Skanios Dienos

Sveiki pusryčių dribsniai (muesli)

Sveiki pusryčių dribsniai – vienas iš mano labai paprastų, bet iš karto pritapusių atradimų. Jie atitinka visus mano keliamus kriterijus: sveiki, greitai ir patogiai paruošiami, galima nusinešti į darbą.

Kai mintyse prabėgu savo pusryčių racioną kelių metų bėgyje – jis be galo keitėsi. Vienu etapu pusryčiams gerdavau tik arbatą. Vėliau tik kavą. Tada prijungiau šviežias bandeles iš kepyklos. Mėginau imtis bananų ir vaisių. Vaisių kokteiliai neprigijo dėl plovimo procedūros po visko. Sekantys žingsniai buvo greito paruošimo košės. Tada ne tokio greito paruošimo. Galiausiai pati ėmiausi kepti granolą bei gaminti štai tokius pusryčių dribsnius.

Ėmusi valgyti tikrai maistingus pusryčius, o ne tiesiog suvartodama naują cukraus dozę su šokoladu įdaryta bandele – tikrai pajaučiau skirtumą. Energiją išsilaiko ilgiau, ne taip greitai skrandis ima rodyti kaprizus, lengviau susikaupti ir priimti sprendimus. O kur dar tie karmos taškai už sveikesnį gyvenimą! Tad būtų net galima teigti, kad pusryčiai tiesiogiai turi įtaka, kaip jums praeis darbo diena, svarbus susitikimas ar sprendimo priėmimas.

Šie dribsniai veikiau idėja nei labai tikslus receptas. Nei kepti, nei virti nieko nereikia. Galbūt čia ir yra ta mažytė magija – jog per 5 minutes galima turėti 3 litrus sveikų pusryčių. Pirmus kartus parduotuvėje, kai susikraudavau krepšį, mane apimdavo jausmas „velnias, bus brangu”. Daug riešutų, daug sėklų, o dar jei džiovintų vaisių. Bet sau ir savo gerovei aš negailiu. Vėliau mėginau iš akies paskaičiuoti, kiek galėtų kainuoti porcija. Grubiai primetus – visas šis mišinys kainuoja apie 10 eurų. Jo mums dviese užtenka maždaug 8 dienoms. Tad net 16 porcijų. Porcijos kaina beveik tokia pati, kaip skanios bandelės ar net mažesnė.

Jei labiau gailite – rinkitės pigesnes riešutų rūšis, naudokite saulėgrąžas. Įvairios sėlenos ir sėmenys kainuoja iš ties nedaug.

Šiuo dribsnius vakare užpilu augaliniu pienu stiklainėlyje, uždengiu ir pastatau į šaldytuvą. Ryte įsimetu į rankinę ir turiu pilnavertiškus pusryčius, netgi jei juos valgau priešais kompiuterio ekraną.

Mano dienos dabar labai įtemptos, tad energijos reikia kuo daugiau. Einu ne tik į darbą, noriu pildyti šį puslapį, bet taip pat turiu naują projektą Trip Map – pasaulio žemėlapius ant drobės su smeigtukais. Pildant svajones labiau nei visada reikia vitaminų ir pilnavertiško maisto.

Dar kartą paminėsiu, jog tai nėra griežtas receptas. Improvizuoti galite iki begalės. Dėkite savo džiovintas uogas (spanguoles, slyvas, braškes), vaisius (obuolius, kriaušes), rinkitės mėgstamas sėklas, naudokite riešutų mišinį, skaninkite medumi.


Sveiki pusryčių dribsniai (muesli)
 
Pasiruošimas
Gaminimas
Visas laikas
 
Sveiki ir maistingi pusryčių dribsniai. Jokio pridėtinio cukraus ar nereikalingų priedų. Lengvai ir greitai paruošiami užpilus augaliniu pienu bei palikus per naktį išbrinkti.
Porcijos: 10-16
Ingredientai
  • 500 g penkių grūdų dribsnių (avižos, kviečiai, miežiai, grikiai, soros)
  • 300 g lazdyno riešutų
  • 260 g moliūgų sėklų
  • 5 valg. š. linų sėmenų
  • 5 valg. š. chia sėklų
  • 6 valg. š. rugių sėlenų
  • 4 valg. š. kokoso drožlių
Gaminimas
Dribsniai
  1. Sumaišykite visus produktus. Laikykite sandariame inde.
Paruošimas
  1. Į stiklinę ar stiklainėlį (tokį patogų pasiimti su savimi) įsidėkite kiek norite dribsnių ir užpilkite augaliniu pienu, kad apsemtų.
  2. Uždenkite ir palikite šaldytuve per naktį.
  3. Ryte skanaukite. Papildomai galite įsidėti vaisių ir uogų. Jei pusryčiai paruošti stiklainėlyje - lengva įsimesti į kuprinę ar rankinę ir nusinešti į darbą.
Pastabos
AR GALIU NAUDOTI TIK AUGALINĮ PIENĄ?
Galite naudoti ir paprastą pieną. Tačiau man su augaliniu pienu skaniau ir skrandžiui lengviau. Taip pat galite mėginti su jogurtu, pasukomis, kefyru.

KUO DAR PAGARDINTI?
Brinkintą košę pagardinkite šviežiais vaisiai, uogomis, medumi, datulių sirupu ar kitu mėgstamu sveiku produktu.
3.5.3228