirų
Gaminimas
Salotų padažas
  1. Sudėkite visus produktus į nedidelį stiklainėlį, užsukite ir gerai pakratykite, kol viskas taps vientisu padažu.
Salotos
  1. Į lėkštes sudėkite garžgarstes.
  2. Burokėlius supjaustykite skiltelėmis ir sudėkite į lėkštes.
  3. Apelsiną nulupkite nupjaudami odelę peilių. Tuomet peiliu išpjaukite gražias apelsino skilteles (jos turėtų būti be vidinių baltų plėvelių/luobelių). Sudėkite viską į lėkštes.
  4. Suberkite į lėkštes lęšius bei apibarstykite viską smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais.
  5. Užpilkite salotų padažo.
Jautienos didkepsnis (vidutiniškai keptas)
  1. Kambario temperatūros kepsnį dėkite į įkaitintą keptuvę; kepkite iš kiekvienos pusės po 5 min.
  2. Iškepusį kepsnį dėkite į lėkštę. Užberkite žiupsnį druskos ir pipirų. Uždenkite folija ir palikite pailsėti 5 min.
  3. Pailsėjusį kepsnį aštriu peiliu plonai supjaustykite ir dėkite ant salotų.
Pastabos
KAS BLOGIAUSIO GALI NUTIKTI?
Bijodami valgyti neiškepusią mėsą - ją tiesiog perkepsite. 5 min. iš abiejų pusių yra optimalus laikas. Lietuviškoje virtuvėje dažniausiai mėsą esame linkę perkepti; tad nepasiduokite pagundai.

AR BŪTINA ŠĮ KEPSNĮ VALGYTI SU SALOTOMIS?
Nebūtina. Galite šį kepsnį patiekti nepjaustytą, su kitais mėgstamais pagardais.

KĄ DARYTI JEI NEPAVYKO IŠKEPTI IŠ PIRMO KARTO?
Panagrinėkite, ką galėjote padaryti kitaip. Vadovaukitės sveika nuovoka. Ir sekantį kartą tikrai valgysite superinį kepsnį!
3.5.3229
 

Salotų padažas

Skiltelėmis išpjaustomas apelsinas

Iš abiejų pusių kepamas jautienos kepsnys

Iškepusi mėsa paliekama pailsėti

Plonai supjaustyta sultinga jautiena

Patiektos salotos