Skanios Dienos

Kulinarijos ir gyvenimo būdo tinklaraštis

  • Apie
  • Kontaktai
  • Receptai
  • Dirbkime kartu

2015-05-15

Bananinis rikotos desertas

DSC_0097-2
Kuo labiau link vasaros – tuo mažiau pirštai nori leistis ant klaviatūros ir ką nors rašyti. Kiekvieną akimirką, kai lauke šviečia saulė, svajonės nukelia mane ant pievos, į laukus. Ir dar niekada, gyvendama penkerius metus Vilniuje, nejaučiau tokio didelio trūkumo nuosavam kiemui. Galbūt, jei gyvenčiau atokesniame rajone arba naujos statybos bute, su dideliais langais ar terasa, šio jausmo nebūtų. Kiemas yra be galo gerai! Gali išeiti čia pat vakarieniauti, skaityti ir būti. Nereikia specialiai važiuoti į tolimesnius tvarkingus parkus, gali turėti savo suolą, savo stalą ir tiesiog ryte su chalatu lauke gerti kavą.

Ir vis gi, kiemu galiu pasidžiaugti tik savaitgaliais, grįžus į kaimą, o mieste – tenka rinktis žaliąsias zonas ir vaikščioti dar neatrastais takeliais. Jau apėjome Karoliniškių kraštovaizdžio draustinį (praktiškai 9 km!), kuris, tiesą sakant, iš ties gražaus reljefo: kalvos, žaluma, skardžiai. Bet šiukšlių… rimtai – kaip galima išgėrus ką nors mesti tai nuo skardžio? Ir dar kaip jas surinkti? Žodž. Kvailių yra ir visada bus.


Taip pat neseniai apėjau Vingio parką. Anksčiau esu nuėjusi takeliais tik iki estrados, o šį kartą miško takeliais, palei upę. Puikiai sutvarkytas – būtų smagu jei miestas atkreiptų dėmesį ir į kitus didelius, bet apleistus parkus. Pvz., Pasakų parką (gal jau laikas nuplėšti baisybių kaukę jame?), tą patį mano minėtą draustinį. Atradimas – botanikos sodas Vingio parke. Pasisekė – žydėjo tulpės, vyko jazz’o koncertas, švietė saulė, turėjom pledą. Maloni idilė. Aš be galo mėgaujuosi tokiais viešais renginiais, į kuriuos susirenka normali publika, nebūna virstančių/rėkiančių ir nieko nesuprantančių. Pagalvoju, kad visgi yra viltis, kad tokie žmonės sudaro daugumą.

Šį šiltąjį sezoną labai noriu atrasti Lietuvą. Nežinau ar jūs pastebėjote, bet nacionaliniai gamtiniai parkai ima tvarkytis, reklamuotis, kuria įdomius projektus ar renginius. Noriu iš naujo aplankyti Anykščius, Ignaliną, nuvykti į Metelių nacionalinį parką, Gražulės nacionalinį parką Sartuose, apeiti Kuršių neriją. Lietuvoje iš ties daug vietų, kur galima susikurti trumpas atostogas, žvejoti, plaukioti, jodinėti. Jei jūs esate buvo kokiuose nors super duper parkuose – rekomenduokit.

Kuo daugiau į gamtą, tuo mažiau prie ekrano. Tad receptai užsibaigia sumuštiniais ar vaisiais kuprinėje. Pasimėgaukit saule. Netgi lietumi. Guminiai ir lietpaltis gali tapti puikia patirtimi, o ne problema. Mirkt.


O kai atsiranda noras gaminti, net vienas kitas desertas pavyksta. Šį kartą bananinis rikotos desertas su šokoladiniais trupiniais. Be galo primena vaikystėje valgytus tėčio gamintus bananinius tortus.

DSC_0112-2

 BANANINIS RIKOTOS DESERTAS SU ŠOKOLADINIAIS TRUPINIAIS

Įrankiai:

  • Elektrinis trintuvas/smulkintuvas,
  • Elektrinis plaktuvas,
  • Konditerinis švirkštas (nebūtina).

