Skanios Dienos

Apelsininis keksas

Apelsininis keksas – kvapnus ir minkštas. Kepiau pagal David Lebovitz receptą iš knygos „Mano Paryžiaus virtuvė”. Originaliame recepte naudojami lauro labai ir pats keksas vadinamas lauro lapų keksu, tačiau dėti lauro lapus atsisakiau. Strelka Belka minėjo, kad didelio skonio iš šio prieskonio nėra, tad pasirinkau autoriaus siūlomą alternatyvą – gaminti su apelsinų žievelėmis. Rezultatas, puikus apelsinais kvepiantis keksas. Mintyse turėjau idėją išbandyti jį su rozmarinais ar čiobreliais, bet šią mintį pasilikau ateičiai.

Šio deserto gamyba paprasta (apačioje, kaip visuomet rasite nuotraukas). Jums nereikės netgi elektrinio plaktuvo; tik prireiks maisto trintuvo apelsinų cukrui pagaminti – sutrinti vaisiaus žieveles su cukrumi.

Kepinys yra standartiškai saldus, jei taip galima vadinti. Cukraus santykis patiks daugeliui; tačiau jei mėgstate mažiau saldžius kepinius ar labai skaičiuojate kalorijas, galite jo kiekį šiek tiek sumažinti. Pati kitą kartą cukraus kiekį mažinčiau taip pat. Vien dėl to, jog pripratau valgyti mažiau saldžius desertus. Iškepusį keksą apibarsčiau cukraus pudra, taip pat jį galite apipilti jūsų mėgstamu glajumi.

Kodėl keksas toks geltonas? Gali kilti kai kuriems klausimas. Jam puikią spalvą suteikai apelsinų žievelės bei naminių kiaušinių tryniai, kurie yra žymiai ryškesni nei pirktinių.

Toks kepinys glosto širdį, kai už lango šaltukas. Nors širdyje aš pavasario amžininkė, reikia pripažinti, žiema pastaruoju metu be galo graži. Netgi su Pauliumi nepabijom šalčio ir lekiam, kur nors į miškus ar prie ežerų. Kur neįtikėtinai balta. O jei dar termosą su savimi ir šio kekso. Gali būti geriausias savaitgalio planas.

Kai prisijaukini žiemą


Apelsininis keksas
 
Pasiruošimas
Gaminimas
Visas laikas
 
Kvapnus ir minkštas apelsininis keksas. Gaminamas su apelsinų žievelėmis. Tinkamas arbatos valandėlei ar švenčių stalui.
Porcijos: 10-15 gabalėlių
Ingredientai
  • 3 apelsinų (jei turite galimybę, rinkitės ekologiškus, nepurkštus apelsinus)
  • 200 g cukraus
  • 85 g sviesto
  • 230 g kvietinių miltų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • ½ arb. š. druskos
  • 3 didelių kambario temperatūros kiaušinių (naudojau naminius)
  • 126 g grietinės
  • 1 arb. š. vanilės esencijos
Gaminimas
  1. Nuo 3 apelsinų nulupkite žievelę daržovių skustuku (būtent žievelė yra reikalinga).
  2. Į maisto trintuvą sudėkite cukrų ir žieveles. Sumalkite iki vientisos masės, kol cukrus taps ryškiai oranžinis ir drėgnas.
  3. Sviestą išlydykite.
  4. Dideliame dubenyje sumaišykite apelsinų cukrų, miltus, kepimo miltelius ir druską.
  5. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, grietinę ir vanilės esencija iki vientisos masės.
  6. Į miltų mišinį supilkite lydytą sviestą ir gerai išmaišykite.
  7. Tuomet supilkite kiaušinių ir grietinės plakinį. Viską išmaišykite silikonine mentele, kol tešla bus vientisa.
  8. Tešlą supilkite į kekso kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.
  9. Kepkite 180'C orkaitėje 45 min., arba kol įsmeigus medinį smeigtuką į keksą - ištraukus jis bus sausas (neaplipęs tešlą).
  10. Iškepusį keksą palikite atvėsti ant grotelių, patiekite apibarstę cukraus pudra.
3.5.3229

Tešlos gaminimo eiga

Keksas prieš ir po

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.