Skanios Dienos

Graikiški Velykų sausainiai (koulourakia)

Velykos šiemet nebus šiltos, tad reiks šviesą ir šilumą į namus pasikviesti kitais būdais. Ryškiomis dekoracijomis, gėlių puokštėmis ir šventiniais kepiniais. Kažkada kepiau maskarponės ir citrininio kremo tortą, siūlau šiuo sausainius, o pačiai šventei tikriausiai kepsiu sūrio pyragą arba gaminsiu putėsių tortą. Viską patieksime ant stalo, papuošto medžių šakelėmis ir šviesiomis servetėlėmis. Galbūt mėginsime iškišti nosį į lauką. Arba mėgautis lėtu savaitgaliu namuose su draugais. Gersime vyna, kalbėsime apie atostogų planus, naujus darbus ir ką norime nuveikti su gamtos atgimimu. Žinau, kad laikas bus geras.

Taip gera neskubėti ilgais savaitgaliais. 
Malonaus pasiruošimo šventėms!
M.

Nuotrauka Nedos Č.

 

Nuotrauka Nedos Č.

 

Nuotrauka Nedos Č.

Koulourakia – tai tradiciniai graikiški sausainiai, dažniausiai kepami Velykoms. Tešlos pagrindą sudaro sviestas, viršus aptepamas kiaušinio plakiniu, o viršus apibarstomas sezamo sėklomis. Sausainiai yra formuojami rankomis, susukant pynes ar žiedus. Tešla minkštesnė nei kitų sviestinių sausainių, o prieš formuojant nereikia palaikyti šaltai, tad užima mažiau laiko.

Juos rekomenduoja valgyti pamirkius į kavą ar arbatą. O jei nemėgstate mirkytų kepinių, vis viena puikiai tiks pusryčiams ar užkandžiui prie šilto gėrimo. Patys sausainiai traškūs, saldūs ir ganėtinai sotūs. Tiek namuose, tiek darbe sulaukė pagyrų (mirkt).

 GRAIKIŠKI VELYKŲ SAUSAINIAI (KOULOURAKIA)

Reikmenys:

Didelė lėkštė sausainių (3 – 5 skardos, priklausomai nuo formavimo dydžio):

Gaminimas:

1. Kambario temperatūros sviestą išsukite (išplakite) su cukrumi iki purumo.

2. Įmuškite kiaušinius ir viską gerai išplakite, kol masė taps puri ir balkšva (apie 10 min. plakimo).

3. Į gautą masę įtarkuokite citrinos ir apelsino žieveles. Įspauskite citrinos ir pusės apelsino sultis. Viską gerai išplakite.

4. Mentele/šaukštu dalimis įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir sodą. Tešla gausis minkšta, tačiau neturi stipriai lipti prie rankų. Jei trūksta – įmaišykite daugiau miltų.

5. Iš gautos masės suformuokite/iškočiokite pailgas juosteles, paėme už jų galų susukite tarpusavyje (į tokią formą, kaip sausainiai).

6. Paruoštaus sausainius skardoje aptepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite sezamo sėklomis ir ruduoju cukrumi.

7. Sausainius kepkite 180 ‘C orkaitėje apie 10 min., kol sausainiai gražiai pakils ir šiek tiek pagels.

8. Iškepsius atvėsinkite ir patiekite su kava ar pienu.

Patarimai: