Skanios Dienos

Kulinarijos ir gyvenimo būdo tinklaraštis

  • Apie
  • Kontaktai
  • Receptai
  • Dirbkime kartu

2015-04-01

Graikiški Velykų sausainiai (koulourakia)

sausainiai

Velykos šiemet nebus šiltos, tad reiks šviesą ir šilumą į namus pasikviesti kitais būdais. Ryškiomis dekoracijomis, gėlių puokštėmis ir šventiniais kepiniais. Kažkada kepiau maskarponės ir citrininio kremo tortą, siūlau šiuo sausainius, o pačiai šventei tikriausiai kepsiu sūrio pyragą arba gaminsiu putėsių tortą. Viską patieksime ant stalo, papuošto medžių šakelėmis ir šviesiomis servetėlėmis. Galbūt mėginsime iškišti nosį į lauką. Arba mėgautis lėtu savaitgaliu namuose su draugais. Gersime vyna, kalbėsime apie atostogų planus, naujus darbus ir ką norime nuveikti su gamtos atgimimu. Žinau, kad laikas bus geras.

Taip gera neskubėti ilgais savaitgaliais. 
Malonaus pasiruošimo šventėms!
M.

zibutes

Nuotrauka Nedos Č.

 

DSC_0014-2

Nuotrauka Nedos Č.

 

DSC_0032-2

Nuotrauka Nedos Č.

smilgos

smilgos

Koulourakia – tai tradiciniai graikiški sausainiai, dažniausiai kepami Velykoms. Tešlos pagrindą sudaro sviestas, viršus aptepamas kiaušinio plakiniu, o viršus apibarstomas sezamo sėklomis. Sausainiai yra formuojami rankomis, susukant pynes ar žiedus. Tešla minkštesnė nei kitų sviestinių sausainių, o prieš formuojant nereikia palaikyti šaltai, tad užima mažiau laiko.

Juos rekomenduoja valgyti pamirkius į kavą ar arbatą. O jei nemėgstate mirkytų kepinių, vis viena puikiai tiks pusryčiams ar užkandžiui prie šilto gėrimo. Patys sausainiai traškūs, saldūs ir ganėtinai sotūs. Tiek namuose, tiek darbe sulaukė pagyrų (mirkt).

sausainiai

 GRAIKIŠKI VELYKŲ SAUSAINIAI (KOULOURAKIA)

Reikmenys:

  • orkaitė,
  • kepimo skarda išklota kepimo popieriumi.

Didelė lėkštė sausainių (3 – 5 skardos, priklausomai nuo formavimo dydžio):

  • 240 g sviesto,
  • 4 kiaušiniai,
  • 1 citrina,
  • 1 apelsinas,
  • 650 – 700 g miltų,
  • 2 a. š. kepimo miltelių,
  • 1/2 a. š. sodos,
  •  + 1 kiaušinis, sezamo sėklos, rudasis cukrus (aptepimui ir pabarstymui).

Gaminimas:

1. Kambario temperatūros sviestą išsukite (išplakite) su cukrumi iki purumo.

2. Įmuškite kiaušinius ir viską gerai išplakite, kol masė taps puri ir balkšva (apie 10 min. plakimo).

3. Į gautą masę įtarkuokite citrinos ir apelsino žieveles. Įspauskite citrinos ir pusės apelsino sultis. Viską gerai išplakite.

4. Mentele/šaukštu dalimis įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir sodą. Tešla gausis minkšta, tačiau neturi stipriai lipti prie rankų. Jei trūksta – įmaišykite daugiau miltų.

5. Iš gautos masės suformuokite/iškočiokite pailgas juosteles, paėme už jų galų susukite tarpusavyje (į tokią formą, kaip sausainiai).

6. Paruoštaus sausainius skardoje aptepkite kiaušinio plakiniu, pabarstykite sezamo sėklomis ir ruduoju cukrumi.

7. Sausainius kepkite 180 ‘C orkaitėje apie 10 min., kol sausainiai gražiai pakils ir šiek tiek pagels.

8. Iškepsius atvėsinkite ir patiekite su kava ar pienu.

sausainiaiPatarimai:

  • Galite naudoti bet kuriuos jūsų mėgstamsu citrusinius vaisius. Eksperimentuoti su laimo vaisiumi, greipfrutu ir kitais.
  • Kai kuriuose receptuose įpila šlakelį ouzo – anyžinės degtinės.

sausainiai

sausainiai


Pasidalinkite su draugais:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email
  • Twitter
  • Print

Filed Under: KEPINIAI IR DESERTAI, RECEPTAI, Sausainiai, Velykos

« Burokėlių, bananų ir apelsinų kokteilis
Bananinis rikotos desertas »

Comments

  1. aLMA says

    2017-04-05 at 17:00

    Bandysiu kepti, labai sudomino.Tačiau suabejojau-nejaugi iškeps per 10 min?

    Atsakyti
    • skaniosdienos says

      2017-04-05 at 17:18

      Šie sausainiai nėra dideli ir greitai kepa 🙂 bet jei matysite ar galvosite, kad jums trūksta laiko – vadovaukitės nuojauta. Sausainiai turi pradėti gelsti ir tuomet būna iškepę.

      Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Sveiki!

marta

Esu įsimylėjusi skanų maistą, gamtą ir keliones. Skanios dienos, tai mano gyvenimo būdo tinklaraštis, kuriame dalinuose receptais, idėjomis ir įvairiomis istorijomis.

Paieška

Mano knyga!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Rekomenduoju

Vynuogių salotos su riešutais

Vynuogių salotos su riešutais

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

❤

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Populiariausi šiuo metu

Bananų duona
Traškūs senoviniai vafliai
Blynai ir greitai pagaminama tešla
Garstyčių ir medaus salotų padažas

Jums taip pat gali patikti

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Rawnola – nekepta granola

Rawnola – nekepta granola

Apelsininis keksas

Apelsininis keksas

Klasikinis humusas

Klasikinis humusas

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.