6 porcijos (po ~150 ml):

  • 200 ml plakamosios grietinėlės (35 %),
  • 250 g rikotos,
  • 80 g cukraus,
  • 1 bananas,
  • 1 a. š. želatinos,
  • 1 a. š. vanilės ekstrakto,
  • 1 a. š. nutarkuotos citrinos žievelės,
  • 1 v. š. citrinos sulčių,
  • 100 g šokoladinių sausainių (naudojau Selga),
  • 2 v. š. rafinuoto kokosų aliejaus.

Gaminimas:

1. Želatiną užpilkite keliais šaukštais šalto vandens ir palikit išbrinkti.

2. Sausainius sulaužykite ir sudėkite į elektrinį trintuvą, sutrinkite iki smulkių trupinių. Į sausainius įpilkite išlydytą kokosų aliejų ir dar kartą viską „persukite” trintuvu. Paruoštus trupinius atidėkite į šalį.

3. Rikotą, cukrų, bananą, vanilės ekstraktą, citrinos žievelę ir sultis sudėkite į elektrini trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Išbrinkusią želatiną pašildykite mikrobangų krosnelėje kol ištirps ir supilkite į rikotos masę ir dar kartą „persukite” trintuvu.

4. Grietinėlės išplakite iki standumo (svarbiausia neperplakti, kad negautumėte sviesto).

5. Išplaktą grietinėle sudėkite į rikotos masę ir mentele ar šauktų kruopščiai įmaišykite.

6. Sluoksniavimas: į stiklines įberkite pusę turimų trupinių, paskirstykite 2/3 rikotos masės. Desertą palikite bent porai valandų sustingti šaldytuve. Taip pat į šaldytuvą įdėkite ir nepaskirstytą dalį masės. Šiek tiek sustingus desertui – ant viršaus berkite likusius sausainių trupinius ir uždėkite/ar konditeriniu švirkštu ant viršaus išspauskite likusią rikotos masę.

7. Paruoštą desertą palikite šaldytuve pernakt ar bent keturioms valandoms šaldytuve, kol pilnai sustings. Patiekti galite su trintomis uogomis.

 Patarimai:

  • Masė bus ganėtinai skysta ir tik švelniai sustings. Nebus tokia kieta želė, labiau panaši į putėsius.
  • Šiam desertui galite mėginti naudoti persikus ar uogas.
  • Šalia puikiai tiktų šviežios braškės.

DSC_0090

DSC_0081

 


Pasidalinkite su draugais:

  • Facebook
  • Pinterest
  • Email
  • Twitter
  • Print

Filed Under: Desertai induose, Gimtadienis, KEPINIAI IR DESERTAI, RECEPTAI, ŠVENTINIAI DŽIAUGSMAI

« Graikiški Velykų sausainiai (koulourakia)
Medaus ledai (semifreddo) | Medaus Kalnas »

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Sveiki!

marta

Esu įsimylėjusi skanų maistą, gamtą ir keliones. Skanios dienos, tai mano gyvenimo būdo tinklaraštis, kuriame dalinuose receptais, idėjomis ir įvairiomis istorijomis.

Paieška

Mano knyga!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Rekomenduoju

Vynuogių salotos su riešutais

Vynuogių salotos su riešutais

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

Salotos ir jautienos didkepsnis (steikas)

❤

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Citrinų pudingas (vos 3 produktai)

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Avokadų ir bananų šokoladiniai putėsiai

Populiariausi šiuo metu

Bananų duona
Traškūs senoviniai vafliai
Blynai ir greitai pagaminama tešla
Garstyčių ir medaus salotų padažas

Jums taip pat gali patikti

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Omletas su špinatais ir daržovėmis

Rawnola – nekepta granola

Rawnola – nekepta granola

Apelsininis keksas

Apelsininis keksas

Klasikinis humusas

Klasikinis humusas

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Blynai ir greitai pagaminama tešla

Copyright © 2023 · Divine theme by Restored 316

loading Cancel
Post was not sent - check your email addresses!
Email check failed, please try again
Sorry, your blog cannot share posts by email.