Skanios Dienos

Tinginys (be kondensuoto pieno)

Šiais metais motinos diena iš ties bus graži! Po tiek lietaus, didelių niurzgėjimų ir lietuviams būdingų pokalbių apie orą – pagaliau saulė, šiluma ir begalė žydinčių medžių. Nuotaikos iš karto kitos, gatvėje žmonės labiau atsipalaiduoja ir rengiasi spalvingiau.

Motinos diena, graži šventė bendriems pietums, iškilai ar arbatėlės popietei. Tikiu, kad dalis turite begalė laiko tam pasiruošti – galite spėti ir tortą iškepti, ir pietus paruošti. Bet jei vis dėl to skubate – tam gali tikti ir gerai pažįstamas klasikinis tinginys. Tereikia įdėti šiek tiek pastangų jį gražiai supjaustyti, papuošti ir patiekti. Ir jis atrodys elegantiškai! Jis sodraus šokoladinio skonio ir puikiai tinka šalia skanios, kvapnios kavos. O taip pat jam nieko nenutiks, jei įsidėsite į iškilos dėžutę. Lengva transportuoti bei neištirps/neišsileis, kaip kad būna su tortų kremais.

Tinginys be kondensuoto pieno, man buvo šioks toks atradimas. Kiek pamenu, mes nuolatos ir visuomet gaminamo tinginį tik su kondensuotu pienu. Tačiau šis variantas su pienu ir cukrumi man patinka labiau – kadangi galima kontroliuoti įdedamo cukraus kiekį. Saldumą galima reguliuoti pagal savo skonį.

Tinginiui rinkitės tikrą sviestą, jokiu būdu ne riebalų mišinius ar margariną. Taip pat kokybišką kakavą. Papildomai galite įmaišyti džiovintų vaisių, riešutų, tarkuoto šokolado. Pagamintą tinginį laikykite uždengtą šaldytuve. Uždengti svarbu, kad neprisigertų šaldytuve esančių produktų kvapų.

Toliau pateiktos gaminimo eigos nuotraukos, kad net niekada negaminusiam būtų labiau nei aišku.

Smagaus pavasariško savaitgalio!

4.0 from 5 reviews
Tinginys (be kondensuoto pieno)
 
Pasiruošimas
Gaminimas
Visas laikas
 
Klasikinis tinginio receptas nenaudojant kondensuoto pieno.
Autorius:
Recipe type: Desertas
Porcijos: 15
Ingredientai
  • 700 g sausainių (pvz., "Gaidelis", "Selga" ir pan.)
  • 150 g sviesto
  • 180 ml pieno
  • 70 g rudojo cukraus
  • 3 valg. š. su kaupu kakavos (~35 g)
  • 1 arb. š. vanilės esencijos
Gaminimas
  1. Visus sausainius smulkiai sulaužykite arba supjaustykite. Man greičiausia tai atlikti aštriu peiliu. Gautus gabalėlius sudėkite į didelį dubenį.
  2. Nedideliame puode išlydykite sviestą, tuomet supilkite pieną, cukrų, kakavą ir vanilės esenciją. Viską gerai išmaišykite ir maišykite kol masė užvirs. Užvirus pakaitinkite apie minutę, kol masė sutirštės. Ji ims tirštėti praktiškai iš karto.
  3. Gautos masės atvėsinti nereikia. Ją iš karto užpilkite ant sausainių ir gerai išmaišykite. Visi sausainiai turi pasidengti kakavine mase.
  4. Sausainių mišinį sudėkite į formą išklotą kepimo popieriumi arba maistine plėvelę. Viską išlyginkite ir stipriai suspauskite, kad neliktų oro tarpų.
  5. Dėkite viską sustingti į šaldytuvą maždaug porai valandų.
  6. Patiekite supjaustytą.
Pastabos
Tinginį supjausčiau gražiai kvadratėliais ir apibarsčiau kakava. Taip pateiktas tinginys atrodo gražiai ir elegantiškai.
3.5.3208